Kacang panjang goreng bersama pedal dan juga hati antara lauk kenduri atau lauk rewang waktu dulu-dulu. Bila masak ayam bahagian hati dan pedal yang banyak diasing untuk menyediakan lauk ini.

Sekiranya rasa rindu dan teringin nak menikmatinya kembali, boleh cuba buat. Lauk orang lama ini memang tak dinafikan sedap.

Resipi kacang panjang goreng pedal dan hati

Bahan-bahan

1kg pedal, hati dan jantung
Satu cekak kacang panjang -dipotong
1 sudu kecil penuh serbuk kunyit
5 cili akar (cili padi pun boleh)
1 sudu kecil garam
1 cili merah -dihiris
4 ulas bawang putih
1 sudu kecil gula
5 biji bawang merah
1 sudu kecil serbuk perasa

Ads

Kacang Panjang Goreng Bersama Pedal & Hati, Lauk Kenduri Dulu-Dulu

Cara memasak kacang panjang goreng

1. Bawang merah, bawang putih dan cili akar ditumbuk atau kisar kasar tapi elak tambah air.

2. Tumis bahan tumbuk sehingga naik bau dan perang. Masuk pedal hati jantung bersama serbuk kunyit. Gaul sehingga masak dan pecah minyak.

3. Tambah air sedikit air dalam suku cawan kemudian perasakan dengan garam dan gula. Gaul sebati.

4. Masuk kacang panjang bersama cili merah yang dihiris gaul sehingga kacang sedikit layu. Tutup api dan boleh dihidangkan.

Ads

TIP

Penggunaan serbuk kunyit adalah untuk hilangkan bau hanyir hati selain mencantikkan warna masakan lebih cantik.

Selain kacang panjang boleh juga gunakan kacang buncis

Kredit resipi & foto: Lin Zalika

Ads

Baca Lagi: Pedal, Hati Ayam Masak Sambal Garing Manis. Sekali Ratah, Memang Susah Berhenti

Menarik: Petua Goreng Hati & Pedal Ayam Supaya Tidak Meletup

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI