Hari ni tekak terasa nak makan yang manis-manis. Jom kita buat karamel sagu berkrim. Sedapnya, lapisan bawah tak berapa manis. lapisan atas pula berkaramel. Alahai sedapnya, sejuk tekak menikmatinya.
KARAMEL SAGU BERKRIM
Bahan-bahan:
Loyang 4 inci
Kukus dalam kuali jer.didihkan dulu air kukusan
Untuk sagu:
¼ cawan sagu. Cuci toskan
Didihkan 1 1/2 cawan air
Masuk sagu kacau supaya sagu tak berketul
Ads
Bila sagu dah nampak jernih, tutup api.
Tuang sagu dalam penapis
Siram dengan air sejuk peti ais
Kacau, toskan.
Untuk karamel:
4 sudu besar gula
1 sudu kecil air
Masak hingga gula cair dan perang,tutup api
Tuang dalam loyang. Ratakan seluruh dasar loyang, ketepikan dulu.
Untuk adunan cream:
Masuk 2 biji telur ke dalam satu bekas
Pukul guna whisk atau garpu sekejap
Masuk 3 sudu besar gula
Kacau lagi hingga gula larut
Masuk
1 cawan susu segar
1 sudu kecil esen vanilla
Ads
Kacau rata, tapis.
Masuk sagu tadi, Kacau supaya sagu tak bercantum
Tuang dalam loyang karamel tadi.
Tutup dengan tudung periuk atau penutup loyang kalau ada
Masuk loyang dalam kuali.lapik bawah loyang tu
Tutup kuali dengan penutup
Kukus 30 minit
Dah masak. Jangan keluarkan lagi.Sejukkan dulu. Baru keluarkan dari loyang.Kalau nak lagi ummphh..tuang sos karamel sikit atasnya.
Menerusi perkongsian saudari Khairani Binti Ismail, berliau berkongsi cara-cara membuat pulut lemang atau ketupat lemak versi homemade. Memang mudah sebab tak perlu kukus atau bakar. Hanya masak guna plastik bersesuaian yang sesuai untuk suhu tinggi dan tahan panas. Jom cuba!
RESIPI PULUT LEMANG / KETUPAT LEMAK HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
Beras pulut – anggaran 1 kg
Secubit garam
1 keping asam gelugur
Daun pandan – disimpul
Plastik bersesuaian
1 kotak santan
Air secukupnya
Sedikit gula – ikut citarasa. Nak abaikan pun tak apa.
CARA MEMASAK:
1. Rendam beras pulut bersama garam, asam keping dan daun pandan. Biarkan selama 5 jam. Jika guna beras pulut susu, rendam sekejap sahaja.
2. Isi beras pulut ke dalam plastik. Jangan letak penuh supaya bila dimasak, santan boleh meresap pada pulut.
3. Cucuk lubang pada plastik pulut tadi.
4. Masukkan ke dalam periuk nasi. Masukkan santan dan air sehingga pulut tenggelam. Tambah sedikit gula ikut citarasa masing-masing. Tutup periuk dan tunggu hingga masak.
5. Ketupat /lemang homemade ni dah masak bila air dah kering, santan putih-putih dan tak ada dan jadi berminyak.
6. Angkat, biarkan sejuk dan bolehlah dinikmati bersama rendang.
INFO: Bila pulut hampir masak, tolak beras pulut supaya padat di dalam plastik kemudian ikat balik. ( supaya teksturnya lemak, lembut dan gebu.)
Menu roti memang menjadi kesukaan ramai. Tidak kira sama ada membeli atau membuatnya sendiri. Lebih puas jika dapat membuatnya sendiri. Boleh bawa pulang jumpa ibu dan ayah hujung minggu nanti.Buat penggemar roti putih atau roti tawar atau juga dikenali sebagai roti sandwic /sandwich loaf,boleh cuba resipi ni. InsyaAllah mudah dan sedap.
Sandwich Loaf (2 pax) Bahan-bahan: 500g tepung roti (high protein Japanese Flour) 35g gula kastor-BELI ONLINE DI SINI 8g garam 8g instant dry yis (brand SAF)-BELI ONLINE DI SINI 25g unsalted butter (saya guna brand Achor) *5g bread improver-BELI ONLINE DI SINI 50g susu 225g air sejuk (3 darjah selsius) *Optional: saya gunakan brand GR superbake dari Golden Republic kali ni.
Cara membuat:
Masukkan bahan kering (tepung, yis, garam, gula, improver) ke dalam mixer dan gaul pada kelajuan perlahan.
Masukkan cecair (susu, air sejuk) dan gaul sehingga menjadi doh.
Naikkan kelajuan mixer dan masukkan unsalted butter.
Uli sehingga doh menjadi‘extensible’. Lebih kurang 15-20 minit, bergantung kepada jenis mixer.
Bahagikan doh kepada 8 biji dan bulatkan (100-110g setiap biji). Rehatkan doh selama 5 minit. (lebih kurang).
Leperkan doh dengan menggunakan rolling pin.
Gulung doh dari atas ke bawah dengan kemas.
5.Bahagikan doh kepada 8 biji dan bulatkan (100-110g setiap biji). Rehatkan doh selama 5 minit. (lebih kurang).
6.Leperkan doh dengan menggunakan rolling pin.
7.Gulung doh dari atas ke bawah dengan kemas.
8.Pindahkan 4 biji doh ke dalam loyang pembakar. Saya pakai saiz 20cm x 10cm x 10cm.
9.Kembangkan doh sehingga 3/4 ketinggian loyang pembakar. Lebih kurang 45-60 minit
10.Bakar loaf pada suhu 180-200 darjah selsius selama 30-40 minit. Bergantung kepada oven masing-masing. Perlu tahu dan mahir dengan suhu oven anda.
**untuk berat sandwich loaf dan loyang pembakar. Cara pengiraannya begini: 1. Isipadu loyang pembakar (panjang x lebar x tinggi) dibahagikan dengan 5 2. Misalnya: 20cm (panjang) x 10cm (lebar) x 10cm (tinggi) bahagi 5 = (2000 / 5) = 400g berat doh yang diperlukan. Kredit: ritzthebaker
Ada yang nak buat potluck tapi masih tak tahu menu apa nak dibawa? Nah boleh cuba resipi simple dan gerenti ramai yang suka. Egg mayo ni makannya tidak akan rasa muak. Boleh cuba resipi yang dikongsikan ini.
Egg Mayo Sandwich
Bahan-bahan:
5 biji telur rebus 5 sudu besar mayonis 1/2 sudu teh garam 1 sudu teh gula Air perahan lemon/ limau kasturi Timun jepun di dadu 1 sudu teh lada hitam