Karamel Sagu Berkrim, Cukup Lemak, Sedap Dimakan Sejuk

Share

Hari ni tekak terasa nak makan yang manis-manis. Jom kita buat karamel sagu berkrim. Sedapnya, lapisan bawah tak berapa manis. lapisan atas pula berkaramel. Alahai sedapnya, sejuk tekak menikmatinya.

KARAMEL SAGU BERKRIM

Bahan-bahan:

Loyang 4 inci

Kukus dalam kuali jer.didihkan dulu air kukusan

Untuk sagu:

¼ cawan sagu. Cuci toskan

Didihkan 1 1/2 cawan air

Masuk sagu kacau supaya sagu tak berketul

Bila sagu dah nampak jernih, tutup api.

Tuang sagu dalam penapis

Siram dengan air sejuk peti ais

Kacau, toskan.

Untuk karamel:

4 sudu besar gula

1 sudu kecil air

Masak hingga gula cair dan perang,tutup api

Tuang dalam loyang. Ratakan seluruh dasar loyang, ketepikan dulu.

Untuk adunan cream:

Masuk 2 biji telur ke dalam satu bekas

Pukul guna whisk atau garpu sekejap

Masuk 3 sudu besar gula

Kacau lagi hingga gula larut

Masuk

1 cawan susu segar

1 sudu kecil esen vanilla

Kacau rata, t

apis.

Masuk sagu tadi, Kacau supaya sagu tak bercantum

Tuang dalam loyang karamel tadi.

Tutup dengan tudung periuk atau penutup loyang kalau ada

Masuk loyang dalam kuali.lapik bawah loyang tu

Tutup kuali dengan penutup

Kukus 30 minit

Dah masak. Jangan keluarkan lagi.Sejukkan dulu. Baru keluarkan dari loyang.Kalau nak lagi ummphh..tuang sos karamel sikit atasnya.

Kredit: Ieda jahaya

 

 

Published by
Putri