Keenakan lauk kari ni, memang berbeza daripada lauk berkuah yang lain. Mana yang suka pekat, akan kurangkan air dalam masakan.
Kali ini, kita kongsikan resipi kari ayam briyani daripada Khairul Hakimin Muhammad.
Resipi yang diperoleh daripada ibunya, kelazatan kari ayam briyani ini memang luar biasa dan berbeza dengan kari ayam yang lain. Boleh makan dengan nasi putih gitu je tau.
KARI AYAM BRIYANI
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam (dilumur dengan kunyit siap-siap lepas basuh) 20 biji bawang merah kecil – beli online di sini 2 helai daun bay 3 kuntum bunga lawang 3 biji buah pelaga – beli online di sini 2 batang kayu manis – beli online di sini 2 tangkai daun kari Sedikit air dan garam
6. Sebelum nak masukkan ayam, masukkan 1 cawan air dalam perapan tadi. Kacau rata. 7. Masukkan ayam yang diperap tadi ke dalam periuk rata. Kacau rata.
8. Kemudian tambah lagi 1 cawan air. Saya guna mangkuk bawang tu ada lebihan bawang tertinggal hahaha. Ingat dia tak perlu berkuah sangat ok. Pekat pekat manja ja gitu.
Ads
9. Dah pecah minyak, masukkan garam.
10. Siap sudah semuanya. Nak kasi lagi umphhhh masukkan daun ketumbar. Tutup api. Siap!
Makanan laut seperti kepah, sotong, lala dan udang bukan sahaja enak dijadikan lauk utama bahkan jika dicampur dalam masakan sampingan lain, akan menambahkan lagi keenakan rasa hidangan tersebut. Khas untuk anda, ditampilkan 10 jenis masakan daripada sayuran yang sesuai dimasak bersama makanan laut. Hmm…pasti membuka selera. Jom cuba!
1. TAUGE TUMIS MAKANAN LAUT
BAHAN-BAHAN:
300gm tauge
100gm kucai
10 ekor udang saiz sederhana
2 ekor sotong saiz sederhana
2 sudu makan sos tiram
1 sudu teh sos ikan
3 ulas bawang putih | dicincang halus
Serbuk lada putih secukup rasa
1 sudu teh minyak bijan
Garam secukup rasa
Minyak masak untuk menumis
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak dan tumis bawang utih sehingga garing.
Kemudian masukkan udang dan sotong. Masak sehingga separuh masak.
Masukkan sos tiram, sos ikan, serbuk lada putih dan minyak bijan. Gaul hingga sebati.
Akhir sekali, masukkan tauge dan kucai. Perasakan dengan garam jika perlu.
Info chef: Elakkan memasak tauge dengan terlalu lama kerana ia akan menjadi lembik dan kurang enak
2. SAMBAL PETAI LALA
BAHAN-BAHAN:
2 papan petai | dibuang kulit
500gm lala
3 sudu makan air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk m,enumis
1 biji bawang besar | dihiris
BAHAN KISAR:
20 tangkai cili kering
2cm belacan
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2cm halia
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga wangi dan pecah minyak.
Kemudian masukkan air asam jawa diikuti garam dan juga gula dengan secukup rasa.
Seterusnya masukkan petai dan lala. Gaul hingga sekata dan masak sehingga kulit lala terbuka.
Masukkan hirisan bawang besar dan biarkan layu seketika.
Sedia untuk dihidangkan.
Info chef: Petai hendaklah direndam seketika di dalam air panas
3. LALA MASAM MANIS BERSAMA TIMUN & NANAS
BAHAN-BAHAN:
1/2 biji timun | dibuang kulit dan biji
100gm nanas
500gm lala
1 biji tomato
1 batang serai | dititik
4 sudu makan pes cili
4 sudu makan sos cili
1 sudu makan sos tomato
2 sudu makan sos tiram
Minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN KISAR:
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2cm halia muda
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak dan masukkan serai diikuti bahan kisar. Tumis sehingga wangi.
Kemudian masukkan pes cili, sos cili, sos tomato dan sos tiram. Gaul sebati dan biarkan sehingga pecah minyak.
Masukkan lala dan masak sehingga kulitnya terbuka.
Seterusnya masukkan nanas, timun dan tomato. Masak sehingga lembut. Perasakan dengan garam dan gula dengan secukupnya.
Sedia untuk dihidangkan.
Info chef: Biji timun dibuang bagi mengelakkan hidangan menjadi terlalu berair
4. ASAM REBUS SAYUR KELADI DENGAN UDANG
BAHAN-BAHAN:
2 batang sayur keladi | dibersihkan
3 keping asam gelugur
10 ekor udang bersaiz sederhana
Gula dan garam secukup rasa
1 batang serai | diketuk
BAHAN KISAR:
10 biji cili merah
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2cm belacan
CARA MEMASAK:
Masukkan bahan kisar, serai dan asam keping ke dalam periuk. Tambah sedikit air jika campuran kelihatan agak pekat. Masak sehingga mendidih.
Kemudian masukkan sayur keladi yang telah dipotong kecil dan juga udang. Biarkan lembut.
Perasakan dengan garam dan gula dengan secukup rasa.
Sedia untuk dinikmati.
Info chef : Jika mahukan aroma yang lebih enak, tambahkan daun kesum dan hirisan bunga kantan
5. KAILAN IKAN MASIN
BAHAN-BAHAN:
500gm kalian
2 sudu makan sos tiram
1 sudu teh minyak bijan
Minyak untuk menumis
BAHAN TUMBUK:
4 ulas bawang putih
5cm ikan tenggiri jeruk
6 biji cili padi
BAHAN TABUR:
10gm isi ikan tenggiri masin | dihiris dan digoreng garing
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak dan masukkan bahan tumbuk. Tumis sehingga wangi.
Setelah kelihatan agak garing, masukkan sos tiram dan minyak bijan.
Kemudian masukkan sayur kalian. Kacau sehingga agak layu.
Angkat dan taburkan dengan isi ikan tenggiri yang telah digoreng tadi. Siap untuk dihidangkan.
Info chef: Tambah dua sudu makan air jika ingin sayur yang sedikit berkuah
6. TAUHU KUKUS UDANG KERING
BAHAN-BAHAN:
1 keping tauhu lembut | digaul garam secukup rasa
1 sudu teh kicap cair
1/2 sudu teh minyak bijan
1 sudu teh sos tiram
2 tangkai daun bawang |dimayang halus
2 tangkai daun sup |dimayang halus
1 sudu makan bawang merah goreng
2 sudu teh bawang putih goreng
1 tangkai cili merah dihiris serong
2 sudu teh udang kering | digoreng garing
2 batang filamen ketam (crabstick) | diracik dan digoreng garing
CARA MEMASAK:
Letakkan tauhu diatas pinggan tahan haba dan tuangkan kicap cair, sos tiram dan minyak bijan ke atasnya.
Taburkan daun sup, daun bawang, cili hiris dan separuh udang kering ke atas tauhu.
Kukus selama 10minit supaya perisa meresap dan sebati dengan tauhu.
Tutup api dan taburkan bawang merah goreng, bawang putih goreng, lebihan udang kering goreng dan filamen ketam goreng keatas hidangan.
Hidangan siap dan sedia untuk dinikmati.
Info chef: Boleh juga di tambah dengan udang segar bagi menambahkan kemanisan hidangan.
7. SAWI KUKUS BERSAMA KEPAH
BAHAN-BAHAN:
200gm kepah
10 tangkai sawi manis kecil
1/2 batang lobak merah | dihiris panjang
2 ulas bawang putih | didadu kecil
1 sudu makan sos tiram
1 sudu teh bawang putih goreng
1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
Panaskan periuk kukus dengan api sederhana. Sementara itu, basuh sawi, belah dua dan toskan.
Gaul kepah bersama bawang putih, garam dan 1/2 sudu makan sos tiram. Kukus selama tiga minit.
Sementara mengukus kepah, gaul daun sawi dengan 1/2 sudu besar sos tiram.
Kemudian susun sawi tadi di atas kepah yang dikukus dan sambung mengukus selama 3-5 minit sehingga kulit kepah terbuka.
Tabur bawang putih goreng dan sedia untuk dihidang.
Info chef: Selain kepah, boleh juga menggunakan udang atau isi ketam.
8. CENDAWAN BERSAMA KEPAH
BAHAN-BAHAN:
200gm kepah
8 biji cendawan butang perang | dihiris
50gm cendawan shimeiji | dibuang akar dan diceraikan
10gm cendawan jeli hitam kering ( telinga kera) | direndam hingga lembut
2 ulas bawang putih | dicincang halus
1/2 sudu teh sos ikan
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan minyak untuk menumis
CARA MEMASAK:
Gaulkan kepah bersama sos tiram. Ketepikan.
Panaskan minyak masak dan masukkan bawang putih. Kacau sehingga naik bau dan berwarna perang keemasan.
Masukkan kepah ke dalam kuali dan kacau rata sehingga kulit kepah terbuka sedikit.
Masukkan cendawan shimeiji, cendawan butang dan kacau rata
Apabila kepah telah terbuka sepenuhnya dan cendawan kelihatan lembut, masukkan cendawan jeli hitam, sos ikan dan kacau rata.
Angkat dan hidangkan bersama nasi panas.
Info chef: Sos ikan telah memberikan rasa masin , tambah garam jika perlu sahaja
9. ASPARAGUS UDANG
BAHAN-BAHAN:
10 batang asparagus | dihiris serong
10 ekor udang
2 ulas bawang putih | dikisar halus
1 sudu besar ikan bilis | dikisar halus
4 biji cili merah | dikisar halus
1 sudu teh udang kering | ditumbuk kasar
1/2 sudu teh garam
1 sudu makan minyak untuk menumis
CARA MEMASAK:
Rebuskan 2 cawan air dalam periuk, masukkan 1/2 sudu teh sedikit garam dan celur asparagus.
Apabila asparagus telah lembut, rendamkan ke dalam air sejuk berisi ais seketika dan toskan.
Panaskan 1 sudu besar minyak masak ke dalam kuali dan masukkan bahan kisar
Masak sehingga naik minyak
Masukkan udang dan kacau sehingga udang separuh masuk, kemudian masukkan asparagus dan gaul rata.
Tutup api dan sedia di hidang
Info chef: Asparagus boleh dimasak terus tanpa direbus dulu tetapi warna akan sedikit kusam dan kurang ranggup
10. MASAK LEMAK CILI PADI PUCUK UBI BERSAMA SOTONG
BAHAN-BAHAN:
300gm pucuk ubi kayu | dicelur
200gm pati santan
500gm sotong | dihiris
1 batang serai | dititik
3 ulas bawang merah | dikisar halus
1 ulas bawang putih | dikisar halus
1cm halia | dikisar halus
1cm kunyit hidup | dikisar halus
2 sudu teh ikan bilis | dikisar halus
2 keping asam gelugur
1 sudu teh garam
1 sudu makan minyak masak untuk menumis
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak masak di dalam periuk, masukkan serai, bahan kisar dan asam keping. Masak sehingga naik bau dan pecah minyak.
Kemudian masukkan santan dan sotong. Kacau rata.
Seterusnya masukkan pucuk ubi yang telah dicelur. Gaul rata dan biarkan sehingga mendidih menggunakan api yang kecil.
Perasakan dengan garam dengan secukup rasa. Tutup api dan sedia dihidangkan.
Info chef: Sotong perlu dimasak kurang 5 minit bagi memastikan tekstur kekal lembut dan tidak kenyal
Rempah sup selalunya di beli terus di kedai kerana lebih senang didapati. Tetapi bagi mereka yang berniaga lebih senang dan murah jika di buat sendiri dan hasilnya lebih sedap berbanding yang dibeli siap.Seperti perkongsian Junaidah ini, Makciknya membuat sendiri resipi sup untuk berniaga dan kini hampir 17 tahun masih mengamalkan car pembuatan yang sama. Nak rasa sendiri jom kita cuba!
Nak sup yang lebih sedap, senang saja..kita buat perencah sup sendiri…dulu saya pernah tolog makcik saya berniaga kedai makan..resepi mak cik saya ajar saya..sekarang dah lebih 17 tahun mak cik berniaga. Berniaga bihun sup, nasi ayam dan lain-lain lagi. Terima ksih buat makcik saya kerana dah lama saya buat sup guna resipi perencah sup ni..di sini saya ada buat video pasal nk buat perencah sup sndri. Perencah ni saya buat untuk masak sup tulang. Kalau untuk sup lain pun boleh, kalau lebih perencah ni, boleh letakkan dalam peti ais. Bila-bila nak masak sup, guna perencah yang dah siap buat je. Mudah, jimat dan yang penting sedap! – Junaidah Roslan
Lepas kisar, panaskan minyak, masak sampai pecah minyak dan kering. Siap…
Nota: Untuk sup tulang, saya rebus tulang bagi lembut dulu..bila dh betul2 lembut, baru masukkan perencah sup yang saya buat tadi. Tutup tudung periuk, bau dia memang sedap…Masukkn perencah,
masukkn garam, serbuk perasa dan rasa..bila dah puas hati dengan rasa sup, tutup api dan sedia dihidangkan…
Suka makan Tofu Telur? Bahan ini sangat enak dimasak dengan pelbagai cara masakan. Salah satu resipi yang mudah dan sedap ialah Tofu Telur Masak Sweet Sour. Nak cuba? Jom lihat resipi perkongsian saudari Wati Radin Othman.
RESIPI TOFU TELUR SWEET SOUR
BAHAN-BAHAN:
3 paket tofu telur
1 biji telur
3 sudu makan cili kering kisar
Sos cili secukupnya
Sos tiram secukupnya
Sos tomato secukupnya
Garam, gula dan perasa secukupnya
BAHAN HIRIS HALUS:
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
Sedikit halia
1 biji tomato
1 biji cili merah
2-3 biji cili padi
CARA MEMASAK: 1. Buka plastik tofu dan hiris bulat. Kemudian bilas dengan air.
2. Pecahkan telur dan pukul. Tambahkan sedikit garam serta perasa.
3. Rendam tofu dalam bancuhan telur dan biarkan seketika. Kemudian goreng hingga keperangan.
4. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan hiris hingga wangi.
5. Bila bawang telah layu, masukkan cili kering kisar. Masak seketika hingga cili masak dan barulah masukkan sos cili, sos tomato dan sos tiram.
6. Bila dah garing, perasakan dengan garam, gula dan sedikit perasa. Gaul sebati. 7. Masukkan tofu yang digoreng tadi. Kacau rata.
Jom cuba resipi meatball homemade sedap menyengat tanpa MSG! Sihat, mudah disediakan dan sesuai untuk hidangan keluarga. Ikuti langkah mudah ini sekarang.