Kari sotong ni kalau makan dengan nasi atau roti memang mantaplah. Masak homemade boleh makan bertambah-tambah sampai licin pinggan. Bahan rencah tu tumis sampai garing dan naik minyak, baru menjadi kesedapannya.

Resipi dari Umi Watie yang membahasakan dirinya Kak Chik ni memang senang aje buatnya. Umi gunakan sotong saiz kecil jadi tak payah potong. Katanya, “Kuah kari tu masuk dalam sotong, bila gigit terasa kuah kari merembes ke luar, memang sedap sangat.”

Lepas ni tak payah beli dari restoran mamak lagi, buat sendiri aje. Tengah PKPB makan kat rumah la kan. Jom masak…

KARI SOTONG

Kari Sotong Sesedap Restoran Mamak. Boleh Makan Sampai Licin Pinggan.

BAHAN-BAHAN :

  • 300 gram sotong
  • 4 ulas bawang merah – beli online DI SINI
  • 2 ulas bawang putih – beli online DI SINI
  • 1 inci kunyit – beli online DI SINI
  • 1 sudu teh halba campur – beli online DI SINI
  • 2 batang daun kari – beli online DI SINI
  • 1 peket kecil serbuk kari ikan cap O -beli online DI SINI
  • 1 asam keping – beli online DI SINI 
  • ¼ cawan santan kotak – beli online DI SINI
  • Garam
  • Gula

CARA MEMASAK :

1. Kisar halus semua bawang dan kunyit

Ads

Kari Sotong Sesedap Restoran Mamak. Boleh Makan Sampai Licin Pinggan.

2. 3 sudu makan minyak panaskan dalam kuali. Masukkan daun kari dan halba campur.

Kari Sotong Sesedap Restoran Mamak. Boleh Makan Sampai Licin Pinggan.

3. Dah garing halba campur dengan daun kari. Masukkan bahan kisar tadi.

Kari Sotong Sesedap Restoran Mamak. Boleh Makan Sampai Licin Pinggan.

4. Semua dah naik bau. Masukkan serbuk kari ikan cap O. Kakchik pakai sepeket kecil tu.

Kari Sotong Sesedap Restoran Mamak. Boleh Makan Sampai Licin Pinggan.

5. Tumis garing. Jaga-jaga ye masa ni. Takut terhangit sebab tak masuk air lagi.

Kari Sotong Sesedap Restoran Mamak. Boleh Makan Sampai Licin Pinggan.

6. Masukkan air 1 sudu besar. Tumis lagi sampai pecah minyak macam gambar tu.

Kari Sotong Sesedap Restoran Mamak. Boleh Makan Sampai Licin Pinggan.

7. Masukkan air 1 ½ cawan air. Masukkan juga asam keping.

Kari Sotong Sesedap Restoran Mamak. Boleh Makan Sampai Licin Pinggan.

8. Dah mendidih masukkan sotong yang dicuci bersih.

Kari Sotong Sesedap Restoran Mamak. Boleh Makan Sampai Licin Pinggan.

Ads

9. Agak sotong dah masak masukkan santan kotak. Jangan lama sangat masak sutun. Nanti.liat tak sedap.

Kari Sotong Sesedap Restoran Mamak. Boleh Makan Sampai Licin Pinggan.

10. Siap untuk dihidang

Kredit foto & resipi : Umi Watie

INGIN MEMBELI MESIN PENGISAR TERBARU. JOM BELI DI SINI

VIDEO MASAKAN INI MUNGKIN MENAMBAT HATI ANDA.  LEBIH BANYAK VIDEO LAGI DI YOU TUBE @Majalahrasaofficial

DAN RESIPI-RESIPI INI :

Ads

 

Kari Daging Style India, Memang Sedap!

Petua Masak Kari Ayam Tanpa Santan Yang Sangat Sedap

Resipi Mi Kari Sedap Penuh Lauk. Kuah Tak Muak, Memang Puas Hati.

 

 

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI