Kari Sotong Sesedap Restoran Mamak. Boleh Makan Sampai Licin Pinggan.

Share

Kari sotong ni kalau makan dengan nasi atau roti memang mantaplah. Masak homemade boleh makan bertambah-tambah sampai licin pinggan. Bahan rencah tu tumis sampai garing dan naik minyak, baru menjadi kesedapannya.

Resipi dari Umi Watie yang membahasakan dirinya Kak Chik ni memang senang aje buatnya. Umi gunakan sotong saiz kecil jadi tak payah potong. Katanya, “Kuah kari tu masuk dalam sotong, bila gigit terasa kuah kari merembes ke luar, memang sedap sangat.”

Lepas ni tak payah beli dari restoran mamak lagi, buat sendiri aje. Tengah PKPB makan kat rumah la kan. Jom masak…

KARI SOTONG

BAHAN-BAHAN :

  • 300 gram sotong
  • 4 ulas bawang merah – beli online DI SINI
  • 2 ulas bawang putih – beli online DI SINI
  • 1 inci kunyit – beli online DI SINI
  • 1 sudu teh halba campur – beli online DI SINI
  • 2 batang daun kari – beli online DI SINI
  • 1 peket kecil serbuk kari ikan cap O -beli online DI SINI
  • 1 asam keping – beli online DI SINI
  • ¼ cawan santan kotak – beli online DI SINI
  • Garam
  • Gula

CARA MEMASAK :

1. Kisar halus semua bawang dan kunyit

2. 3 sudu makan minyak panaskan dalam kuali. Masukkan daun kari dan halba campur.

3. Dah garing halba campur dengan daun kari. Masukkan bahan kisar tadi.

4. Semua dah naik bau. Masukkan serbuk kari ikan cap O. Kakchik pakai sepeket kecil tu.

5. Tumis garing. Jaga-jaga ye masa ni. Takut terhangit sebab tak masuk air lagi.

6. Masukkan air 1 sudu besar. Tumis lagi sampai pecah minyak macam gambar tu.

7. Masukkan air 1 ½ cawan air. Masukkan juga asam keping.

8. Dah mendidih masukkan sotong yang dicuci bersih.

9. Agak sotong dah masak masukkan santan kotak. Jangan lama sangat masak sutun. Nanti.liat tak sedap.

10. Siap untuk dihidang

Kredit foto & resipi : Umi Watie

INGIN MEMBELI MESIN PENGISAR TERBARU. JOM BELI DI SINI

VIDEO MASAKAN INI MUNGKIN MENAMBAT HATI ANDA.  LEBIH BANYAK VIDEO LAGI DI YOU TUBE @Majalahrasaofficial

DAN RESIPI-RESIPI INI :

 

 

 

 

Published by
Faridah Talib