Karipap Ayam Keledek Sedap Dimakan Panas-Panas

Share

Hari ini nak buat karipap ayam keledek.Lagi manis lagi sedap dari kentang.Cuma nak tunggu empuk lambat sikit tapi hasilnya sedap ya amat.Boleh buat banyak-banyak dan frozen. Bila terasa nak makan ambil saja dari peti sejuk.

Karipap Ayam Keledek

Bahan-bahan:

4-5 biji keledek oren-dipotong dadu

Bahan-bahan tumis:

4 ulas bawang merah-hiris
3 ulas bawang putih-hiris
Sedikit bilis-cincang
Tumis sampai naik bau
Tambah dada ayam dicincang dadu
Kacau sekejap tambah air biarkan air ayam kering
Masuk 1 peket serbuk kari babas yg kuning line merah
1 sudu besar serbuk cili
Masuk dalam tumisan bawang dengan ayam tadi
Bila pecah minyak, masukkan keledek

Dan 2 cawan air tengok banyak mana keledek korang boleh je tambah sikit-sikit
Bila empuk
Tambahkan 5 sudu besar gula,saya suka inti manis-manis sikit, so gula korang adjust
Sedikit garam dan perasa

Bila dah agak kering taburkan daun sup
Gaul sebati tutup api

Kulit karipap

1kg tepung
2 senduk minyak panas-panas mendidih
Sedikit garam
Gaul
Jangan pakai tangan,pakai senduk
Tambah sikit-sikit air baru gaul pakai tangan uli sikit
Time canai letakkan tepung, gelekkan

Klim, saya guna tangan

Goreng kene minyak betul panas tapi masuk je karipap, slow kan api
Kalau nak frozen, goreng separuh masak simpan beku tahan 3 bulan
Siap di makan

Kredit: Azlina Ina Fans

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

 

 

 

Published by
Putri