Siapa kata buat karipap ni sukar, kalau ikut langkahnya pasti menjadi. Jika anda peminat karipap, elok buat sendiri puas hati makan. Boleh letak isi penuh tak seperti yang dijual, rupa elok isi pula kurang. Kalau suka inti ayam atau sardin pun enak juga.

Karipap kentang

Bahan-bahan:
Bahan Inti:

3 biji kentang (saiz besar.Potong dadu kecil)
300 gm daging kisar
2 biji bawang besar *
3 ulas bawang putih *
2 sudu besar lada kering *
3 sudu besar rempah kari daging
1 sudu kecil serbuk kunyit
Air secukupnya
Garam dan gula secukupnya
2 pokok daun sup (hiris)

Bahan Kulit Karipap:
500 gm tepung gandum
2 sudu besar tepung beras
1/2 cawan minyak masak
2 sudu besar marjerin
1 cawan air sejuk ais
1/2 sudu kecil garam
Bahan lain:
500gm minyak (untuk menggoreng karipap)
Cara memasak:
1. Mula mula buat inti.
Kisar bahan *.
Panaskan kuali. Goreng daging cincang hingga mengeluarkan minyak.Tumis bahan kisar,  rempah kari dan serbuk kunyit. Tambah 1/2 cawan air. Kacau hingga garing dan pecah minyak.Ulang langkah ni 3 kali.
2. Masukkan kentang. Kacau rata.Tambah air secukupnya. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.Kacau sebati dan biar sehingga kentang empuk.
Karipap Kentang Isi Penuh, Puas Hati Makan
3. Bila kentang hampir empuk, kuah agak kering, tabur hirisan daun sup. Kacau sebati. Bila semua dah masak, tutup api. Sejukkan inti.
4. Panaskan minyak dan marjerin. Dalam mangkuk, satukan tepung gandum, tepung beras dan garam. Kacau sebati.
5. Tuang minyak panas sikit demi sikit ke dalam tepung sambil digaul dengan spatula. Gaul sebati. Bila dah agak suam, gaul tepung menggunakan tangan. Gaul sehingga mendapat tekstur macam serbuk roti.
6. Tuang air sejuk sikit demi sikit sambil uli doh. Uli sampai dapat doh yang licin. Perap doh 1/2 jam.
7. Uli lagi doh, buat bulat bulat kecil. Ambil sebiji bebola doh, leperkan dan gelek sampai nipis.
Karipap Kentang Isi Penuh, Puas Hati Makan
8. Letak doh nipis di atas acuan karipap, letak inti,tutupkan. Kelim semula karipap supaya lebih kemas.
Karipap Kentang Isi Penuh, Puas Hati Makan
Karipap Kentang Isi Penuh, Puas Hati Makan
9. Ulang sampai habis karipap.
Karipap Kentang Isi Penuh, Puas Hati Makan
10. Panaskan minyak. Guna api sederhana. Pastikan minyak betul-betul panas, goreng
karipap. Bila dah garing keperangan, angkat dan toskan minyak. Siap.

sumber: Kakak Faa

Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

IKLAN

Dapatkan pelbagai resipi terkini yang mudah & enak di laman web RASA

Resepi Ayam Masak Kicap Pedas Pekat Memang Sedap

IKLAN

Asam Pedas Ayam, Lebih Pekat & Sedap. Memang Padu!

IKLAN

Resipi Ayam Bakar Paling Mudah. Perap Semalaman Lagi Sedap!

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI