Kuih muih melayu sering jadi pilihan untuk minum petang. Antaranya karipap. Tak kira apa jua inti di dalamnya yang penting doh yang elok bakal menghasilkan karipap yang rangup dan gebu. Buat banyak doh karipap ni dan boleh simpan untuk disejuk beku. Bila ada tetamu, hidangkan dengan karipap pusing pasti semua suka.
Karipap Pusing Rangup
Doh A (Minyak)
1 1/2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar shortening
2 sudu besar marjerin/butter
1 sudu besar minyak masak
Uli sebati dan perap dalam peti ais 15 minit
Doh B (tepung)
2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung beras
2 sudu besar tepung jagung
1/4 cawan minyak masak yang dipanaskan
1 cawan air sejuk dari peti ais atau air biasa tambah ais
1 sudu kecil garam
dan sedikit gula
Uli sebati dan perap dalam peti ais selama 15 minit
Cara membuat:
Ads
Bahagikan Doh A kepada 6 bahagian dan Doh B pada 6 bahagian juga (nak buat 4 set pun boleh)
Bulat bulatkan doh seperti dalam gambar.
1.Ambil doh minyak (A) letak di atas doh Tepung (B) yang telah dileperkan seperti gambar .Tutup adunan dan bulatkan doh tersebut.
2.Bulatkan kesemua doh. Dan biarkan selama 10 minit.
3.Leperkan/Gelekkan adunan memanjang dan renjis atau sapu dengan sedikit air tujuan untuk gam. Gulung kembali doh tadi.
4.Setelah digulung, leperkan / gelek kembali adunan dan sapu dengan sedikit air pada permukaan adunan dan gulung kembali.
5.Potong adunan kepada 6 atau 7 bahagian.
Ads
6.Ambil 1 keping adunan dan leperkan. Letak inti dan kelim tepi karipap.
Akok, kuih muih tradisional yang popular Malaysia terutama di pantai timur iaitu di Kelantan dan Terengganu. Lembut kearana Akok adalah kuih yang berasaskan telur dan dibakar menyedapkan lagi rasa.
KUIH AKOK
BAHAN-BAHAN
6 biji telur
1 cawan santan
1 cawan gula merah (gula ni masak dulu bagi cair)
1 sudu tepung gandum
2 sudu tepung beras
CARA MEMASAK:
Pukul telur sampai kembang
Bila sudah kembang masukkan santan dan kacau sehingga sebati.
Selepas itu masukkan gula merah dan kacau sebati.
Bila sudah sebati, masukkan tepung gandum dan tepung beras. Kacau laju-laju supaya jangan bagi berketul-ketul. (kalau berketul boleh tapis untuk dapat bancuhan yang halus)
Panaskan dapur dan letakkan sedikit minyak. Selepas itu tuangkan bancuhan ke dalam acuan. Biarkan sampai masak.
Info: Dengan adunan ini anda boleh dapat dalam 21 ketul jika mengikut acuan seperti di atas.
Apom Lenggangsememangnya digemari ramai. Kuih tradisi ini sememangnya sangat popular terutamanya di negeri-negeri belah Utara.
Kuih lama ni memang terbaik dek kerana rasanya yang lemak-lemak manis. Kelihatan seakan lempeng namun ada sedikit berbonjol di bahagian tengah. Bila dimakan, memang rasa tak jemu. Satu tak cukup ni. Makan 2-3 keping barulah puas.
Bagi anda yang suka sangat makan Apom Lenggang yang sedap seakan pasar malam, resipi mudah perkongsian saudari Nor Atika Nazirah ini harus dicuba. Jom lihat cara-caranya. Anda pasti tak sabar nak cuba ni.
RESIPI APOM LENGGANG SEDAP & MUDAH ALA PASAR MALAM
BAHAN-BAHAN:
1 1/2 cawan tepung beras –beli online disini
1/2 cawan tepung gandum – beli online disini
3/4 cawan gula
1 biji telur
1 cawan air
1 cawan santan
1/2 cawan kelapa parut – jika suka.tak letak pun tak apa
1 sudu teh mauripan – beli online disini
Sedikit garam
CARA MEMASAK:
1.Masukkan semua bahan ke dalam blender kecuali kelapa parut.
2.Kisar semuanya, tapis ke dalam bekas dan tutup. Perap selama satu jam.
3.Kemudian buka bekas tadi dan kacau adunan. Masukkan kelapa parut dan kacau lagi hingga sebati.
4.Panaskan kuali, sapu minyak dan tuang sesenduk adunan tadi.
5.Lenggang adunan di kuali dan tutup.
6.Bila kuih kelihatan masak dan kekuningan, bolehlah angkat dan gulung.
Kuih kasturi ini memang sedap, ia antara kuih yang selalu dijual di gerai tepi jalan waktu petang. Tapi bila beli ramai yang frust sebab kulitnya tak rangup, ada juga yang hanya rangup waktu panas tapi bila dah sejuk jadi liat.
Kalau kuih kasturi yang dibeli tak memenuhi citarasa apa kata belajar buat sendiri kuih tradisi ini. Lagi satu, jika buat sendiri lebih berbaloi. Dengan 1/2 kg kacang hijau boleh dapat 50-60 biji. Boleh simpan untuk frozen sekali.
Jika nak cuba, boleh ikut cara yang dikongsi oleh Iin Ismail yang turut menjual kuih ini.
Buat sendiri kuih kacang hijau/ kuih kasturi
Bahan untuk kacang hijau
1/2 kg kacang hijau
Daun pandan
2 cawan gula atau ikut manis
Garam sedikit
1/2 biji kelapa parut
2 sudu makan tepung gandum
Cara membuat:
Rebus kacang hijau rebus bersama daun pandan sampai empuk bersama daun pandan.
Bila dah kering air tambah dulu garam, kelapa parut dan tepung gandum.
Tepung gandum tak guna banyak sebab nanti rasa kacang hijau akan ‘lari’, keras dan kurang sedap.
Gaul rata dan biarkan sejuk.
Bila dah sejuk boleh uli, simpan dalam peti sejuk. Esok boleh bentukkan dan buat bancuhan tepung. Nak goreng terus pun boleh.
Bahan bancuhan tepung
3 cawan tepung beras
Sedikit garam
Sedikit air kapur sikit
Sedikit kunyit
Air
Cara membuat:
Bancuh semua bahan dalam mangkuk hingga sebati.
Kemudian celup kacang hijau ke dalam bancuhan dan goreng hingga kekuningan.
Guna tepung beras saja ya untuk dapatkan kulit yang ranggup dan tak liat bila sejuk.
Untuk frozen
Untuk buat kuih kasturi frozen, goreng kuih sekejap saja, agak-agak sehingga tepung salutan bertukar warna dan kita dapat bentuk kuih yang tetap, dan tidak fragile. Sejukkan dan boleh simpan dalam freezer.