Kalau biasa kaswi berperasa gula Melaka tapi kali ni Sabarina Saharani berkongsi resipi kuih kaswi dengan keeenakan rasa dan kewangian daun pandan. Sedap bukan main lah.
Kuih tradisi ni wajib makan dengan kelapa parut, best buat makan sarapan dan minum petang ni. Kenapa namanya gedik, hihi aje tukang masaknya aje yang tahu..
RESEPI KASWI PANDAN LEMAK GEDIK
BAHAN-BAHAN :
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung ubi kayu
1 sudu mkn Tepung beras
1 cawan santan
1 1/2 cawan air daun pandan(3 helai)
3/4 cawan gula pasir (sapa suka manis 1cwn)
1/2 sudu teh air kapur
1/2 sudu teh garam
1 biji telur
Pewarna hijau
Kelapa parut (putih sahaja)+secubit garam-kukus sekejap supaya kelapa tahan lama
CARA MEMASAK :
1. Satukan kesemua bahan, kisar dengan mesin pengisar agar tidak berketul.
2.Tapis dan tuang adunan ke dalam loyang yang telah disapu minyak.Kukus selama 30 minit.
3. Sejukkan. Potong dan golekkan ke dalam kelapa parut tadi.
Kredit: sabarina saharani
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Peminat Makanan Korea, Boleh Cuba Buat Tteokbokki Sendiri
Tteokbokki merupakan makanan Korea berupa gabungan tepung beras dan tepung pulut yang dimasak menjadi kek beras. Dimakan bersama kuahnya yang ada rasa manis-manis pedas.
Ianya merupakan snek Korea yang popular dan menjadi makanan kegemaran ramai bukan sahaja di Korea, malah di Malaysia juga.
Nak tahu cara membuatnya? Ikuti resipi perkongsian daripada Ayu Hanna ini dalam menghasilkan Tteokbokki yang kenyal dan cukup lazat rasanya. Tak perlu lagi ke restoran makanan Korea jika tiba-tiba mengidam atau teringin nak menikmati Tteokbokki. Terus buat sahaja di rumah.
TTEOKBOKKI
BAHAN-BAHAN KEK BERAS:
400g tepung pulut – Boleh beli online di sini
3 sudu tepung beras – Boleh beli online di sini
Sedikit garam
Sedikit minyak
Air
CARA MEMASAK:
Sementara mahu menguli doh, boleh panaskan air dahulu untuk merebus kek beras.
Gaulkan semua bahan di atas sehingga menjadi doh.
Bentukkan memanjang dan rebuskan. (Saya uli satu persatu dan terus masukkan ke dalam periuk agar tidak melekat)
Apabila dah terapung, saya biarkan dalam 1 minit baru angkat dan rendam dalam air sejuk sebelum potong pendek-pendek.
Air rebusan jangan dibuang. Akan digunakan untuk buat kuah sos nanti.
BAHAN-BAHAN KUAH:
4 ulas bawang putih (tumbuk halus)
1 sudu cili adabi **bancuh dengan air dulu
1 sudu Sos Cili Thai – Boleh beli online di sini
1 sudu sos ikan
1 sudu teh sos cili
1 sudu cuka – Boleh beli online di sini
½ sudu gula **ikut suka tahap kemanisan yang diingini
1 sudu minyak masak
CARA MEMASAK:
Tumis semua bahan di atas.
Setelah itu, boleh masukkan lauk dan tambah air rebusan kek tadi.
Masak sehingga mendidih dan kuah akan pekat.
Lauk boleh tambah ikut cita rasa:
– Fishcake
– Fishball
– Sosej
– Isi ketam
– Daging
– Ayam
Agak-agak kuah hampir pekat, boleh masukkan daun bawang.
Taburkan bijan di atasnya dan sedia untuk dinikmati.
Kredit: Ayu Hanna
[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Popia Bergedil Cicah Sambal Kicap Berapi. Menu Minum Petang Paling Padu
Popia Bergedil ni nampak sedap. Biasanya Tauhu Bergedil yang menjadi pilihan tapi kalau dekat rumah tiada stok tauhu, boleh je gunakan kulit popia. Rasa sangat sedap dan mengenyangkan. Dicicah pula dengan sambal kicap berapi. Lagi laju makan. Nak cuba buat menu ni untuk keluarga? Saudari Rosmaliza Omar ada kongsikan resipinya. Selamat mencuba!
RESIPI POPIA BERGEDIL
BAHAN-BAHAN:
1 bungkus kulit popia – dipotong dua (beli online DISINI)
3 biji telur (untuk salutan)
Minyak secukupnya – (beli online DISINI)
BAHAN BERGEDIL:
4 biji ubi kentang saiz besar (beli online DISINI)
400gm daging kisar
4 sudu makan bawang goreng (beli online DISINI)
Daun sup/bawang – potong halus (beli online DISINI)
1 sudu teh lada sulah (beli online DISINI)
Sedikit garam (beli online DISINI)
2 biji cili besar merah – potong halus (beli online DISINI)
BAHAN SAMBAL KICAP:
1 mangkuk kicap manis (beli online DISINI)
Cili api – jumlah cili ikut pedas yang diingini (beli online DISINI)
1 ulas bawang putih (beli online DISINI)
BAHAN HIASAN:
Cili padi – dipotong
Daun sup – dipotong kasar
1 sudu makan bawang goreng
CARA MEMASAK:
1. Kentang dipotong nipis dan goreng sehingga empuk atau lembut.
2. Masukkan dalam mangkuk. Lecek kentang goreng tadi sehingga lumat.
3. Masukkan daging kisar, daun sup/bawang, bawang goreng, cili merah, lada sulah dan perasa. Gaul sehingga rata.
4. Ambil kulit popia, lipat sikit bahagian atas dan letak inti dan gulung bergedil bersama kulit popia tadi.
5. Pukul telur dan tambah sedikit perasa. Celupkan popia bergedil tadi ke dalam telur dan goreng dalam minyak yang telah dipanaskan.
6. Bila popia nampak kekuningan, terus angkat dan bolehlah dihidangkan. Taburlah sikit daun sup dan bawang goreng.
CARA MASAK SAMBAL KICAP BERAPI:
1. Tumbuk cili padi dan bawang putih sehingga lumat.
2. Panaskan periuk dan masukkan kicap dan cili yang ditumbuk.
3. Masakkan cili kicap sebentar tapi jangan sampai mendidih.
4. Siap dan hidangkan bersama Popia Bergedil.
Kredit resipi & foto: Rosmaliza Omar
Nak goreng tanpa minyak? Gunalah AIR FRYER. Boleh pilih DISINI. Ada banyak jenama dan saiz.
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Scone Homemade Sedap Macam Di Cameron Highland. Ini Cara Buat Guna 3 Bahan Je
Buat Roti Kering Homemade Untuk Cicah Kopi. Sedap Tak Terkata.
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
https://www.youtube.com/watch?v=GgG1Wf3Ldmo
Buat Sendiri Ayam Madu Sira, Memang Sedap Menjilat Jari!
Selalunya, bila pergi nasi kerabu di kedai orang Kelantan, memang menyelerakan sungguh bau ayam madu sira.
Lagi-lagi bila ayam tu tengah dibakar, fuhh memang menggoda sungguh.
Nah, sekarang ni boleh buat sendiri di rumah ayam madu sira dengan resipi yang dikongsi Afy AL Habibi ni.
Kalaulah peniaga nasi bungkus ikut resipi di bawah mesti pelanggan tengok cepat tergoda.
Kalau jual nasi kerabu, tukar lauk ayam goreng berempah atau ayam bakar warna kuning kepada maroon cantik ini, mesti sambutannya tinggi.
AYAM MADU SIRA JELITA
BAHAN-BAHAN:
3-4 ketul ayam | dibersihkan dan dikelar/dicucuk
1 ½ rempah ayam madu cikgu afy
Kicap lemak manis
CARA MEMBUAT:
1. Tuang 1 ½ sudu besar serbuk rempah ayam madu cikgu afy ke atas ayam.
2. Tambah 1-2 titik sahaja kicap. Jangan lebih untuk kuantiti ayam yang diberikan.
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
3. Penambahan kicap ini untuk menghasilkan warna maroon ayam madu yang cantik. Gaul rata.
4. Seterusnya pindah masuk dalam periuk. Saya buat cara rebus dulu sebab nak dapatkan warna yang cantik tadi. Tak payah perap pun kalau guna kaedah ni.
5. Saya tambah lagi ¾ sudu besar rempah ayam madu cikgu afy sebab nak tambah air pula selepas ini.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
6. Rebus kira-kira 10 hingga 15 minit dalam api kecil. Balik-balikkan untuk kedua bahagian.
7. Ayam siap direbus separa masak. Air yang terhasil tu jangan buang ya.
8. Goreng dulu ayam yang direbus tadi. Tak perlu lama sebab ayam dah masak separa.
9. Nampak tak beza warnanya (tengok gambar). Kalau digoreng tanpa direbus dulu, warna ayam tidak merah menyerlah sebab masa gorengan yang lama.
10. Ataupun lepas goreng tak sira balik, warnanya pun jadi kurang cantik juga.
BAHAN BUAT KUAH SIRA AYAM:
Kuah lebihan rebusan ayam
1 sudu besar rempah ayam madu cikgu afy
1 senduk kecil minyak goreng ayam
½ sudu besar gula perang – beli online di sini
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan di dalam periuk.
2. Kacau rata seketika dalam api perlahan.
3. Masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Balikkan bagi sebati dan siap.
4. Atau kalau nak bau ‘smokey’ macam ayam madu bakar, letak pelapik macam saya tu atas api gas (tengok gambar). Susun ayam. Buka api tak sampai seminit. Jangan lama-lama. Siap!
Kredit resipi: Afy AL Habibi
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Nak Buat Ikan Goreng Lagi Sedap? Boleh Cuba Ramuan Istimewa Ni
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap Dailymotion @Rasa dan YouTube @Majalah Rasa Official: