Dah lama idam nak buat kaya ball ni. Kalau beli pun macam tak puas makan. Sekali hadap jer dah habis. Acuan takoyaki yang terperuk lama inilah masa nak gunakan. Bolehlah rasmikan , bahan-bahan pun cukup.Anak-anak pun dah minta lama nak buat kaya ball ni.
CARA MEMASAK: 1.Satukan semua bahan atas. 2.Gaul rata hingga sebati.Kalau masih berketul-ketul, kisar tapi sekejap saja. 3.Tuang adunan itu dalam botol muncung satu 4.Biarkan seketika dalam 10 minit. 5.Panaskan acuan tadi dengan api perlahan.Sapu sedikit minyak. 6.Tuang sedikit adunan. Masuk inti kaya dan tutup semula adunan atasnya. 7.Tutup dengan penutup periuk. 8.Biarkan hingga naik gebu dan keperangan.Terbalikkan dan biarkan hingga masak
Cuaca hari ini tidak panas sangat, redup saja. Minum air kopi tanpa hidangan kuih muih pastinya tidak lengkap minum petang anda.Bolehlah rancang nak masak kuih yang mudah dan tak jemu nikmati. Kuih lapis yang dikongsi oleh tokmi ni pun enak, lembut dan lemak-lemak manis. Bila dilapis dengan berhati-hati pasti cantik kejadiannya.
KUIH LAPIS PANDAN GEDIK Bahan-bahan: 1 cawan tepung beras* ( tokmi guna cap teratai)-BELI ONLINE DI SINI 1 sudu besar tepung gandum *( sukat jangan menimbun)-BELI ONLINE DI SINI 1 sudu besar tepung jagung *( sukat jangan menimbun)-BELI ONLINE DI SINI 1 cawan santan pekat * 1 cawan air * 1/2 (setengah) cawan gula pasir * Secubit garam * 2/3 helai daun pandan dikisar dengan 1/2 cawan air 1/2 cawan air***
Cara membuat: 1. Campurkan yang bertanda *.Kacau sebati dan tapis ( tokmi blend je)
2. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian hendaklah dimasukkan air daun pandan,kacau sebati.Satu bahagian lagi hendaklah ditambah dengan 1/2 cawan air yang bertanda ***,kacau sebati.Maknanya jumlah bancuhan adalah 250 ml adunan pandan dan 250 ml adunan asal. 3. Panaskan air kukusan.Tutup tudung pengukus dengan kain bersih.Oleskan acuan saiz kecil ( sebaiknya 5 inci) dengan sedikit minyak dan panaskan sebentar. 4. Masukkan setengah cawan atau satu senduk adunan pandan. Kukus 5 minit kemudian masukkan adunan warna asal. Kukus lagi lima minit. 5. Ulang proses yang sama hingga selesai. Untuk lapisan terakhir yang pandan tu tokmi tambahkan sedikit pewarna hijau supaya warna nampak menarik.Kukus selama 10-15 minit kemudian buka penutup dan kukus lagi 5 minit supaya jika ada wap air yang jatuh akan jadi kering. ** Tokmi guna pengukus letrik jadi tokmi kurangkan jadi 3 minit setiap satu dan yang terakhir 8 minit. Tokmi pusing suhu kepada yang paling tinggi.Kalau ikut betul-betul bancuhan ni, kuih ni memang gedik, lembut dan rasa lemak-lemak. Kredit: #daridapurtokmi Sarimah Ismail
Popia Goreng Bersira, ada yang panggil kuih ini popia goreng sambal ataupun popia goreng bercili merupakan makanan bergoreng kegemaran ramai. Sangat penting cara menyira sambal jika salah cara popia boleh menjadi lembik dan tidak rangup.
POPIA GORENG BERSIRA
BAHAN-BAHAN:
50keping kulit popia
1 sudu besar tepung gandum (bancuh guna air 4-5 sudu besar untuk jadikan pelekat)
BAHAN INTI:
1/2 biji kobis (hiris nipis)
3 batang lobak merah (sagat)
4 biji tauhu (goreng dan potong dadu)
1 biji bawang besar (potong dadu )
Segenggam udang geragau (basuh dan toskan)
Sedikit isi ayam ( jika suka )
Sedikit garam
CARA-CARA MEMASAK:
Panaskan 1/2 senduk minyak. Tumiskan bawang dan udang geragau.
Masukkan isi ayam dan bila isi ayam sudah empuk masukkan pula semua sayuran.
Selepas itu masukkan tauhu dan sedikit garam. Kacau hingga agak layu.
Tutup api dan toskan untuk buang air dalam sayuran. Biarkan sejuk seketika.
Ambil sekeping kulit popia dan masukkan inti. Gulung dan sapu bancuhan tepung gandum pada hujung gulungan. Buat hingga siap.
Goreng gunakan api sederhana hingga betul-betul garing. Toskan dan angkat.
BAHAN SIRA:
25 tangkai cili kering
3 ulas bawang putih
1 cawan air
(Kisar bahan di atas hingga betul-betul halus)
2-3 sudu besar sos cili
2 senduk gula pasir
1 1/2 senduk minyak masak
CARA MENYEDIAKAN
Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga betul-betul masak.
Masukkan gula dan sos cili. Masak guna api sederhana perlahan hingga likat dan agak pekat
Bila sudah nampak berbuih-buih. Masukkan popia dan kacau hingga rata.
Pastikan sambal menyaluti semua popia. Terus tutup api dan letak dalam talam.
Pastikan popia tidak bertindih atau bertindan supaya popia tetap ranggup. Sejukkan di bawah atau di depan kipas.
Info:
Untuk kekalkan keranggupan boleh juga tabur sedikit bawang goreng pada popia yang sudah siap disira. Ataupun letakkan bijan yang sudah disangai.
Sos popia juga boleh disimpan dalam bekas bertutup jika tidak disira. Goreng popia hingga garing, toskan dan sapukan sahaja sos pada popia.
dan taburkan bawang goreng.