Kek Batik Horlick paling mudah buat dan lemak manisnya memang tak boleh bawa bincang. Selepas makan malam, pasti nak masuk kudapan. Gabungan yang serasi dihidangkan bersama dengan kopi panas. Selepas dikeluarkan dari peti sejuk lagi enak rasanya.
Kek Batik Horlick
Bahan-bahan:
Butter (Salted)
Susu Pekat
Esen vanila
Horlicks Original
Susu Full Cream
Biskut Marie
Cream Cheese
Whipping Cream
Cara memasak:
1. Mula-mula, cairkan 250g butter terlebih dahulu dengan api yang sangat perlahan.
2. Kemudian,tambahkan 1/2 susu pekat dan kacau sebati.Tambahkan 1 sudu kecil
esen vanila.
3. Kemudian masukkan 2 cawan horlicks original dan 1 cawan susu full cream.
4. Kacau sebati dan boleh tambahkan 400gm biskut marie.
5. Susun dalam dulang secara mampat lepastu ketepikan.
Krim Atas Kek
IKLAN
6. Kisarkan 200g cream cheese, 1/4 susu pekat dan 1/2 cawan whipping cream,
kemudian tuang atas kek batik tadi.
7. Akhir sekali, masukkan ke dalam peti untuk disejukkan semalaman.
Suka jagung, ini ada dua menu jagung yang sedap. Selain direbus atau dibuat bubur jagung juga sedap dijadikan kuih seperti muffin dan bingka. Kedua-dua menu ni sesuai untuk hidangan sarapan atau sebagai buah tangan bila berkunjung ke rumah rakan. Jika suka boleh je cuba kerana resipinya turut disediakan di sini ye.
MUFFIN JAGUNG KUKUS
.
BAHAN-BAHAN:
BAHAN A:
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh garam
BAHAN B:
1 cawan jagung krim dalam tin
1 cawan minyak masak
1 cawan gula pasir
1 biji telur
CARA MEMASAK: 1. Ayak bahan A dan gaul dengan secubit garam. 2. Masukkan bahan B dan kacau sebati. 3. Panaskan pengukus, sambil itu masukkan adunan dalam acuan kertas. 4. Letakkan cawana kertas dalam acuan muffin. 5. Kukus lebih kurang 20-15 minit dengan api sederhana. 6. Setelah masak, tutup api dan angkat muffin. 7. Setelah sejuk, muffin sedia dihidangkan.
BINGKA JAGUNG
.
BAHAN-BAHAN:
1 cawan gula
1 3/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung kastard
1 cawan santan pekat
2 cawan air
2 sudu besar mentega
4 biji telur
Secubit garam
1 tin jagung krim manis
Biijan untuk hiasan
Sedikit pewarna kuning
CARA MEMASAK: 1. Satukan kesemua bahan kecuali jagung krim dan bijan. Kisar sampai sebati. 2. Tuangkan adunan dalam mangkuk besar dan masukkan jagung krim. Gaul sebati. 3. Tuangkan dalam periuk dan panaskan atas dapur dengan api perlahan. 4. Sentiasa kacau hingga timbul wap dan sedikit kental. Tutup api. 5. Sapikan mentega dalam loyang pembakar, tuangkan aduanan tadi di dalamnya. 6. Taburkan bijan dan bakar pada suhu 180 C selama 45 minit hingga 1 jam. 7. Setelah masak, guna api atas selama lima minit. Kemudian tutup ketuhar. 8. Biarkan sejuk baru potong dan sedia dihidangkan.
ANDA SEDANG MENCARI PERKAKAS DAPUR ELEKTRIK YANG BARU, NI ADA PERIUK NASI ELEKTRIK YANG BARU DENGAN PELBAGAI FUNGSI UNTUK MEMUDAHKAN KERJA ANDA. JOM KLIK DI SINI
Ada yang siap packing pakaian untuk balik hujung minggu nanti. Tak sabar rasanya membilang hari. Sempat lagi nak buat biskut untuk bekalan sepanjang perjalanan dan buat lebih untuk kudapan bersama family di kampung. Biskut dengan teksur yang rangup ini susah nak berhenti makan. Memang layan.
Cara membuat: 1.Kacau butter, gula perang,gula halus hingga sebati. 2.Masukkan telur sebiji demi sebiji, esen vanilla, kacau lagi. 3.Masukkan bahan-bahan ayak sedikit demi sedikit, kacau sebati. 4.Masukkan choc chip, badam, kacau sekata. 5.Adunan memang lembik sikit, boleh tambah 2 sudu besar tepung gandum.
6.Scoop atau sudukan atau getel adunan di atas baking tray. 7.Bakar pada suhu 160°c selama 15 -20 minit ( saya tambah masa bakar untuk lrbih rangup) ikut oven masing-masing. Kredit:Nor Azliza Mohamed
Menu bakeri dan pasteri dari Hotel Armada PJ kali ini cukup istimewa. Dibuat khusus atas permintaaan majalah RASA. Chef Chong See Yee dan rakannya Chef Chin Yee Chia berjaya meneroka pastri baru.
Ni min kongsikan 2 daripada resipinya, Lemon Meringue Tart dan Pistachio Biscotti. Kalau tart rapuh dan lembut, bicotti sejenis biskut berasal dari Itali ni pulak garing dan ringan.
Cuba tengok 2 resipi, ni ringkas aje bahannya…
1. LEMON MERINGUE TART
BAHAN-BAHAN :
Bahan untuk kulit (sugar dough) :
125gm mentega
125gm gula
50gm telur
250gm tepung gandum
3gm garam
1gm esen vanila
Bahan untuk inti lemon :
220gm gula
200gm telur
1 biji lemon | diambil jusnya
260gm mentega
Bahan ‘topping’ meringue:
50gm telur putih
100gm gula halus
CARA MEMASAK : Cara buat inti lemon : 1. Didihkan gula dan jus lemon, api perlahan dan kacau 2. Tuangkan larutan jus lemon yang mendidih tadi ke dalam telur. Biarkan sehingga menjadi pekat. Cara buat meringue (topping): 3. Masukkan putih telur dengan gula ke dalam mangkuk, pukul sehingga adunan seakan-akan berkilat dan pastikan pukul telur putih dengan kecepatan sederhana dalam ‘mixing bowl’ Cara masak lemon meringue tart: 4. Campurkan tepung, gula mentega dan garam, gaulkan hingga sebati 5. Kemudian masukkan esen vanila dan telur dan adunkan sehingga menjadi doh. 6 .Masukkan ke dalam acuan tart, tekan dan ratakan doh dan di sekeliling acuan. 7. Panaskan oven dalam suhu 180 darjah celcius dan bakar dalam 15 minit. 8. Tuangkan inti lemon ke atas pai lalu hiaskan dengan meringue. 9. Siap untuk dihidangkan.
Saiz hidangan : 10 orang Waktu memasak : 1 jam Cara memasak : Bakar Jenis masakan : Pencuci Mulut Keistimewaan : Gabungan rasa masam dan manis yang enak
Info Chef: Bakar kulit tart tidak melebihi 15 minit. Pembuatan pastri tart dan inti yang sedap kunci kelazatan pai
2. PISTACHIO BISCOTTI
BAHAN-BAHAN:
3 biji telur
200gm tepung gandum
140gm gula
3gm tepung penaik
150gm kacang pistachio | panggang
CARA MEMASAK: 1. Masukkan tepung dan gula dan pukul sehingga rata. 2. Masukkan tepung dan pistachio, kacau hingga sebati. Masukkan ke dalam acuan. 3. Panaskan oven dalam suhu 160 darjah celcius dan bakar selama 30 minit 4. Biarkan sejuk seketika dan kemudian masukkan dalam peti sejuk selama 3 jam atau lebih. 5. Kemudian keluarkan, dan potong adunan nipis nipis 6. Panaskan oven dan bakar sekali lagi selama 15 minit pada suhu 150 darjah celcius, sehingga menjadi rangup. 7. Sejukkan seketika dan sedia untuk dihidangkan
Saiz hidangan : 10 orang Waktu memasak : 1 jam Cara memasak : Bakar selama dua kali Jenis masakan : Biskut berasal dari Itali Keistimewaan : Ringan dan rangup
Info Chef : Perkataan biscotti bermaksud dari perkataan Latin bermaksud dua kali bakar . Biskut ini teksturnya rangup kering dan ringan, sedap dimakan dengan mencicahnya dalam air kopi atau teh
TERIMA KASIH : Hotel Armada, Lot 6, Lorong Utara C, Section 52, Selangor Darul Ehsan,Petaling Jaya, Selangor . www.armada.com.my