Makan

Kek Batik Indulgence Enak Tak Terkata

Share

Nikmatnya dapat makan Kek Batik Indulgence ni,mewah dengan rasa coklat dan cheese. Dessert yang mudah buat kerana tak perlu bakar hanya sejukkan semalaman dalam peti sejuk.

KEK BATIK INDULGENCE

Bahan-bahan untuk Kek Batik:
540g biskut marie
250g mentega
200g susu pekat manis
1 cawan serbuk Milo
180ml susu full cream
50g serbuk koko
1/4 sudu kecil garam *for unsalted butter
1 sudu kecil esen vanilla
Bahan-bahan untuk lapisan cheese:
250g krim keju
50g gula kastor
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu besar susu pekat manis
3/4 sudu besar serbuk gelatin
3 sudu besar air panas
200ml krim putar tenusu
Bahan-bahan untuk coklat ganache:
300g coklat masakan gelap
250g krim putar tenusu
1 sudu besar butter
1 sudu kecil esen vanilla
Cara membuat:
Cara-cara untuk kek batik:
1.Lapik loyang dengan plastik.
2.Patah-patahkan biskut marie.
3.Panaskan butter sehingga cair kemudian masukkan susu pekat manis,
serbuk milo, susu full cream dan serbuk koko. Kacau sampai tak berketul.
4.Masukkan esen vanila, garam (kalau guna unsalted butter).Kacau sampai mendidih
dan tutup api.
5.Tuang biskut maire yang dipatahkan tadi sikit demi sedikit.
6.Tuang ke dalam loyang.
7.Ratakan dan tekan rapat.
8.Sejukkan dalam peti ais sementara sediakan lapisan cheese.
Cara membuat lapisan cheese:
1.Bancuh gelatin dengan air panas dan kacau sampai larut.
2.Masukkan krim cheese dalam mangkuk adunan.
3.Masukkan gula kastor, esen vanilla, susu pekat dan cecair gelatin.
Kacau sekata.
4.Dalam bekas yang berasingan, putar whipping cream sehingga kental.
5.Campurkan whipping cream dalam adunan cheese.
6.Keluarkan kek batik dan tuang adunan cream cheese di atasnya.
7.Ratakan dan masukkan balik ke dalam peti sejuk.
Cara membuat lapisan coklat ganache:
1.Cairkan coklat (double boil).
2.Masukkan whipping cream kemudian kacau sehingga suam dan larut.
3.Masuk sedikit butter (supaya lapisan ganache berkilat).
4.Masukkan esen vanilla.
5.Bila dah cair sekata boleh angkat.
6.Keluarkan kek batik dari peti sejuk dan tuang coklat ganache.
7.Simpan dalam peti sejuk semalaman
Tip:

*Jangan panaskan terlalu lama coklat ganache.
*Sentuh bubble yang muncul atas lapisan coklat ganache supaya lapisan
kek licin
*Pisau sentiasa direndam dalam air panas setiap kali kita potong supaya
potongan jadi bersih dengan cara ni

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

IKLAN