Tengok dari bahan ramuan boleh tahu kelazatan kek coklat karamel ni. Lapisan atasnya karamel, lapisan tengah puding kastad dan di bawah sekali lapisan kek coklat bersusu.

Makan sejuk memang nyaman aje lalu kat tekak, nikmat tak terkata lah.

KEK COKLAT KARAMEL

BAHAN-BAHAN :

Bahan karamel:
2 sudu besar gula dijadikan karamel
1 sudu besar air

IKLAN

* Masak atas api hingga perang dan tuangkan ke dalam loyang, biarkan ia keras dan ketepikan

Bahan Puding:
2 sudu besar tepung kastad
1 cawan susu cair
3 biji telur
1 sudu besar esen vanilla

*Semua bahan di atas dipukul lembut, toskan dan tuang dalam loyang karamel
*Kukus selama 20 minit, angkat dan cakar di atas permukaan puding dengan garfu

BAHAN KEK :

Bahan A:
1 cawan gula
3 sudu besar serbuk koko
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan susu cair
1 cawan minyak
3 biji telur
1 sudu kecil esen Vanilla

Bahan B:
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil banking soda
2 sudu sudu kecil baking powder
*Semua bahan di atas diayak terlebih dahulu..

Cara memasak:
1. Satukan bahan-bahan A ,kacau hingga larut sebati.
2. Masukkan bahan B ke dalam bahan ke dalam bahan A, kacau sebati menggunakan sudip aje
3. Tuangkan adunan kek ke dalam puding yang telah disejukkan tadi dan kukus selama lebih kurang 50 minit.
4. Tunggu sejuk baru dikeluarkan dari loyang.

Kredit Resepi : Liza Na‎
Oleh : Lizana Kitchen

ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :

DAN JUGA RESIPI INI :

3 Resipi Puding dan Agar-Agar Yang Confirm Sedap