Kalau dengan kek coklat kukus ni, takde sapa yang menolak. Kek ni sangat ringkas , lembut dan sedap. Pasti berebut nanti.Jom kita buat.
Kek coklat kukus 2 cawan serbuk koko 2 cawan gula 2 cawan minyak masak 1 tin susu cair 1 tin susu pekat dikisar hingga sebati, ketepikan.
8 biji telur dikisar dan ketepikan.
2 cawan tepung gandum 2 sudu kecil soda bikarbonat 2 sudu kecil baking powder ketiga bahan ini diayak.
Ads
Cara membuat:
1.Dalam mangkuk, masukkan bahan yang dikira berselang seli dengan tepung yang telah diayak terlebih dahulu.Nak mudah kisar semua bagi sebati. 2.Sapu planta dekat loyang terlebih dahulu dan curahkan adunan yang dikisar. 3.Panaskan air kukusan terlebih dahulu. 4.Kukus adunan kek selama 1 jam atau sehingga masak.
topping coklat Coklat masakan Sedikit Planta Masak secara double boile.
Selamat mencuba.
Kredit : Noriza Awang Hamat
Ads
ANDA SEDANG MENCARI PRESSURE COOKER UNTUK MEMUDAHKAN MEMASAK SUP DAN TULANG , JOM KLIK DI SINI.
Tak lama lagi bulan puasa bakal menjelang. Maka pastinya anda tercari-cari resipi biksut yang boleh dibuat sempena raya nanti. Bagi penggemar tat, selain nanas, bluberi dan sebagainya, cuba lah letak inti coklat. Uihh..padu kemain. Anda pasti suka.
TART MELTING CADBURY
BAHAN-BAHAN:
250gm mentega atau margerin
4 sudu makan susu pekat
2 sudu makan minyak sapi
2 sudu makan tepung jagung
2 sudu makan tepung kastard
3 1/2 cawan tepung gandum (letak tepung sedikit demi sedikit dan uli sebati. Pastikan doh tidak keras sangat nanti tart akan mudah pecah. )
1 biji kuning telur
BAHAN INTI:
Coklat cadbury bar
CARA MEMASAK:
1. Pukul mentega, susu pekat, minyak sapi hingga sebati. Kemudian masukkan tepung jagung, tepung kastard dan tepung gandum sedikit demi sedikit. Uli hingga sebati dan pastikan doh tidak terlalu keras.
2. Masukkan doh dalam acuan dan terapkan atas dulang pembakar.
3. Letak kepingan coklat dan terapkan doh sekali lagi diatasnya. Kemaskan bahagian kiri dan kanan supaya bertangkup.
4. Selain itu, anda boleh juga lipat adunan dan kemaskan.
5. Sapu bancuhan kuning telur dan bakar dalam ketuhar pada suhu 170C selama 20 minit menggunakan api atas bawah.
Tentunya tiada yang lebih menggembirakan bila dapat mengunyah biskut yang kaya rasa coklat dan koko sambil bersembang di hadapan tv.
Jom cuba biskut berasakan koko dan coklat ini yang mudah aje cara membuatnya. Boleh dijadikan stok kudapan akan datang.
1. SWEET HEART COOKIES
.
BAHAN-BAHAN:
BAHAN A:
180gm mentega
80gm gula kastor
1 sudu teh esen vanila
BAHAN B:
220gm tepung gandum
60gm tepung jagung
20gm tepung kastard
100gm badam cincang
BAHAN HIASAN:
Coklat masakan
Coklat urai
CARA MEMASAK: 1. Panaskan ketuhar pada suhu 170C. 2. Putar bahan A sehingga sebati. 3. Masukkan bahan B dan gaul sebati hingga menjadi doh yang lembut. 4. Canai dan terap dengan penerap biskut berbentuk hati. 5. Bakar selama 20 minit atau sehingga masak. 6. Biarkan biskut sejuk dan hias biskut dengan coklat masakan yang telah dicairkan. Tabur coklat urai di atasnya. 7. Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 50-60 keping Waktu memasak : 1 jam Cara memasak : Bakar Keistimewaan : Rasa coklat rangup dengan kastad yang rapuh Jenis masakan : Biskut Anggaran kos : RM 25
INFO CHEF: Untuk lebih menarik boleh gunakan cip warna-warni.
2. HAWAIAN WHITE CHOCOLATE COOKIES
.
BAHAN-BAHAN:
250gm mentega
100gm gula halus
240gm tepung gandum
80gm tepung jagung
1 sudu teh soda bikarbonat
60gm susu tepung
2 sudu teh esen vanila
150gm buah campuran
40gm cornflakes
40 gm kelapa kering
60gm white chocolate chips
50gm badam nibs
1 biji telur
BAHAN HIASAN:
Coklat putih secukupnya
Serbuk roti secukupnya
Cawan kertas secukupnya
CARA MEMASAK: 1.Pukul mentega dan gula hingga kembang. 2.Masukkan telur dan vanila, sebatikan. 3.Masukkan bahan-bahan yang lain, uli hingga sebati. 4.Bulatkan dan masukkan ke dalam cawan kertas. 5.Bakar selama 15 minit suhu 160 darjah Celcius. 6.Setelah sejuk, paipkan coklat putih dan taburkan dengan serbuk roti. 7.Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 50-60 keping Waktu memasak : 1 jam Jenis masakan : Biskut Keistimewaan : Sedap dengan buah-buahan dengan cornflakes dan kelapa kering Cara memasak : Bakar Anggaran kos : RM 22
INFO CHEF: Serbuk roti memberikan rasa yang lebih lazat
3. CRUNCHY CHOCOLATE COOKIES
.
BAHAN-BAHAN:
BAHAN A:
125gm mentega
1 biji kuning telur
90gm gula ising
1/2 sudu teh esen vanila
BAHAN B
100gm tepung Hong Kong
100gm tepung gandum
30gm tepung kastard
25gm serbuk hazelnut
BAHAN HIASAN:
Coklat masakan secukupnya
Serbuk roti secukupnya
CARA MEMASAK: 1. Putar Bahan A hingga sebati. 2. Masukkan semua Bahan B dan gaul sebati. 3. Canai doh dan terap mengikut bentuk yang dikehendaki. 4. Bakar pada suhu 150 darjah Celcius selama 15 hingga 20 minit. 5. Keluarkan dan setelah sejuk, salutkan dengan coklat masakan dan gaulkan dengan serbuk roti. 6. Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 50-60 keping Waktu memasak : 1 jam Jenis masakan : Biskut Keistimewaan : Keenakan hazelnut dan tepung kastad yang cair di mulut Cara memasak : Bakar Anggaran kos : RM26
INFO CHEF: Anda boleh bentukkan mengikut cita rasa masing-masing.
4. BISKUT CIP COKLAT NEOPOLITAN
.
BAHAN-BAHAN:
125gm mentega
65gm gula kastor
85gm gula perang
1 biji telur ayam gred A
1 sudu teh esen vanila
20gm oat |kisar halus
20gm badam cincang
50gm cip coklat
50gm cip coklat ‘butterscotch’
50gm cip coklat strawberi
BAHAN DIAYAK BERSAMA:
190gm tepung gandum
½ sudu teh serbuk penaik
½ sudu teh soda bikarbonat
1 sudu makan serbuk koko
CARA MEMASAK: 1. Panaskan ketuhar pada suhu 150 darjah Celcius. 2. Pukul mentega, gula kastor dan gula perang hingga kembang. 3. Masukkan telur dan esen vanila. 4. Masukkan campuran tepung yang telah diayak tadi dan gaul sebati. 5. Masukkan oat, badam dan ketiga-tiga cip coklat dan gaul rata. 6. Rehatkan doh selama ½ jam di dalam peti sejuk. 7. Keluarkan adunan dari peti sejuk dan sudukan sedikit demi sedikit adunan menggunakan sudu teh ke atas loyang pembakar yang telah dialas dengan kertas pembakar (baking paper). 8. Bakar biskut selama 15 hingga 20 minit. 9. Setelah siap dibakar, sejukkan biskut di atas redai. 10.Simpan biskut di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 90 keping Waktu memasak : 1 jam Jenis masakan : Biskut Keistimewaan : Gandingan oat dan badam yang rangup Jenis masakan : Pencuci mulut Cara memasak : Bakar Anggaran kos : RM 20
INFO CHEF: Biskut yang baru dikeluarkan daripada ketuhar agak lembik. Ia akan mengeras apabila sejuk.
5. BROWNIES COKLAT
.
BAHAN-BAHAN:
BAHAN A:
260gm mentega
130gm gula perang
50gm gula ising
1 sudu makan lemak sayuran
1 biji kuning telur
1 sudu teh Coffee Emalco
1 sudu teh esen vanila
BAHAN B:
20gm tepung kastard
30gm tepung jagung
300gm tepung gandum
60gm cornflakes yang dikisar halus
30gm serbuk koko
HIASAN:
Coklat masakan
Serbuk roti
CARA MEMASAK: 1. Panaskan ketuhar pada suhu 170C. 2. Putar bahan A hingga kembang. 3. Masukkan bahan B, gaul rata hingga menjadi doh yang lembut. 4. Canai dan terap dengan penerap biskut. 5. Susun biskut di atas dulang pembakar. 6. Bakar selama 20 minit. 7. Sejukkan dan bolehlah dihias dengan coklat masakan dan serbuk roti. 8. Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 80-100 keping Waktu memasak : 1 jam Jenis masakan : Biskut Keistimewaan : Rasa rangup dengan cornflakes dan kaya bercoklat Cara memasak : Bakar Anggaran kos : RM 26
INFO CHEF: Boleh tambah hiasan lain seperti manik dan cip warna-warni sebagainya untuk lebih menarik kerana warna biskut ini gelap.
RESIPI BISKUT COKLAT : NURASHIKIN ASAN, HASLINDA ABDULLAH DAN NORISHAH AHMAD
Anda suka membeli belah secara online, terdapat pelbagai perkakas dapur dan alat masak canggih di laman web shopee yang boleh anda pilih.
Nak cuba buat brownies milo? Seorang pengguna akaun facebook dengan nama Anys Idayu Zakaria, berkongsi resipi brownies milo yang nampaknya sangat sedap. Tanpa guna tepung pun. Hanya empat bahan digunakan untuk membuat brownies ini. Jom cuba.
CARA MEMBUAT
1. Campur semua bahan. Kocak-kocak manja hingga semua sebati.
2. Masukkan dalam loyang kecil atau cup cake. Sapu mentega pada loyang sebelum tuang bancuhan.
3. Bakar dalam air fryer dengan suhu 180° selama lebih kurang 15 minit.
4. Tak da air fryer, guna oven pun boleh.
Ayam masak kicap memang ada banyak versi, ada yang berkuah dan ada yang kering. Tapi jika juga ayam masak kicap versi pekat dan pedas boleh guna resipi perkongsian Almie Amira