Kek Coklat Moist @lembab, memamg sedap dinikmati bila masa pun. Rasa lemak manis kaya bercoklat rugi kalau tak cuba.
Bagi June Ahmad kek ini memang cukup disukai ahli keluarganya. Dia telah mencuba resipi ini dan memang ternyata mudah menjadi.
KEK COKLAT LEMBAB Resepi asal dr (Munira Baharum)
Bahan A:
Ads
⚘1 cwn serbuk koko (3/4 cwn pun ok) ⚘1 cwn susu cair ⚘3/4 cwn susu pekat ⚘3/4 cwn gula ⚘1 cwn minyak masak *semua bahan di atas gaul sebati dan masak atas api perlahan… *rehatkan kejap bila bahan sudah sebati…
Bahan B: ⚘3/4 cwn tepung gandum ⚘1 sudu kecil (sudu kfc) soda bikarbonat ⚘1 sudu kecil (sudu kfc) baking powder *semua bahan ini diayak…
Bahan C: ⚘4 biji telur (blender jer)
CARA MEMASAK : 1. Satukan bahan B dan C ke dalam bahan A. 2. Secara berselang seli dan gaul dengan senduk. 3. Bila dah sebati, masukkan ke dalam dalam loyang yang disapu minyak.
4. Kukus dlm 30-45 minit(bergantung saiz loyang).
*nak test, cucuk dgn lidi, kalau tak melekat adunan kat lidi tuh kira kek dah masak ler…
⚘P/s : Loyang tu kena panaskan dulu sebelum masukkan adunan kek tadi…. ⚘ : Nak senang lagi sebelum tuang adunan, lapik je loyang dgn aluminium foil, gerenti adunan tak melekat kat loyang bila dah masak.
Mi hailam gantikan nasi seuai juga untuk minum petang atau makan malam. Masak sendiri boleh letak extra udang dan sotong.
MI HAILAM
BAHAN-BAHAN:
1 paket mi kuning (500gm)
5 ekor sotong saiz sederhana
10 ekor udang (saiz bergantung kepada anda)
3 ulas bawang putih *
3 biji bawang merah *
1 sudu besar cili boh
1 ikat sawi hijau
1/4 bunga kobis
1/2 batang lobak merah
1 bungkus ‘baby corn’
2 gelas air
2 tangkai daun bawang
1 sudu tepung jagung (dibancuh dengan air)
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
3-4 sudu besar kicap manis
1/2 – 1 sudu besar kicap pekat
1/4 sudu teh serbuk lada hitam
1/4 sudu teh serbuk lada putih
CARA MEMASAK:
Sediakan sayur-sayuran, sotong dan udang untuk masak.
Tumbuk bawang merah dan bawang putih hingga agak hancur. Lagi elok tumbuk sebab nanti aromanya lebih sedap.
Kalau tidak berapa rajin hiris bawang merah dam bawang putih diketuk.
Tumis bawang dan cili kisar hingga pecah minyak. Masukkan semua jenis sos dan kicap.
Masukkan air dan biar hingga mendidih. Masukkan sotong, baby corn dan bunga kobis. Biarkan mendidih dalam 3 – 5 minit.
Tutup kuali. Kalau sotong sederhana 3 minit dah cukup. Sotong yg 5 minit. Sotong kalau dimasak lama jadi liat pulok. Nak tercabut gigi duk gigit sotong liat.
Masukkan udang dan lobak merah. Biarkan mendidih selama 3 minit.
Masukkan tepung jagung yang dibancuh. Perasakan dengan garam, lada putih dan lada hitam.
Anda boleh betulkan rasanya ikut pada selera sendiri. Hendak rasa kicap lebih tambakan kicap, kakau suka kuah agak pekat boleh tambah tepung jagung, mahu kuah lebih tambahkan air.
Masukkan mi, cili dan sawi. Kacau sekejap, jangan lame sangat nanti mi kembang. Sawi masuk akhir sekali supaya tidak lembik dan masih rangup bile dimakan.
Ni dia biskut susu jagung, guna tiga bahan aje. Rangup dan kaya dengan rasa susu berperasa jagung. Musim PKP ni kalau nak buat sajian tambahan macam biskut, ambil aje resipi yang mudah-mudah dan tak banyak ramuannya.
Dah bakar nanti , tunggu sejuk boleh simpan dalam bekas kedap udara. Kita kenalah berjimat belanja dapur, jadi biskut ni memang sesuai sangat.
BISKUT SUSU JAGUNG
BAHAN-BAHAN : 1 tin susu (saji) perasa jagung 1 bungkus tepung jagung Ceri potong sebagai hiasan
CARA MEMASAK : 1. Satukan bahan2 ni, uli sampai doh x melekat kat tgn. 2. Kalau melekat lagi doh, boleh tambah tepung lagi. 3. Masukkan dlm papercup. 4. Sedia utk dibakar. 5. Bakar pada suhu 150° selama 25minit.
Nak buat biskut tapi malas nak menguli. Jangan risau cuba resipi viral 3 bahan ni bukan sahaja mudah tapi sedap gerenti anak-anak suka sebab rasa coklat koko krunch tu menarik perhatian! Jom cuba.
RESIPI KOKO KRUNCH BAR
BAHAN-BAHAN:
300g Koko Krunch
(sy guna yg kecik2 beli kt kedai bekery je.Takde koko krunch ni pun tak pe boleh je pakai koko krunch yg biase ade kt kedai tu..then kalau nak tukar cereal lain mcm crispy rice/honey star ke pon boleh..😁
250g butter
300g Mashmellow (yg kaler putih)
CARA MEMASAK:
Masak ats dapur ye api kena kecik.
Sediakan kuali masukkan 250g butter cairkan.
Setelah cair masukkan 300g mashmellow gaul2 sampai bahan2 semua tu tadi cair seperti susu pekat.
Kemudian masukkan 300g Koko krunch dan gaul sampai bahan2 td rata keseluruhnye.
Tutup api masukkan ke dalam loyang dan padat2 kan guna sudu.
Ayam masak kicap memang ada banyak versi, ada yang berkuah dan ada yang kering. Tapi jika juga ayam masak kicap versi pekat dan pedas boleh guna resipi perkongsian Almie Amira