Kek Coklat Super Moist Ini Sangat Sedap, Tanpa Oven Dan Mixer!

Share

Kek coklat super moist ini memang sedap. Kek ini adalah di antara kek yang menjadi pujaan ramai lebih-lebih lagi anak-anak. Aduh, boleh terbayang akan rasanya yang sedap. Ada yang suka kek Coklat Moist?

Lebih menarik lagi, kek coklat moist tanpa gunakan oven dan mixer. Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh puan Mai Siti ini ye. Mudah je nak membuatnya tapi sedapnya bukan kepalang ye. 

Kek Coklat Super Moist Ini Sangat Sedap, Tanpa Oven Dan Mixer!

Bahan-Bahan Kek Coklat Super Moist:

Bahan kek:
1 cawan / 12gram serbuk koko – boleh beli online di sini
1/2 sudu teh serbuk penaik
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 cawan / 225gram gula kastor – boleh beli online di sini
2 biji telur (saiz A/B)
1/3 cawan / 83ml susu full cream (atau susu cair/low fat/segar) – boleh beli online di sini
1/2 sudu teh garam halus

1/4 cawan / 59ml minyak masak – boleh beli online di sini
1 sudu teh Nescafe
1/3 cawan / 83ml air panas
1 sudu makan cuka makan/jus lemon

 

Bahan Coklat Ganache:
1 cawan / 250ml susu full cream (atau susu cair/low fat/segar)

2 sudu makan gula kastor – boleh beli online di sini

5 sudu makan susu pekat manis – boleh beli online di sini
1/3 cawan / 33gram serbuk koko – boleh beli online di sini

2 sudu makan tepung gandum – boleh beli online di sini
2 sudu makan butter/marjerin – boleh beli online di sini

Cara Memasak:

Untuk membuat kek; Ayak 1 cawan tepung gandum, 12/ sudu kecil baking powder, ½ sudu the soda bikar bonat dan 1/2 cawan serbuk koko ke dalam mangkuk, 

Masukkan 1 cawan gula kastor dan ½ sudu the garam halus. Kacau rata.

Masukkan ¼ cawan minyak masak, 1/3 cawan susu full krim dan dua biji telur- gaul sebati. 

Bancuhkan satu sudu the nescafe dengan 1/3 cawan ar panas. Masukkan dan gaul sebati. 

Masukkan satu sudu makan cuka atau jus lemon. Kacau sebati.

Alas loyang bersaiz 8 inci dengan baking paper atau sapukan sedikit mentega di bahagian dalamnya, dan masukkan adunan tadi ke dalam loyang.

Bila air kukusan mendidih, masukkan loyang dan ukus selama 40 – 50 minit atau sehingga kek masak.

Terbalikkan kek atas redai, buang baking paper dan biar kek sejuk di atas relai pada suhu bilik.

Bila kek sejuk, bolehlah potong menjadi dua bahagian. Langkah ini adalah atas pilihan. Boleh skip jika tak nak buat ye. 

Untuk Buat Coklat Ganache:

Masukkan 1 cawan susu full cream, dua sudu makan gula kastor, lima sudu makan susu pekat manis, 1/2 cawan serbuk koko dan dua sudu makan tepung gandum ke dalam bekas. Kacau semua bahan biar sebati.

Tapiskan dan masukkan ke dalam kuali. Buka api kecil, dan sentiasa kacau selama 3 minit.

Selepas 3 minit, tutup api dan masukkan dua sudu makan butter/marjerin, kacau sehingga mentega larut.

Biarkan coklat ganache sejuk pada suhu bilik sebelum disapu di atas kek. Tambahan 1 sudu teh Nescafe ke dalam kek coklat akan mengharumkan dan meningkatkan lagi rasa coklat dalam kek. Jangan risau kek tidak akan rasa kopi pun dengan tambahan sedikit Nescafe ke dalam adunan.

Penggunaan jus lemon atau cuka makan adalah untuk memastikan kek naik dengan sekata dan cantik.

Cuka atau jus lemon bersifat asid, bertindak balas dengan bahan-bahan bersifat alkali dalam kek untuk membebaskan gas karbon dioksida dan menjadikan kek naik cantik.

Tuangkan coklat ganache di atas kek, ratakan. siap!

Jika nak potong, tuang dan sapu sedikit coklat ganache ke bahagian tengah kek yang dipotong. Lapiskan dengan satu bahagian lain dan tuang coklat ganache selebihnya di atas kek.

Siap! Memang mantap!!

EKSTRA!

TIP UNTUK ELAKKAN KEK COKLAT MEREKAH PADA BAHAGIAN PERMUKAAN:

  1. Jangan gunakan loyang yang kecil, loyang yang kecil akan menyebabkan kek mudah merekah.
  2. Masukkan satu sudu makan cuka makan/jus lemon untuk memastikan kek naik dengan sekata.
  3. Gunakan api yang sederhana dan sedikit kecil semasa mengukus menggunakan saiz loyang 8 inci.

SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI 

Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official

 

 

 

 

Published by
Nurul Azwa