Pernah makan kek dari buah-buah tempatan. Kalau belum nah ini 3 resepi berasaskan nangka,labu dan keladi.
Lebih hebat lagi ada rempah ratus dalam ramuannya. Cuba jangan tak cuba.
1.KEK NANGKA MOUSSE REMPAH KAYU MANIS & JINTAN MANIS
BAHAN-BAHAN :
Bahan untuk ‘filling’ mouse :
335 ml susu segar
2 biji telur
117 gm gula halus
25 gm gelatin
335 gm krim putar
Bahan untuk puri nangka :
300 gm nangka yang telah direbus
100 gm gula aising
5 gm kulit kayu manis
Bahan untuk kek span vanilla :
Ads
125 ml air
500 gm tepung span vanilla
125 ml minyak masak
500 gm telur
* Kek ini terdiri dari 4 lapisan yang diselang seli, dimulai dengan span vanilla, mousse nangka dituruti span vanilla dan atas sekali mousse nangka.
CARA MEMASAK : Cara masak mousse : 1. Panaskan susu dalam periuk. 2.Di dalam mangkuk berlainan, pukul telur dan gula sehingga hancur. 3. Setelah itu masukkan susu yang telah dipanas ke dalam bekas telur dan gula tadi. 4. Kemudian masakkan sebentar di dalam periuk atas dapur. 5. Kemudian tuang ke dalam mangkuk yang bersi ais di bawahnya (waterbath) 6. Masukkan puri nangka dan gelatin yang telah dicairkan dan gaul hingga sebati. 7. Tuangkan di atas span vanilla, sejukkan dan ulangi proses sehingga habis
Cara masak puri nangka : 1. Masak nangka yang sudah direbus dan dilenyek di atas dapur bersama gula aising, jintan manis, bunga lawang dan serbuk kayu manis. 2. Tapiskan dan sejukkan. 3. Puri ini nanti akan dimasukkan dalam mousse
Cara masak span Vanilla : 1. Masukkan kesemua bahan kek kecuali minyak masak ke dalam mesin pengadun. 2. Putarkan hingga kembang 3. Kemudian masukkan minyak perlahan-lahan sehingga sebati. 4. Bakar pada suhu 180 darjah celcius, atas dan bawah selama 13- 15 minit. Bila sejuk letakkan span vanila, di lapisan bawah diselang seli dengan mousse nangka.
Saiz hidangan : 1 kg Masa memasak : 30 minit Jenis masakan : Pencuci Mulut Cara memasak : Masak atas api dan bakar Keistimewaan : Rasa nangka bersama kayu manis dan jintan cukup enak. Anggaran kos : RM 20
INFO CHEF : Jika anda penggemar mangga boleh sahaja menggantikan nangka. Resipi puri mangga sama seperti resipi nangka.
2.KEK LABU MOUSSE JINTAN PUTIH
BAHAN-BAHAN :
Bahan filling mousse :
335 gm susu
2 biji kuning telur
117 gm gula halus
25 gm gelatin
335 gm krim putar
Bahan puri labu :
300 gm labu yang telah direbus
100 gm gula aising
3 gam jintan putih /dikisar
5 gm bunga lawang /dikisar
5 gm serbuk kayu manis
Bahan kek span vanilla :
125 ml air
500 ml tepung span vanilla
125ml minyak masak
500 gm telur
*Kek ini mempunyai 4 lapis bermula dengan span vanilla dan diselang seli dengan mousse labu, span vanilla dan mousse labu
CARA MEMASAK : Cara masak puri labu : 1. Masak labu yang sudah direbus dan dilenyek di atas dapur bersama gula aising,jintan manis, bunga lawang dan serbuk kayu manis. 2. Tapiskan dan sejukkan
Cara masak mousse : 1. Panaskan susu 2. Di dalam mangkuk yang berlainan pukul telur dan gula hingga hancur 3. Setelah itu masukkan susu yang telah dipanaskan ke dalam bekas telur dan gula 4. Kemudian tuang ke dalam mangkuk yang berisi ais di bawahnya (waterbath). 5. Masukkan puri labu dan gelatin yang dicairkan dan gaul hingga sebati. 6. Tuangkan ke atas kek span.Sejukkan dan ulangi proses diselang seli dengan span vanilla hingga habis
Ads
Cara masak kek span vanilla: 1. Masukkan semua bahan di atas kecuali minyak masak ke dalam mesin pengadun. 2. Putar hingga kembang 3. Kemudian masukkan minyak perlahan-lahan sehingga sebati 4. Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 13- 15 minit
Saiz hidangan : Satu kg Masa memasak : 30 minit Jenis masakan : Pencuci Mulut Cara memasak : Panas atas api dan bakar Keistimewaan : Rasa lembut berkrim dan aroma rempah yang wangi Anggaran kos : RM 18
INFO CHEF: Kek mousse sedap dimakan apabila telah didinginkan dalam peti sejuk .
3.KEK KELADI SANTAN AROMA REMPAH RATUS
BAHAN-BAHAN :
Bahan span pandan :
125 ml air
500 gm tepung span vanilla
125 ml minyak masak
500 gm telur
15 gm perasa pandan
Bahan puri keladi :
450 gm keladi yang telah direbus
100 gm gula aising
5 gm jintan manis
5 gm bunga lawang
5 gm buah pelaga
5 gm serbuk kayu manis
Bahan inti kelapa manis :
Ads
2 cawan kelapa parut
150 gm gula melaka
1 cawan air
200 gm gula aising
*Inti kelapa manis 100 gm * Kek ini terdiri daripada 4 lapisan. Lapis bawah span pandan diikuti dengan puri keladi, span pandan, puri keladi dan atas sekali puri keladi bersama kelapa manis.
CARA MEMASAK : Cara masak kek span pandan: 1. Masukkan kesemua bahan kecuali minyak masak ke dalam mesin pengadun. 2. Putar hingga kembang 3. Kemudian masukkan minyak perlahan-lahan sehingga sebati 4. Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 13-15 minit
Cara masak puri keladi : 1. Masak keladi yang sudah direbus dan dilenyek di atas dapur bersama gula aising, jintan manis, bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih dan serbuk kayu manis. 2. Tapis dan sejukkan. Puri keladi akan diletakkan atas span pandan secara berselang. Cara masak inti kelapa manis : 1. Masak air sehingga mendidih, masukkan gula dan kelapa parut. 2. Masak hingga kering dan pekat 3. Di dalam periuk yang berlainan, masukkan santan dan gula aising. Masak sebentar. 4. Masakkan inti kelapa manis, sapukan atas kek lapisan atas bersama puri keladi.
Saiz hidangan : Setengah kg Masa memasak : 40 minit Jenis masakan : Pencuci Mulut Cara memasak : Panas atas api dan bakar Keistimewaan : Enak dengan rasa keladi, dan manis dengan inti kelapa Anggaran kos : RM 18
INFO CHEF :Anda boleh juga menggunakan keledek menggantikan keladi.
RESIPI : CHEF S.T GANA & SURIANI YUP Terima kasih : Hotel Crystal Crown, PJ, Selangor
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Hidangan sihat yang menggunakan dua jenis tauhu iaitu tauhu biasa dan tauhu telur. Tauhu biasa diperbuat daripada kacang soya manakala tauhu telur mengandungi campuran kacang soya dan telur.
TAUHU BERLAUK
Berikut adalah bahan-bahan dan cara penyediaan Tauhu Berlauk:
BAHAN KISAR HALUS:
2 ketul isi ayam
4 keping tauhu
2 biji tauhu
2 paket tauhu telur
BAHAN HIRIS:
2 tangkai daun bawang
1/2 batang lobak merah
1 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
1. Kisar isi ayam, tauhu dan tauhu telur hingga halus. Kemudian masukkan lobak merah, daun bawang dan garam.
2. Masukkan adunan tauhu tadi ke dalam loyang dan kukus selama 20 minit.
3. Setelah siap dikukus, sejukkan tauhu. Potong mengikut saiz yang anda suka.
4. Pecahkan telur dan pukul. Celup kepingan tauhu tadi ke dalam bancuhan telur dan goreng hingga garing dan berwarna keemasan.
Umum tahu khasiat kacang kuda memang banyak untuk kesihatan kita. Berikut maklumat pemakanan untuk kacang kuda.
Secawan kacang kuda yang telah dimasak mengandungi
269 kalori
45 gram karbohidrat
15 gram protein
13 gram serat
4 gram lemak
0 gram kolesterol
Selain itu, seperti yang dinyatakan di atas, kacang kuda mengadungi vitamin K, folat, fosforus,zink, manganese, choline dan selenium.
Khasiat kacang kuda kepada kesihatan memang banyak. Akan tetapi anda haruslah tidak mengambilnya secara berlebihan untuk mengelak kesan sampingan kepada kesihatan. Pelbagai resepi terdapat di internet yang boleh anda amalkan bagi dimasukkan dalam diet anda. Sekiranya anda mempunyai alahan pada kekacang, anda haruslah berjumpa denga doktor anda untuk rujukan supaya tiada perkara buruk berlaku.
Sagu antara bahan mentah yang menjadi carian ramai para suri rumah untuk dipelbagaikan menu kuih, bubur mahupun puding. Tambah santan, susu dan gula melaka, memang terbaiklah rasanya. Untuk itu, kali ini RASA sediakan empat menu pembuka selera berasaskan sagu biji yang mudah untuk anda semua cuba.
SAGU GULA MELAKA BAHAN-BAHAN 2 cawan sagu putih 5-6 cawan air Pewarna hijau 2 helai daun pandan ⠀ BAHAN KUAH: 1 tin susu cair 1 ketul gula melaka 1/4 gula merah 3/4 cawan air 1 helai daun pandan BAHAN SAMPINGAN: Laici/ longan dalam tin secukupnya 500ml santan/susu cair
CARA MEMBUAT:
Cuci bersih sagu dan rendam bersama perwarna hijau lebih kurang 20 minit, kemudian toskan.
Panaskan air bersama daun pandan hingga mendidih. Masukkan sagu.
Sentiasa kacau supaya sagu masak sekata hingga tidak ada biji-biji putih.
Kemudian tuang dalam tapisan dan lalukan di bawah air paip mengalis. Ketepikan.
Sementara itu sediakan air gula melaka. Masukkan air, gula melaka dan daun pandan dalam periuk.
Renehkan hingga gula hancur. Tutup api dan biarkan sejuk.
Untuk menghidangkan, masukkan air gula melaka dala, gelas atau acuan lebih kurang 2 sudu makan. Masukkan sagu dan akhir dengan santan atau susu cair.
Sejukkan sebelum sedia dihidangkan. Jika suka boleh tambah laici atau longan dalam tin.