Kek Gebu Pumpkin Ogura , Enak Rasa Labunya Memang Enak.

Share

Labu lemak manis dahlah sedap kaya dengan anti oksidan. Bila dijadikan bahan ramuan dalam kek dan kuih muih memang terasa kelazatannya. Bukan main sedapnya.

Farisha Sofea dalam laman FBnya turut berkongsi inspirasi sajian dengan ramuan labu. Hasil kreativitinya terhasilah kek labu Ogura yang sedap dan gebu kejadiannya.

PUMPKIN OGURA FLUFFY CAKE


BAHAN-BAHAN :

Bahan A :

  • 5 biji kuning telur gred A
  • 1 biji telur gred A
  • 1 sk esen vanilla
  • sedikit pewarna kuning – beli online DI SINI
  • 100gm labu ( dah direbus dan dilenyek )
  • 60gm minyak jagung – beli online DI SINI
  • 80gm tepung kek ( diayak ) – beli online DI SINI

Bahan B :

  • 5 biji putih telur gred A
  • 1/4 sudu kecil garam
  • 1/4 sudu kecil krim tartar – beli online DI SINI
  • 90gm gula kastor – beli online DI SINI


CARA MEMASAK :
1. Kacau kuning telur bersama sebiji telur sehingga sebati .
2. Masukkan Bahan Bahan A yang lain mengikut urutan dan aduk rata .
ketepikan seketika .
3. Didalam bekas lain , pukul putih telur sehingga berbuih kasar .
masukkan garam dan juga krim tartar .
4. Sambung pukul sehingga berbuih halus .
5. Masukkan pula gula kastor .
6. Masukkan secara berperingkat sebanyak tiga kali sambil dipukul sehingga adunan menjadi kental dan bertanduk .
ambil sedikit Bahan B dan masukkan ke dalam Bahan A tadi .
7. Kacau sebati .
8. Kemudian tuangkan ke semua adunan Bahan A ke dalam Bahan B .
9. Kaup balik adunan sehingga sebati .
10. Jangan terlebih kaup . Tuangkan adunan ke dalam loyang yang telah di alas dengan kertas pembakar .
panaskan oven .
11. Bakar menggunakan kaedah water bath pada suhu 180C selama 1 jam atau sehingga masak bergantung kepada oven masing masing .


FB : Farisha Sofea
IG : _farisha_sofea

 

MAHU MEMBAKAR KEK DI CUTI MENJELANG KEMERDEKAAN INI, JOM LAYARINYA DI SINI.

JOM SEMAK VIDEO MASAKAN INI :

DAN JUGA RESIPI-RESIPI INI :

Published by
Faridah Talib