Buat yang menyukai makanan manis, pasti tidak menolak andai dihidang kek sarang semut atau kek gula hangus . Bentuknya yang unik dan tekstur yang kenyal menjadikan ia tidak jemu dimakan. Sekali cuba pasti nak lagi. Bukan hanya boleh dihidang buat keluarga malah boleh dibawa untuk juadah pemanis mulut bagi acara potluck dan sebagainya. RASA kongsikan resipi buat yang ingin mencubanya.
BAHAN GULA HANGUS:
2 cawan gula pasir
2 cawan air panas
1/2 cawan mentega
BAHAN KEK:
2 cawan tepung gandum | ayak
1 1/2 sudu teh soda bikarbonat | ayak bersama tepung
1/2 cawan susu pekat manis
5 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
CARA MEMASAK:
Ads
1. Hanguskan gula guna api sederhana perlahan. Setelah gula kelihatan perang, masukkan air panas. Apabila gula dah larut, padamkan api dan masukkan mentega. Biarkan sejuk.
2. Kisar telur selama 10 minit.
3. Dalam bekas berlainan, satukan tepung dan soda bikarbonat. Masukkan telur yang telah dikisar, esen vanila dan susu pekat manis. Kacau sebati.
4. Kemudian masukkan air gula hangus yang telah benar-benar sejuk. Kacau sebati.
5. Griskan loyang dan lapik ‘baking paper’. Tuang adunan.
6. Panaskan ketuhar pada suhu 180C menggunakan api bawah sahaja. Bakar kek selama 1 jam. Kemudian bakar lagi selama 10 minit menggunakan api atas sahaja.
7. Kek ini juga boleh dikukus selama 1 jam atau sehingga masak.
Sedapnya cupcake Coklat Moist Leleh ni. Nampak gebu dan menyelerakan. Menerusi perkongsian saudari Faziana Ebrhim, resipi kek cawan ni antara yang paling senang nak buat. Anda nak cuba? Jom lihat resipinya.
CARA BUAT CUPCAKE COKLAT MOIST LELEH
BAHAN-BAHAN KEK:
3 biji telur
3/4 cawan gula
3/4 cawan susu pekat manis
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
1 cawan air panas
1 cawan minyak masak
Sedikit esen vanilla
BAHAN TOPPING:
1 sudu makan serbuk koko
3/4 cawan minyak masak
1/2 cawan susu pekat manis
Cip coklat @ coklat rice secukupnya
CARA MEMASAK KEK: 1. Satukan tepung gandum, serbuk koko, baking powder dan soda bikarbonat. Ayak semua bahan. 2. Dalam bekas berlainan, pukul telur hingga kembang. Kemudian masukkan gula. Pukul lagi hingga adunan menjadi putih. ( jika tiada pemukul, boleh guna blender.) 3. Tambahkan susu pekat manis. Pukul @ kisar lagi. 4. Masukkan campuran tepung dan pukul @ kisar lagi hingga sebati. 5. Tambahkan minyak masak dan esen vanilla. Kisar sekejap. 6. Tuang adunan ke dalam bekas lain dan masukkan air panas, Gaul guna senduk sehingga adunan sebati dan tidak berketul. 7. Tuang adunan ke dalam cawan kertas. Panaskan periuk kukusan hingga naik wap dan kukus kek selama 15 minit.
CARA MEMASAK TOPPING: 1. Satukan serbuk koko, susu dan minyak masak. Sebatikan. 2. Masak guna kaedah double boil sehingga warna koko nampak berkilat. ( guna api kecil dan pastikan air mendidih terlebih dahulu).
3. Bila kek telah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum dituang topping. 4. Kek ini juga enak jika dimakan tanpa topping.
Dah muak dengan rasa pelbagai jenis kek. Kali ni nak buat kek yang tidak muak rasanya. Jika sebelum suka dengan kek yang simple seperti kek butter kita olah rasa dengan meletak Horlick di dalamnya. Pasti sedap ni.
KEK BUTTER HORLICKS Bahan-bahan: 500gm butter (Akak guna purebutter)
1 gelas gula pasir
3 gelas tepung gandum – BELI ONLINE DI SINI
1 gelas Horlicks
1/2 tin susu pekat manis -BELI ONLINE DI SINI
10 biji telur
1 sudu makan baking powder -BELI ONLINE DI SINI
1 sudu kecil esen vanilla -BELI ONLINE DI SINI
Cara memasak: 1. Pukul butter dan gula hingga kembang dan berwarna putih.
2. Masukkan telur satu persatu dan putar.
4. Masukkan susu pekat manis dan putar
5. Masukkan horlicks dan putar
6. Masukkan esen vanilla dan putar.
7. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit dan putar hingga rata.
8. Panaskan oven selama 10 minit dengan suhu 160 darjah.
9. Dua biji loyang ukuran 8”x 8” dipanaskan di dalam oven selama 5 minit. Keluarkan loyang dan sapukan butter kemudian alaskan dengan baking paper dan sapukan juga dengan butter.
10. Bahagikan kepada dua adunan / loyang.
11. Bakar adunan dengan api atas dan bawah pada suhu 160 darjah selama 50 minit / hingga masak.
Sedapnya Kek Coklat Moist Kukus ni. Anda nak cuba? Opah Mas Cotek ada kongsikan resipi yang sangat mudah dan terbaik. Kek ni sangat-sangat moist dan sedap terutamanya bila makan panas-panas. Lihatlah limpahan coklatnya, mewah kan? Bagi penggemar tegar kek coklat, silalah cuba resipi ni. Pasti tak menyesal punya.
3/4 cawan gula pasir (beli online disini) (satukan semua bahan. Masak guna api perlahan hingga gula larut)
BAHAN C:
4 biji telur – pukul
Bekas plastik saiz 250 secukupnya (anggaran 12 bekas)
CARA MEMASAK:
Masukkan Bahan A ke dalam Bahan B diselang selikan dengan telur. Sebatikan.
Tuang adunan hingga memenuhi 1/2 daripada bekas plastik yang digunakan.
Kukus selama 25-30 minit. Apabila kek masak, sejukkan.
BAHAN TOPPING COKLAT:
300gm coklat masakan
500ml UHT whipping cream
CARA MEMASAK:
1. Satukan kedua-dua bahan di dalam periuk. 2. Panaskan sehingga berwap dan coklatnya mencair. 3. Angkat dan terus tuang ke atas kek. Hias kek mengikut kreativiti masing-masing.
4. Sedia untuk dinikmati.
Selain sedap dibuat sambal, goreng kunyit atau dimasuk dalam tomyam sotong juga enak dibuat masak lemak. Jika nak lebih sedap dan istimewa boleh cuba buat sotong masak lemak Padang.