Menu kek antara yang digemari dan mudah disediakan. Rata-rata menyukai kek zaman mak kita dulu bukan hanya mudah buat malah tidak menjemukan. Boleh ikut langkah yang dikongsikan ini.
Bahan-bahan:
Ads
Step 1
Mixkan bahan dalam mangkuk hijau hingga kembang/gebu (10-15 minit)
Step 2
Masuk telur 1 by 1 sampai habis. Mix hingga sebati.
Step 3
Masukkan tepung sikit² hingga habis (TJ kebushkan saja sekali gus😂). Mix sebati.
Step 4
Bahagikan kepada 2 bahagian. 1 campurkan 2 sudu kecil serbuk koko. 1 lagi biarkan ori.
Masukkan selang seli 2 adunan ni ke dalam loyang sampai abes. Kali ni TJ taburkan choc chip (sesekali mengkhianat resepi 😝)
Ads
Panas kan oven 200c 15minit (kenali oven memasing, oven TJ jenis lambat panas🥴)
Ads
Step 5
Bakar 180c 45-50 minit. Dah ada bunyi keting keluarkan dan terbalikkan atas redai. Lepas tu terbalikkan semula.
Ok kek dah ready untuk di ngap. Kek paling mudah nak buat. Kalau malas memang jadi susah.😂🤣
Muffin blueberi yang sedap dan gebu, pastinya lebih enak bila dimakan ramai-ramai bersama keluarga. Tau-tau dah licin pinggan.
Rahsia keenakkannya pasti terletak pada ramuannya yang menggunakan susu dan minyak canila yang menjadi ia lembab dan lembut dimakan. Ni dia resipi dari Hotel Crystal Crown yang disediakan oleh Chef Mohd Shafeeq.
MUFFIN BLUEBERI
BAHAN-BAHAN :
1 1/2 cawan tepung serbaguna 3/4 cawan gula halus | tambah 1 sudu makan untuk tabur atas muffin 1/4 sudu teh garam 2 sudu teh serbuk penaik 1/3 cawan minyak canola atau sayur 1 biji telur saiz A 1/3 cawan susu segar @ uht 1 1/2 sudu teh ekstrak vanila 227gm blueberi segar atau blueberi di dalam tin
CARA MEMASAK : 1. Panaskan ketuhar dengan suhu 400 darjah Fahrenheit. Letakkan cawan kertas di dalam acuan muffin 2. Satukan tepung, gula, serbuk penaik dan garam di dalam mangkuk yang besar. 3. Ambil jag masukkan minyak kanola, kemudian masukkan telur diikuti dengan susu. 4. Masukkan vanila dan kacau sebati. 5. Kemudian tuangkan campuran susu ini ke dalam mangkuk campuran tepung (bahan kering) tadi. Kacau sebati. 6. Adunan batter ini agak pekat.Tuangkan ke dalam acuan muffin berisi cawan kertas. 7. Taburkan sedikit gula halus di atasnya, letakkan blueberi di atasnya dan bakar hingga masak (10-15 minit).
Saiz Hidangan : 10 biji muffin (saiz standard) Waktu memasak : 35 minit Cara memasak : Bakar Jenis masakan : Kek cawan Keistimewaan : Muffin gebu dan lembab, enak dengan rasa blueberi Anggaran kos : RM 22
INFO CHEF : Agar muffin masak sekata, isikan dua bekas daripada acuan dulang pembakar muffin dengan satu hingga dua sudu makan air.
RESEPI : CHEF PASTRI, CHEF MOHD SHAFEEQ SHAHROM NUWI TERIMA KASIH : Crystal Crown Hotel Petaling Jaya, No. 12, Jalan Utara, PJS 52, Petaling Jaya, Selangor
Biskut Raya yang menjadi kegemaran dan popular dikalangan mak dan nenek-nenek kita. NAk buangnya sangat senang dan rasanya pun sedap. Nak imbau kembali kenangan raya dulu-dulu? Jom cuba resipi di bawah ni.
RESIPI BISKUT DAM
BAHAN-BAHAN:
1 cawan marjerin pelangi
1/2 cawan gula kastor
1 biji telur
2 1/2 cawan tepung gandum
2 sudu makan tepung jagung
2 sudu makan serbuk koko
CARA MEMASAK:
1. Kacau marjerin dan gula kastor hingga sebati dan kembang.
2. Kemudian masukkan telur. Pukul lagi hingga sebati.
3. Ayak tepung kemudian masukkan ke dalam bancuhan mentega tadi. Uli hingga sebati. Jika doh lembik, tambah sesudu demi sesudu tepung gandum sehingga tidak melekat di tangan.
4. Bahagikan doh kepada 2 bahagian. Satu dibiarkan pada adunan asal, satu lagi dicampur dengan serbuk koko. Uli sebati.
5. Canai doh satu persatu kemudian potong lebih kuran 1 cm tebal & lebar.
6. Susun kepingan doh secara berselang-seli putih dan coklat. Susun 3×3 bagi membentuk corak dam.
7. Potong doh guna benang. Susun atas dulang.
8. Bakar biskut pada suhu 165C selama 10 minit atau hingga masak. Waktu membakar mungkin berbeza mengikut jenis ketuhar.
Hujung minggu ni sedap makan tart depan tv ni, Ditemani anak-anak dan suami mau sebalang habis. Apa taknya sudahlah sedap, rapuh dan sedap aje cair di mulut.
Ni min kongsikan langkah membuat kulit @cangkerang tart langkah demi langkah seperti yang dikongsikan oleh Eny Abdullah dari laman webnya www.enyabdullah.com
Ini pula untuk versi kulit pastri untuk tart. Resepi nya lain sikit dan ada campuran gula didalamnya. Sesuai untuk buat mini tart seperti tart cheese, tart telur atau tart buah.
KULIT TART
Bahan-bahan kulit tart :
170gm marjerin atau butter | mestilah lembut sedikit sebab resepi ni perlu mengunakan mixer
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
CARA MEMBUATNYA:
Pukul marjerin/mentega dan gula sehingga sebati. Sebati je, bukan sampai kembang putih macam nak buat kek . Lepas tu masukkan telur dan esen vanila. kacau rata
Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan putar dengan hujung senduk kayu sehingga adunan nampak berketul dan boleh dibentuk
Kemudian guna tangan dan bentukkan adunan menjadi bulat dengan menekan nekan sehingga padat. Cucuk dengan garfu dasarnya sebelum dibakar.
Bakar pada suhu 170C selama 20 – 25 minit atau sehingga masak.
Kulit @ cengkerang tart dah ada jom buat tartnya.
1. NUTELLA CHEESETART
BAHAN-BAHAN:
KRIM CHEESE:
1kg Cream Cheese
1/3 tin susu pekat manis
1 cawan whipped cream
Sedikit esen vanilla
Topping :
Nutella
CARA MEMBUAT: 1 .Pukul mentega dan gula dengan menggunakan senduk kayu atau spatula atau masukkan dalam mixer (Jangan putar lama sangat). 2. Masukkan telur dan esen vanila. Putar lagi. 3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit.Uli hingga menjadi doh yang lembut. 4. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tart. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar. 5. Bakar pada suhu 170C selama 20 – 25 minit atau sehingga masak. 6. Keluarkan cream cheese 20 -30 minit sebelum digunakan. 7. Putar cream cheese dan susu serta whipped cream hingga kental dan masukkan dalam piping bag. 8. Paipkan Nutella dalam cengkerang tart, kemudian picitkan cream cheese dan hias atasnya dengan nutella. 9. Bakar suhu 170C selama 18 minit. 10. Tart sedia dihidangkan, atau simpan dalam bekas kedap udara jika belum sedia dihidangkan.
INFO CHEF: Anda sebenarnya boleh sediakan cengkerang tart lebih awal dan simpannya dalam bekas kedap udara. ……… Saiz hidangan: 8 orang. Waktu memasak: 30 minit. Jenis masakan : Pastri Cara memasak : Bakar Keistimewaan : Enak kaya dengan rasa oreonya.
Resipi tart : DILL CAKES, APARTMENT SRI NUANG, JLN GUNUNG NUANG U 11/37, TAMAN BUKIT BANDARAYA, SHAH ALAM . FB / IG:fadzilmdsalleh.