Selain kek mentega , kek oren dan kek marble, kek yang menjadi kesukaan ramai ialah kek karot. Parutan karot pada kek memberi rasa yang enak dan tidak muak makan. Buatnya pun tak susah.
Kek Karot
Bahan-bahan-
1 1/2 cawan tepung gandum
2 biji telur
1 batang karot (diparut jadikan 1 cawan)
1 cawan gula perang
Toping-
250gm cream cheese
6 sudu besar susu pekat manis -BELI ONLINE DI SINI
1 sudu teh esen vanila -BELI ONLINE DI SINI
Cara memasak –
1.Pukul telur, gula perang, ovalete hingga kembang
2.Masukkan esen vanila dan karot
3.Masukkan minyak
4.Ayak tepung dan serbuk penaik dan masukkan ke dalam adunan sedikit demi sedikit.
9.Untuk toping – mixed cream cheese dengan gula hingga kembang dan masukkan esen vanila. Gaul sebati dan bolehlah sapu atas kek
Selamat mencuba
Kredit: Hidayati Hana
ANDA SEDANG MENCARI PERALATAN DAN PERKAKAS DAPUR DAN RUMAH YANG MEMUDAHKAN KERJA ANDA DI RUMAH, JOM LAYARI DI SINI.