Ni min kongsikan dua pilihan kek dari ramuan tempatan. Kek berasaskan kelapa dan satu lagi daripada betik. Buah tempatan memang istimewa dan keduanya memang menjadikan kek lebih lazat dan membangkit selera.
.
Jom semak resipi dari IKBN (Institut Kemahiran Belia Negara), Peretak, Selangor yang memang arif dan kreatif dalam mencipta resipi sajian.
COCONUT INDULGENCE CAKE
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan kek :
113gm tepung gandum
125gm gula kastor
4 biji telur
13gm ovelet
27ml minyak jagung
1 sudu teh esen vanila
1kg kelapa kering kering
2 biji isi kelapa (kaup dengan sudu dan keringkan)
Bahan filling :
250gm whipping cream
1 biji gula Melaka
Bahan salutan /coating :
250gm whipping cream atau kordial kelapa laut
250gm coklat putih
CARA MEMASAK :
Ads
Cara penyediaan kek: 1. Campurkan gula kastor,telur,ovelet dan esen vanila ke dalam mangkuk adunan. 2. Satu dan gaulkan menggunakan whisk selama 10 minit, kemudian masukkan tepung yang telah diayak ke dalam mesin pengadun (mixer). Gaul perlahan menggunakan rubber spatula. 3. Masukkan pula minyak jagung dan gaul sebati. 4. Ambil isi kelapa yang telah dikeringkan dan campurkan dengan sedikit tepung. 5. Campurkan isi kelapa ke dalam adunan kek dan gaul sehingga sebati. 6. Pindahkan bancuhan kek ke dalam acuan kek dan bakar suhu 180 darjah C selama 45 minit.
Cara penyediaan filling: 1. Putar whipping cream sehingga mengembang dan campurkan gula melaka yang telah dicairkan ke dalam krim. Putar hingga sebati.
Cara penyediaan coating/ salutan : 1. Panaskan whipping cream atau cordial kelapa laut sehingga agak panas. 2. Tuang ke dalam coklat putih dan kacau sehingga tiada sebarang ketulan.
Saiz hidangan : 8 potong kek Waktu memasak : 45 minit Cara memasak : Bakar Keistimewaan : Kek ini menggunakan isi kelapa muda yang harum dan sedap Jenis masakan : Kek Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF : Whipping cream pada coating kek ini boleh digantikan dengan kordial kelapa laut untuk memberi lebih rasa kelapa.
KEK BETIK
.
Ads
BAHAN-BAHAN
Bahan kek :
250gm mentega
250gm gula kastor
250gm tepung kek | diayak
2 sudu teh esen vanila
2 sudu teh glyserin
1 sudu teh serbuk penaik| diayak bersama tepung kek
50gm betik | dikisar
6 biji telur
Bahan sapuan/salut (coating):
400gm cream well
200gm gula aising
100gm mentega
Bahan inti (filling):
50gm betik | dikisar
1 ketul gula merah @ gula Melaka
200gm gula kastor
CARA MEMASAK:
Cara masak kek : 1. Masukkan mentega dan dan gula dalam mixer. Putar selama 10 minit. 2. Perlahankan mixer dan masukkan telur sebiji demi sebiji. 3. Masukkan pula esen vanilla, glyserin dan teruskan putar. 4. Kemudian masukkan tepung yang telah diayak bersama dengan baking soda. 5. Akhir sekali masukkan betik yang telah dikisar dan putar hingga sebati. 6. Pindahkan adunan ke dalam acuan kek dan bakar pada suhu 160 selama 30 minit.Bahagikan kepada tiga tin pembakar jika mahu membentuk tiga lapisan kek.Biarkan kek sejuk.
Ads
Cara sediakan ‘coating’: 1.Campurkan mentega ,cream well dan gula aising ke dalam mixer lalu putar sehingga kembang. Sapu rata -rata di atas dan keliling kek
Cara buat filling : 1. Kisar betik dan masak dalam kuali tanpa minyak. 2. Masukkan gula dan gula merah lalu masak hingga gula mencair. 3. Untuk disapukan di antara lapisan kek
Saiz hidangan : 8 potongan Masa memasak : 45 minit Jenis masakan : Kek Cara memasak : Bakar Keistimewaan : Kek berkhasiat kerana buah betik mengandungi banyak vitamin. Anggaran kos : RM20
INFO CHEF :Coating sapuan menyaluti kek boleh digantikan juga dengan whipping cream
BAGI ANDA YANG SEDANG MENCARI PERALATAN DAPUR TERBARU, BOLEH MEMBERI SECARA ONLINE DENGAN MELAYARINYA DI SINI.
Anak-anak suka menu ayam tetapi anda sentiasa sibuk? Ini ada tip penuhi permintaan mereka dan resipinya sekali yang anda boleh cuba. Anda hanya perlu gunakan isi ayam bahagian dada kerana bahagian ini empuk dan tidak bertulang. Bahagian ini juga mudah dihiris nipis. Dengan cara ini, penyediaan bahan dan urusan memasak jadi cepat dan mudah. Dalam masa 15 minit gerenti boleh siap dan boleh makan.
Anda boleh cuba ye kerana menu ini sedap dan boleh juga dijadikan lauk untuk bersahur.
AYAM GORENG CILI BENGGALA
BAHAN-BAHAN:
PERAPAN AYAM:
500gm isi ayam | hiris nipis, cuci dan tos
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh garam halus
1/2 sudu teh serbuk lada sulah
HIRIS:
1/2biji cili benggala hijau | hiris memanjang
1/2 biji cili benggala merah | hiris memanjang
2 tangkai cili merah | hiris
Bahan Tumis:
4ulas bawang putih | cincang
1 biji bawang besar | hiris
3cm halia muda | hiris halus
LAIN-LAINL:
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu makan sos tiram
1/2 sudu teh perasa ayam
Garam, gula dan perasa secukupnya
Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
Masukkan isi ayam dalam mangkuk bersama bahan perapan yang lain. Gaul rata dan perap sekurang-kurangnya 15 minit.
Panaskan minyak dalam kuali, goreng ayam yang telah diperap tadi hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.
Keluarkan minyak, tinggal sedikit dan tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga wangi.
Masukkan ayam goreng, bahan hirisan. Kacau rata 1-2 minit.
Kemudian perasakan dengan sos tiram, perasa ayam, garam dan gula secukup rasa.
Kacau seketika, kemudian tutup api.
Sedia dihidangkan.
AYAM KICAP LADA HITAM
BAHAN-BAHAN:
500gm isi ayam | hiris kecil
50gm daun bawang
Rempah penumis | bunga lawang, kulit kayu manis dan buah pelaga
3 biji cili merah | hiris memanjang
1 biji bawang besar | dadu kecil
5ulas bawang putih | cincang
3cm halia mudah | hiris halus
1 sudu teh lada hitam | kisar kasar
1 sudu makan soa tomato
1 sudu makan sos lada hitam
1 sudu makan kicap pekat manis
Minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak, tumiskan rempah penumis bersama bawang besar, bawang putih dan halia hingga wangi.
Masukkan ayam, kacau hingga ayam kecut dan airnya agak kering.
Seterusnya masukkan sos tomato, sos lada hitam, kicap pekat manis.
Kacau lagi lebih kurang 2-3 minit.
Kemudian perasakan dengan garam, gula
Sebelum angkat, masukkan daun bawang, hirisan cili merah dan taburkan dengan serbuk lada hitam.
Sajian Thailand sememangnya menjadi kegemaran rakyat Malaysia. Contohnya, SiakapMangga ni. Memang sedap dan ramai yang suka. Satu hidangan ni kalau makan di restoran, boleh tahan mahal juga harganya. Jadi apa kata, anda cuba masak sendiri. Saudari Mariana Zainal ada kongsikan resipinya. Sangat ringkas dan pasti menjadi. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
RESIPI SIAKAP MANGGA STAIL SIAM
BAHAN-BAHAN:
Ikan siakap
Tepung jagung
Garam
BAHAN SOS: 1 botol sos pencicah Thai (Maepranom sweet chilli sauce) (beli online disini) 1/2 botol sos cili Thai Life (beli online disini) 2 rencis kicap masin (beli online disini) 1 cawan air 5 biji cili merah – untuk rasa lebih pedas, boleh tambah cili padi siam 5 ulas bawang putih (beli online disini) 4-5 akar ketumbar
BAHAN-BAHAN LAIN: Mangga muda – diparut atau dicincang Bawang besar – hiris nipis Cili padi – hiris Cili merah – hiris Daun salad
CARA MEMASAK: 1. Siang ikan siakap dan bersihkan dengan asam jawa. Kemudian lumurkan dengan garam serta tepung jagung dengan secukupnya.
2. Panaskan minyak masak yang banyak di dalam kuali dan goreng ikan hingga garing. Angkat dan toskan minyaknya. Ketepikan.
3. Untuk membuat sos, tumbuk cili merah, bawang putih dan akar ketumbar hingga lumat. Masukkan ke dalam periuk.
4. Masukkan juga sos pencicah Thai, sos cili thai, kicap masin dan air. Masak hingga mendidih dan padamkan api.
5. Untuk menghidang Siakap Mangga ini, letak ikan dalam pinggan yang telah dialas dengan daun salad.
6. Taburkan hirisan mangga, bawang besar, cili padi dan cili merah.
7. Akhir sekali, tuangkan sos yang dimasak tadi. Sedia untuk dinikmati.
Jom cuba resipi meatball homemade sedap menyengat tanpa MSG! Sihat, mudah disediakan dan sesuai untuk hidangan keluarga. Ikuti langkah mudah ini sekarang.