Menu minum petang hari ni kita buat special kek. Gerenti ramai yang suka nanti. Kek kotel berkrim ni sedapnya makan ketika sejuk. Memang lah sedap bila dilapisi dengan buah buahan. Makan pun tak rasa muak.
Mix terus hingga jadi meringue(bila tonggeng telur tu tak jatuh)
Bila dah siap,masuk adunan putih telur tu sikit-sikit dalam adunan kuning telur tadi. Kaup balik hingga sebati
Panaskan oven 180 dan bakar kaedah water bath.Loyang untuk kek 8 inci.Loyang untuk isi air panas 10 inci.
Sapu loyang dengan minyak. Lapik baking paper.Tuang kek ke dalam loyang.Isi air panas ke dalam loyang 10 inci.Letak loyang kek ke dalamnya. Bakar selama 30 minit.
Untuk cream (masak guna non stick pan)
2 biji kuning telur-whisk sebati dulu
150ml susu cair
½ cawan susu pekat
Esen vanilla
Sebatikan semua bahan.
Masak api sederhana. Sentiasa kacau hingga nampak sikit pekat.
Masuk 11/2 sudu kecil tepung gandum.Bancuh dengan sedikit air.
Ads
Masuk dan kacau hingga nampak berkrim macam susu pekat.Tutup api.
Putar whipping cream hingga kental
Masuk cream . Kacau hingga tercampur rata
Siap ketepikan dulu
Bila kek dah masak,sejukkan dulu.Potong 2 bahagian.Letak lapis pertama dalam 1 bekas,tuang cream, tabur fruit cocktail.
Lerai lapisan ke dua kek.Sapu cream.tabur fruit cocktail.Dah siap sejukkan dulu, baru potong.
Biasanya jika kek yang bersalut coklat akan disukai oleh anak-anak. Hidang jer pasti licin. Jadi untuk bahagiakan hati mereka kita buat lagi untuk hidangan minum petang ini.
Kek Tornado
Bahan-bahan:
2 biji telur
½ cawan gula kastor
½ cawan susu cair
½ cawan susu pekat
½ cawan serbuk koko
½ cawan minyak jagung
Esen vanila
Blend semua bahan di atas
Tuang dalam bekas.
Masuk bahan ayak
3/4 cawan tepung gandum
½ sudu kecil baking soda
Gaul sebati.
Sapu loyang dengan sedikit minyak,lapik baking paper
Tuang adunan.
Kukus 45 minit
Dah masak, sejukkan dulu.
Untuk lapisan cheese:
125g cream cheese-mix sekejap
Tuang
½ cawan whipping cream
Mix lagi
Masuk 3 sudu makan susu pekat
Mix hingga sebati
Double boiler
3-4 cawan coklat beryls.bersama
½ cawan whipping cream
Kacau hingga coklat cair
Tutup api.
Potong bahagian atas kek
Lapis adunan cheese dahulu, hentakkan supaya semua adunan cheese menutupi kek.
Simpan baki adunan cheese.Masuk dalam piping beg,ketepikan dulu.
Kemudian curah pula coklat cair. Guna senduk pun boleh,tuang perlahan-lahan.
Hentakkan sikit supaya coklat cair menutupi lapisan cheese.Bila dah siap,Pipekan adunan cheese. Dan lakarkan.Masuk chiller sekejap.Bila dah sejuk baru boleh potong.Sedia untuk makan.
Selesai makan, teringin pula yang manis-manis. Hah apa lagi kek coklat karamel memang jadi idaman. Buat untuk makan sendiri atau boleh juga dihidangkan untuk tetamu yang berkunjung ke rumah nanti. Min kongsi cara buatnya.
KEK COKLAT KARAMEL
2 sudu besar gula- dicairkan dalam loyang atas api yang perlahan.Ratakan di permukaan loyang. Sejukkan.
Karamel
1 cawan susu pekat
1 cawan susu cair
3 biji kuning telur
Sedikit esen vanila-BELI ONLINE DI SINI
*pukul hingga sebati. Kemudian tuang dalam loyang tadi.Kukus dalam 20-25 minit. Sejukkan.
*lapisan kek coklat
1 cawan susu pekat-BELI ONLINE DI SINI
1 cawan susu cair -BELI ONLINE DI SINI
1 cawan minyak masak
1 cawan gula
1 cawan serbuk koko-BELI ONLINE DI SINI
*masukkan dalam periuk.Kacau hingga sebati di atas api yang perlahan 3-4 minit.
4 biji telur dikisar
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
*bahan-bahan ini kena ayak
Cara memasak:
1.Masukkan bahan yang diayak ke dalam adunan coklat.
2.Selang seli dengan telur.
3.Kacau hingga sebati.
4.Tuang atas karamel (guna senduk).
5.Kukus 45 hingga 60 minit. Nak tahu dah masak, cucuk dengan lidi. Kalau tak melekat dah masak.
Resipi : Ilham Resepi
INGIN MEMBELI PERIUK KUKUS BARU, BOLEH LIHAT DI SINI
Kek kelapa , lagi satu kek orang lama dan legend. Semua guna sukatan cawan je.. Semerbak bau kelapa.Tekstur keknya pun cantik sangat. Disertakan resepinya.
Bahan-bahan:
1 cawan marjerin – beli online DI SINI
1/2 cawan gula kastor – beli online DI SINI
3 biji telur
Esen ros
1 sudu susu pekat
1 cawan 1/2 tepung gandum
1 sudu kecil baking powder – beli online DI SINI
1 sudu kecil soda bicarbonate – beli online DI SINI
1 cawan kelapa kering
Pewarna merah/hijau/ kuning
Cara-cara:
1.Putar marjerin dan gula kastor sehingga kembang.
2.Masukkan telur dan putar lagi.
3.Masukkan esen ros dan susu pekat , putar sekejap.
4.Ayak tepung, baking powder dan soda bikarbonat.
5.Kaup balik.
6.Masukkan kelapa kering yang sudah diwarnakan . Kaup balik.
7.Masukkan dalam loyang yang digriskn dengan marjerin.
8.Bakar 170° selama 60 minit (ikut oven masing-masing).
Selain sedap dibuat sambal, goreng kunyit atau dimasuk dalam tomyam sotong juga enak dibuat masak lemak. Jika nak lebih sedap dan istimewa boleh cuba buat sotong masak lemak Padang.