Jika ada banyak stok kurma di rumah, boleh cuba buat kek. Sedap sangat. Tidak perlu banyak gunakan gula sebab kurma itu sendiri sudah cukup manis. Bahan yang digunakan juga tidak banyak. Anda boleh cuba pelbagaikan. Letak kekacang pun sedap.
KEK KURMA
Ads
BAHAN-BAHAN
20 biji kurma
1/2 cawan minyak masak
3/4 cawan gula halus
3/4 cawan susu UHT
1 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking soda
1 sudu teh esen vanila
1 genggam kecil gajus (ditumbuk kasar)
Ads
CARA MEMBUAT
1. Buang biji kurma. Kisar kurma sehingga halus dengan sedikit air. Masukkan kurma dalam bekas mixing.
2. Masukkan bahan minyak masak, gula halus dan susu UHT. Gaul sehingga sebati.
3. Masukkan tepung gandum, baking soda dan esen vanila.
4. Masukkan gajus dan kacau lagi.
5. Bakar kek selama 35 minit pada suhu 180 darjah celcius.
Ads
Selamat mencuba!
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Bila dah datang mood rajin buat biskut, tak payah tunggu raya. Biasanya biskut yang menjadi kesukaan ramai ialah biskut yang ada taburan coklat.PKP pun tak habis lagi, jadi untuk meredakan kebosanan jomlah kita buat biskut.
ALMOND CHOCOLATE CRUNCHIES Bahan-bahan: 400gm salted butter (simpan kertas bungkusan) 350gm kastor sugar 525gm tepung naik sendiri 60gm serbuk koko 80gm coklat masakan (dicairkan guna double boiler) 2 biji telur 1 sudu makan esen vanila 1 sudu teh paras bicarbonate of soda 150gm badam cincang (almond nibs – dibakar suhu 100C selama sejam)
Cara membuat: 1.Masukkan mentega bersama gula kastor ke dalam mangkuk dan pukul sehingga sebati.
2. Kemudian masukkan soda bicarbonate dan pukul sehingga kembang. Masukkan telur dan esen vanila dan pukul sebati.
3. Masukkan coklat yang sudah dicairkan. Pukul rata. Kemudian masukkan serbuk koko dan gaul dengan kelajuan perlahan sehingga sebati. Selepas itu masukkan tepung naik sendiri dan gaul sebati. Pukul pada kelajuan tinggi selama beberapa saat.
4. Akhir sekali masukkan badam yang telah dibakar dan disejukkan. Gaul sebati sehingga menjadi doh lembut. Simpan doh sebentar ke dalam peti sejuk selama sejam. Sediakan kertas mentega dan plastik untuk membungkus.
5. Keluarkan doh yang telah disejukkan dan ambil anggaran satu senduk nasi kemudian bentukkan selinder berdiameter ukuran duit 50 sen atau 20 sen mengikut pilihan. Bungkus dengan kertas mentega atau plastik yang telah disediakan kemudian simpan ke dalam freezer. 6. Buat sehingga habis adunan. Bekukan selama 5 jam atau semalaman ke dalam freezer. Selinder adunan boleh disimpan sehingga 1 minggu di dalam freezer.
7. Sediakan dulang pembakar beralas baking paper yang digris kemudian keluarkan satu selinder doh yang telah dibekukan. Panaskan oven pada suhu 165C sekurang-kurangnya 20 minit sebelum dimasukkan hirisan biskut untuk dibakar. 8. Hiris doh setebal 3-5 mm dengan menggunakan pisau tajam dengan cara menekan. Susun ke dalam dulang yang disediakan berjarak 1.5 – 2 inci supaya dapat mengembang.
9. Masukkan ke dalam oven yang sedang dipanaskan dan bakar selama 20 – 25 minit (mengikut oven masing-masing)
10. Kemudian keluarkan dari oven dan sejukkan sebentar sebelum disimpan ke dalam bekas kedap udara.
Brownies antara menu yang boleh dibuat oleh kaum ibu bila anak-anak ada di rumah ketika cuti sekolah ini. Walaupun dah ada nasi dan lauk pauk, menu manisan begini pun memang kena ada.
Lagi pun brownies antara hidangan yang senang untuk dimasak. Malah kalau ikut resipi perkongsian Imah Halimah brownies ini juga akan tahan lebih lama. Dua minggu tanpa letak dalam peti sejuk pun masih elok lagi.
Resipi brownies sedap dan tahan lama
Bahan A
– 80gm unsalted butter
-200gm dark compound coklat (Beryl’s)
Tak perlu tunggu raya. Bebila pun boleh buat biskut ni. Nak buat pun senang. Tapi harganya memang mahal sikit sebab bahan-bahannya agak mahal. Pun begitu, bagus dimakan kerana ada almond. Almond kan antara kekacang yang mempunyai banyak khasiat.
BISKUT FLORENTINE
BAHAN – BAHAN
500 gram tepung florentine
500 gram almond slice | bakar selama 5 minit
200 gram biji labu hijau | bakar selama 5 minit
100 gram kuaci putih | bakar selama 5 minit
40 gram bijan hitam / putih | bakar selama 5 minit
**Suhu bakar kekacang dlm 150c -160c
CARA MEMBUAT
1. Campur semua bahan dan gaul rata.
2. Masuk dalam bekas cup cake lebih mudah nk keluarkan.
3. Bakar pada suhu 150c. Guna api atas bawah selama 15 minit.
4. Dah siap bakar tunggu agak sejuk baru keluarkan.
5. Bila dah agak sejuk kita akan dengar bunyi kriuk-kriuk dan masa itu dah boleh keluarkan. Jangan keluarkan semasa panas kerana biskut akan pecah.
Ayam masak kicap memang ada banyak versi, ada yang berkuah dan ada yang kering. Tapi jika juga ayam masak kicap versi pekat dan pedas boleh guna resipi perkongsian Almie Amira