Kek Kurma Walnut, Tetap Sedap Lembut Tanpa Telur

Share

Bagi mereka yang alergi biasanya akan mengelakkan dari menikmati kek, kerana kebanyakan resipi kek mengandungi telur. Iya tak semua orang boleh menjadikan telur sebagai rutin makanan mereka.

Tapi kek kurma walnut inspirasi Chef Fame ni memang enak, tetap sedap lembut walaupun tanpa telur.

Kurma makanan sunnah dah lah menyedapkan juga cukup menyihatkan. Jom cuba…

KEK KURMA WALNUT

BAHAN-BAHAN :

  • 200ml susu UHT
  • 300gm buah kurma | dibuang biji
  • 400gm tepung kek
  • 20gm serbuk penaik
  • 5gm garam
  • 300gm gula perang
  • 336ml minyak jagung
  • 10gm serbuk kayu manis
  • 15gm esen Vanila
  • 250gm kacang Walnut | dipanggang dan hancur kasar

CARA MEMASAK :

1. Panaskan ketuhar pada suhu 180°C

2. Rebuskan kurma bersama susu dan esen vanila sehingga hancur dan simpan semalaman

3. Masukkan minyak, gula, garam, serbuk kulit kayu manis, serbuk penaik, tepung dan susu yg di masak bersama kurma ke dalam mesin mengadun, gaul sehingga adunan menjadi sebati

4. Masukkan kacang walnut yang dihancur kasar ke dalam adunan.

5. Tuangkan kedalam loyang kek

6. Bakar didalam ketuhar selama 40 minit atau sehingga dan menjadi warna keemasan.

7. Keluarkan dari ketuhar dan sejukkan.

Saiz Hidangan : 10
Waktu memasak : 40 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Kek
Keistimewaan : Kek kurma yang manis dan walnut rangup yang tak jemu dimakan
Anggaran kos : RM 18

INFO CHEF : Jika nak cepat anda boleh masukkan bancuhan susu dan kurma ke dalam ketuhar gelombang mikro hingga hampir mendidih dan biarkan ia sejuk

RESIPI : CHEF FAME TAUFIQ FAKARUDIN
TERIMA KASIH: UOW Malaysia KDU University College, Utropolis Glenmarie

Jalan Kontraktor U1/14, Seksyen U1, Glenpark U1, Shan Alam, Selangor

ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :

DAN JUGA VIDEO NIH :

Published by
Faridah Talib