Siapa suka asam Haw Flakes ini? Boleh cuba resipi kek kukus yang ada rasa masam manis sedap. Adunan kek gebu warna-warni yang dilapiskan asam yang menarik mata.

Kek Lapis Kukus Masam Manis Cantik Bak Pelangi

Kek Lapis Kukus Masam Manis Cantik Bak Pelangi

Ads

KEK LAPIS KUKUS MASAM MANIS

BAHAN-BAHAN:

  • 5 Biji telur  (sejukkn dalam peti sejuk)
  • 2 cawan tepung kek
  • 1 1/2 cawan gula halus
  • 100ml minyak masak
  • 150ml susu cair
  • 1 sudu kecil serbuk penaik
  • 1 sudu besar ovellate
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • Pewarna pilihan
  • Asam Haw Flakes secukupnya

 

CARA MEMASAK:

  1. Putar telur, gula, ovellate dan serbuk penaik sampai kembang.
  2. Selepas itu masukkan vanilla dan pukul seketika.
  3. Masukkan minyak dan pukul sebati.
  4. Akhir sekali masukkan tepung kek yang diselang seli dengan susu cair. Kacau hingga sebati.
  5. Bahagikan kpd 2 atau 3 bahagian dan warnakan ikut warna kesukaan anda.
  6. Panaskn kukusan & sapukan loyang dengan minyak
  7. Ambil 5 sudu besar adunan ratakan dan susun asam.
  8. Kukus selama 5 atau 7 minit. Lapiskn lagi warna yang berlainan susun asam dan ulang sehingga habis.
  9. Untuk lapisan terakhir biar kukus lama sikit supaya kek betul-betul masak.

Info: Pastikan kek betul-betul sejuk untuk dapat hasil yang cantik bila dipotong.

Ads

 

Kek Lapis Kukus Masam Manis Cantik Bak Pelangi

Kek Lapis Kukus Masam Manis Cantik Bak Pelangi

Ads

 

Kredit: Lieya Saad

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI