
Kek lama yang punya ramai peminat. Teksturnya yang lembut dan rasa yang enak menjadikan kek ini tidak jemu dinikmati. Nak belajar buat kek ni secara homemade? Resipi di bawah ini antara yang terbaik dan mudah.
KEK LAPIS KUKUS MASAM MANIS

BAHAN-BAHAN:
- 5 Biji telur (sejukkn dalam peti sejuk)
- 2 cawan tepung kek
- 1 1/2 cawan gula halus
- 100ml minyak masak
- 150ml susu cair
- 1 sudu kecil serbuk penaik
- 1 sudu besar ovellate
- 1 sudu kecil esen vanilla
- Pewarna pilihan
- Asam Haw Flakes secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Putar telur, gula, ovalette dan serbuk penaik sampai kembang.
2. Selepas itu masukkan esen vanilla dan pukul seketika.
3. Masukkan minyak dan pukul sebati.
4. Akhir sekali masukkan tepung kek yang diselang seli dengan susu cair. Kacau hingga sebati.
5. Bahagikan kepada 2 atau 3 bahagian dan warnakan ikut warna kesukaan anda.
6. Panaskan kukusan dan sapukan loyang dengan minyak
7. Ambil 5 sudu besar adunan ratakan dan susun asam.
8. Kukus selama 5 atau 7 minit. Lapiskn lagi warna yang berlainan susun asam dan ulang sehingga habis.
9. Untuk lapisan terakhir biar kukus lama sikit supaya kek betul-betul masak.

Info: Pastikan kek betul-betul sejuk baru dipotong supaya dapat hasil yang cantik bila dipotong.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
5 Resipi Biskut Coklat , Boleh Masuk Dalam Senarai Biskut Raya Untuk Jualan.

Biskut Raya memang istimewa dihidang tetamu, tak payah tunggu raya pun. Satu balang boleh habis tu sambil duduk bersantai depan tv. Senang dibuat dan tahan lama, inovasi baru biskut perisa coklat dari sentuhan kreatif Zaiton Ismail pemilik Dyra Bakery & Academy ini memang patut dicuba.
Rangup, enak dengan bentuk dan rupa yang menarik,jom semak 5 biskut berasaskan koko dan coklat ini. Boleh dibuat jualan masa puasa nanti.
1.DAISY CHOCOLATE COOKIES

BAHAN-BAHAN :
- 250 gm mentega
- 110 gm gula aising
- 50 gm tepung ubi | diayak
- 20 gm serbuk coklat | diayak
- 300 gm tepung jagung | diayak
- 50 gm tepung kastad | diayak
- 1 sudu teh perisa coklat
- 1 biji telur
Bahan hiasan :
Manik gula warna perak secukupnya
CARA MEMASAK :
1. Pukul mentega bersama gula aising hingga kembang.
2. Kemudian masukkan telur, pukul rata.
3. Kemudian masukkan semua jenis tepung, adunkan menjadi doh.
4. Kemudian masukkan doh dalam acuan berbentuk bunga dan tekan di atas dulang pembakar yang telah digriskan dengan mentega.
5. Susun manik sebiji di atasnya.
6. Panaskan oven dan bakar dalam suhu 170 darjah celsius selama 15 minit
INFO : Biskut ini mudah rapuh dan lembut berderai kerana penggunaan tepung jagung dan kastad.
2.CRANBERRIES CHOCOLATE CORN FLAKES COOKIES

BAHAN-BAHAN :
- 250 gm mentega
- 120 gm gula perang
- 1 biji telur
- 350 gm tepung gandum | diayak
- 30 gm serbuk coklat | diayak
- 10 gm serbuk penaik | diayak
- 50 gm corn flakes | diramas
- 30 gm cranberi | dipotong kecil
Bahan hiasan :
Coklat cair secukupnya sebagai hiasan
CARA MEMASAK :
1. Pukul mentega bersama gula perang hingga kembang.
2. Kemudian masukkan telur, pukul rata dan masukkan tepung gandum dan serbuk penaik..
3. Masukkan pula serbuk coklat .Diikuti dengan corn flakes dan cranberi, gaul rata dan adunkan menjadi doh lembut
4. Bulat-bulatkan dan sudukan di atas dulang pembakar.
5. Panaskan oven dan bakar dalam suhu 170 darjah celcius selama 18 minit atau perang keemasan.
6. Sejukkan kemudian boleh dilorekkan dengan coklat yang telah dicairkan dengan menggunakan beg piping.
INFO : Anda boleh juga menggunakan buah beri jenis lain seperti strawberi dan raspberi menggantikan cranberi jika suka.
3.DYRA RAISIN COOKIES

BAHAN-BAHAN :
- 200 gm mentega
- 100 gm gula perang
- 1biji telur
- 50 gm serbuk coklat | diayak
- 300 tepung gandum | diayak
- 1 sudu teh esen vanilla
- 100 gm kismis hitam campur kismis kuning
Bahan hiasan :
Coklat putih cair dan kismis kuning secukupnya
CARA MEMASAK :
1. Pukul mentega dan gula aising hingga kembang.
2. Kemudian masukkan telur dan esen vanilla.
3. Putar lagi dan masukkan tepung gandum.
4. Kemudian masukkan serbuk coklat diikuti dengan kismis.
5. Adun menjadi doh lembut
6. Bulatkan dan susun atas dulang pembakar.
7. Panaskan oven dengan suhu 170 darjah celcius hingga perang keemasan, selama 18 minit.
8. Apabila sejuk hiaskan dengan coklat putih dan kismis di atasnya.
INFO : Anda boleh menambah kacang walnut atau jenis kacang lain untuk rasa lebih rangup.
4. BROWNIES COOKIES

BAHAN- BAHAN :
- 200 gm mentega
- 300 gm tepung gandum | diayak
- 50 gm serbuk koko | diayak
- 100 gm perang
- 10 gm serbuk penaik | diayak
- 20 gm coklat cip
- 1biji telur
Bahan hiasan :
- Cip coklat secukupnya
- Coklat cair untuk dipaipkan atas biskut
CARA MEMASAK :
1. Cairkan mentega, kemudian masukkan gula perang dan telur.
2. Kemudian masukkan serbuk koko dan serbuk penaik, gaul rata.
3. Adunkan menjadi doh dan terap mengikut acuan yang disukai.
4. Hiaskan dengan cip coklat.
5. Panaskan oven dan bakar dalam suhu 180 darjah celcius selama 18 minit.
6. Sejukkan di atas redai, dan paipkan dengan coklat .
INFO : Jika mahukan rasa yang rangup bakar lama sedikit 18-20 minit, dan jika mahukan rasa ‘chewy’ pendekkan masa membakarnya kepada 15 minit
5. BUBBLE RICE COOKIES

BAHAN-BAHAN :
- 150 gm mentega
- 80 gm gula perang
- 1 biji telur saiz C
- 30 gm serbuk koko | diayak
- 30 gm coklat masakan | dicairkan150 gm tepung gandum | diayak
- 100 gm bubble rice @ bertih beras
Bahan hiasan :
- Coklat warna merah muda yang dicairkan untuk paip atas biskut
CARA MEMASAK :
1. Pukul mentega bersama gula perang.
2. Masukkan telur dan kemudian masukkan tepung gandum,
3. Kemudian masukkan coklat masakan yang telah dicairkan diikuti serbuk koko.
4. Kemudian masukkan berteh beras, adunkan menjadi doh.
5. Bulat-bulatkan dan susun dalam dulang
6. Panaskan oven dengan suhu 180 darjah celcius dan bakar selama 15- 17 minit
7. Setelah biskut sejuk paipkan dengan lorekan coklat.
INFO : Berteh beras dan koko memberi gandingan rasa yang cukup sedap dan pasti digemari tetamu.
Terima kasih :Dyra Bakery & Academy,15- 1 Jln Elektron E U16/E, Denai Alam, Shah Alam.
fb: nurdyracookies house, fb :Kzis Zis Zaiton Ismail
Cara Masak Kek Buah Kukus Guna Resipi Lama Berusia 50 Tahun. Rugi Kalau Orang Muda Tak Cuba & Simpan.

Kek Buah Kukus memang sedap dan merupakan antara kek tradisional yang kekal popular hingga kini. Salah satu yang menarik perhatian ialah resipi kek buah perkongsian Puan Hasniza Hassan ni.
Menurut beliau, kek buah kukus ini ada sejarahnya yang tersendiri buat keluarga dimana resipinya dipelajari oleh ibu Puan Hasniza sendiri daripada emak kawan baiknya. Hampir 50 tahun ibu beliau buat kek kukus buah ini untuk dihidangkan kepada tetamu dan sebagai buah tangan terutamanya di Hari Raya.
Kini diusia 76 tahun, kepakaran ibu telah diwariskan kepada Puan Hasniza dan beliau juga berhajat untuk berkongsi resepi ini dengan semua yang ingin mencuba.
KEK BUAH KUKUS KLASIK

BAHAN A:
- 600gm tepung gandum
- 4 sudu teh Cream of Tartars
- 2 sudu teh Bicarbonate of Soda
- 300gm Mixed Fruit
(gaul semua dan ketepikan)
BAHAN B:
- 450gm marjerin planta
- 225gm gula halus (biasanya mak Kak Has akan kisar halus gula kasar)
- 5 biji telur ayam gred B/A
- 3 sudu teh esen vanila
(pukul semua bahan sehingga ringan)
BAHAN C:
- 225gm gula kasar
CARA MEMASAK:
1. Campurkan semua bahan A. Gaul rata dan ketepikan.


2. Dalam bekas berlainan, masukkan planta dan gula kisar halus. Pukul hingga ringan.


3. Masukkan telur satu persatu. Kacau perlahan-lahan.

4. Masukkan juga esen vanilla. Kacau rata.

5. Tambahkan campuran bahan A ke dalam adunan B. Gaul hingga sebati menggunakan senduk kayu. Ketepikan seketika.


6. Untuk bahan C, goreng gula kasar dalam kuali hingga mendidih dan berbuih. Jangan masukkan air.

7. Sentiasa kacau gula semasa menggoreng supaya semua gula larut sekata.

8. Setelah gula berbuih, tutup api dan cepat-cepat masukkan ke dalam adunan kek. Gaul rata. Sekiranya lambat, gula akan mengeras.
9. Paling baik jika ada 2 orang membuatnya. Seorang tuang gula, seorang lagi kacau adunan. Namun perlu berhati-hati kerana gula panas.
https://www.facebook.com/hasniza.hassan.5/videos/2420219007988586/
10. Gaul rata gula yang digoreng dalam adunan.

11. Masukkan adunan yang dah siap ke dalam loyang kek.

12. Mak Kak Has suka guna bekas mangkuk tingkat bersaiz 8 inci ini. Guna sekali dengan penutupnya. Boleh juga guna periuk atau loyang kek.

13. Adunan ini perlu ditutup rapat. Walaupun dah ditutup dengan penutupnya, masih dibalut dengan aluminium foil dan ikat keliling dengan tali. Tujuannya supaya wap daripada kukusan tak masuk ke dalam kek.

14. Sementara nak buat kek tadi, siapkan kukusan untuk mengukus kek. Didihkan air dalam 2/3 bekas kukusan.

15. Masukkan kek dalam kukusan dan kukus selama lebih kurang 4 jam 15 minit.

16. Setiap 45 minit, periksa air kukusan. Tambahkan dengan air mendidih ke paras 2/3 bekas. Jangan tambah guna air biasa. Selalu yang kami buat ialah didihkan air tambahan di sebelah kukusan.

17. Sedia untuk dinikmati.

Kredit resipi, video & foto sepenuhnya: FB Hasniza Hassan
Kek Batik Paling Mudah Buat Dan Disukai Ramai

Kek batik sentiasa digemari orang ramai kerana ia sangat mudah dan lazat! Penggemar kek batik harus mencuba resipi-resipi kek batik lain dari yang lain ni..
RESIPI KEK BATIK CHEESE

BAHAN-BAHAN (KEK BATIK)
- Sebungkus biskut marrie (patah-patahkan)
- 250g mentega
- 200g Milo
- 3 sudu besar serbuk koko
- 1/2 cawan susu pekat (boleh tambah sukatan jika mahu manis)
- 1/4 cawan susu cair
- 2 biji telur
BAHAN-BAHAN (TOPPING CHEESE)
- 250g cream cheese
- 1/4 cawan susu pekat
- 1/4 cawan susu cair
- Sedikit perahan lemon
CARA PENYEDIAAN
- Panaskan periuk/kuali. Masukkan mentega dan cairkan.
- Setelah mentega cair, masukkan serbuk koko, milo, 1/2 cawan susu pekat, 1/4 cawan susu cair dan telur. Gaul sebati. Kecilkan api ketika menggaul supaya tidak-tidak berketul.
- Bila dah mendidih, tutup api. Masukkan kepingan biskut marrie dan gaul rata.
- Sediakan loyang, ratakan sedikit butter pada permukaan loyang. Masukkan adunan tadi kedalam loyang.
- Padatkan-padatkan adunan di dalam loyang. Biarkan ia sejuk sementara kita sediakan topping cheese pula.
- Dalam bekas berasingan, pukul cream cheese bersama 1/4 cawan susu pekat, 1/4 cawan susu cair dan sedikit perahan lemon. Pukul sehingga kembang.
- Kemudian, tuang dan ratakan atas kek batik tadi.
- Simpan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 2 jam.
- Potong-potong dan sedia untuk dihidang
Kredit resipi & foto: Zila Mahadi
KEK BATIK KEKACANG

BAHAN-BAHAN
- 1 Bungkus biskut marie (sebarang jenama) -dipatah 4
- 1/4 tin susu pekat
- 1 cawan gula perang
- 185 gm butter
- 1 1/4 cawan serbuk koko
- 1/2 cawan milo
- 1 1/2 cawan air panas
- 120 gm almond nibs – panggang dahulu
CARA PENYEDIAAN
- Bancuh serbuk koko, milo dan air panas hingga sebati.
- Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk/kuali kecuali kacang almond dan biskut.
- Masak hingga pekat dengan api sederhana -lebih kurang 10 minit.
- Setelah pekat masukkan kacang dan biskut.
- Kacau sebati dan masukkan ke dalam loyang 8 inci yang telah di alas plastik. Tekan hingga mampat. Tabur kacang nibs secukupnya.
- Masukkan kek batik ke dalam peti sejuk beberapa jam.
Kredit resipi & foto: Semanis Gula
KEK BATIK CHEESE NESTUM

BAHAN-BAHAN
- Biskut marie 1 bungkus
- Susu cair 1 tin
- Telur 1 biji
- Mentega 3 sudu besar
- Esen vanila 1 sudu
- Susu pekat setengah cawan (jika suka manis lebihkan, jika tak suka manis kurangkan susu pekat. Ikut cita rasa sendiri)
- Serbuk coklat 5 sudu besar & 3 sudu besar serbuk milo
- Nestum untuk tabur atas kek
CARA PENYEDIAAN
- Panaskan mentega dalam periuk. Masukkan susu cair, telur, esen vanila dan susu pekat, serbuk coklat & milo. Seeloknya bancuh dulu serbuk koko & milo dengan sedikit air.
- Kacau-kacau dalam 2 minit atau tunggu panas sedikit, masukkan biskut marrie. Gaul bagi rata. Kalau suka biskut tu lembik-lembik, biarkan lama sedikit.
- Sediakan aluminium foil atau kertas putih yang buat kek dalam bekas atau loyang. Masukkan kek dalam bekas. Tekan-tekan kek batik supaya jadi rata pakai plastik atau sarung tangan.
- Letakkan cream cheese atas kek dan taburkan nestum. Lagi banyak nestum lagi sedap.
- Masukkan dalam peti sejuk lebih kurang 5 jam kemudian baru potong. Makan sejuk-sejuk sedap!
BAHAN-BAHAN (CREAM CHEESE)
- Cream cheese tartura 250 gram
- Susu cair 3 sudu besar
- Susu pekat 4 sudu besar
CARA PENYEDIAAN
- Kisarkan semua bahan-bahan.
Kredit resipi & foto: Kasih Salina
KEK BATIK NUTELLA

BAHAN-BAHAN
- 1 paket biskut marie
- 1 cawan butter-BELI ONLINE DI SINI
- 1/2 cawan milo-BELI ONLINE DI SINI
- 1/2 cawan nutella-BELI ONLINE DI SINI
- 1/2 cawan nestum-BELI ONLINE DI SINI
- 2 biji telur
- Esen vanilla
CARA PENYEDIAAN
- Satukan butter, milo & nutella dalam kuali masak atas api yang kecil. Kacau sebati.
- Masukkan telur yang dah dikocak sedikit dengan esen vanilla.
- Bila adunan dah betul-betul sebati tutup api dan cepat-cepat masukkan nestum dan kacau.
- Campurkan biskut marie yang dah dipatahkan 4 dan gaul sebati.
- Letak dalam acuan yang dah dilapik aluminium foil, padatkan adunan dan tutup dengan foil.
- Sejukkan dalam peti sejuk..Potong & siap!
INFO: Jika suka manis boleh tambah susu pekat.
Kredit resipi & foto: Min Hani
Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan pelbagai resipi terkini yang mudah & enak di laman web RASA
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official



