Siapa boleh menafikan keenakkan kek lama zaman mak kita dahulu seperti kek mentega dan kek lapis masam manis. Kek legend ini menggunakan kepingan asam hawflakes memang sedap. Makan berkali pun tak kan jemu. Walaupun buatnya agak renyah namun rasanya memang padu.
KEK LAPIS MASAM MANIS
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK :
1.Pukul butter & gula hingga kembang putih.
2.Masuk telur satu persatu.
3.Masuk ovellete,susu pekat & esen vanilla.
4.Ayak tepung biskut marie bersama baking powder.
5.Kemudian masuk sekali dalam adunan butter tadi. Gaul sebati.
6.Bahagi kepada 2 bahagian.Letak pewarna ikut citarasa.
7.Sediakan pengukus. Panaskan air kukusan dulu.
8.Loyang 8/9 inci sapu butter.Alas dengan baking paper.Tuang dalam 1 cawan. Ratakan. Susun hawflakes. Lepas tu kukus 10 minit.
9.Keluarkan lapis pula warna lain. Susun hawflakes.Kukus 10 minit.Ulang proses lapisan sampai habis.
10.Lapisan terakhir kukus 20 minit.
11.Kek dah betul-betul sejuk boleh potong.
Kredit: Zura Zul