Kek lumut keju ini memang super sedap dan tak rasa muak memakannya. Sekarang ini dah masuk penghujung bulan Syawal dan ramai yang mengadakan rumah terbuka sama ada pejabat atau sekolah anak-anak.
Bolehlah buat kek ini untuk majlis pejabat atau sekolah. Kalau nak tempah, harganya boleh tahan mahal. Bila buat sendiri lebih menjimatkan. Selain itu, boleh adjust ikut selera kita. Contoh kalau nak kurang manis, boleh kurangkan gula.
Boleh ikut resipi yang dikongsikan oleh puan Vivian Lenti ini ye.
Asyik makan junk food bila menonton tv masa cuti ni. Beralihlah kepada cookies buatan sendiri, kan lebih mengujakan dan sedap dikunyah. Lebih best lagi boleh buat jualan untuk puasa nanti.
Tak payah tunggu raya pun biskut berperisa coklat mampu memuaskan keinginan anda untuk makan coklat. Lebih coklat dan koko lebih sedap biskut tu nanti. Ni min kongsikan 4 jenis biskut coklat yang sedap sungguh ni..
1.TART WITH CHOCOLATE FILLING
BAHAN-BAHAN :
250 gm mentega
60 gm gula aising300 gm tepung gandum | diayak
1/2 biji telur
120 kepingan coklat mini (mini bar)
Bahan hiasan :
Coklat urai hijau dan putih secukupnya.
CARA MEMASAK :
Pukul mentega dengan gula aising hingga kembang. Masukkan telur dan gaul rata.
Masukkan pula tepung dan adunkan menjadi doh.
Setelah doh menjadi lembut, masukkan kepingan coklat di dalamnya sebagai inti.
Bentukkan ikut suka, bulat-bulatkan.
Panaskan oven dan bakar dalam suhu 170 darjah celcius selama 18 minit.
Saiz hidangan : 100 – 120 keping
Waktu memasak : 18- 20 minit
Cara Memasak : Bakar
Jenis masakan : Biskut
Keistimewaan : Inti coklat pasti memenuhi selera penggemar coklat.
INFO CHEF : Selain bar mini coklat susu biasa , anda boleh juga menggunakan bar coklat badam, gajus atau coklat lain kesukaan anda.
2. DAISY CHOCOLATE COOKIES
BAHAN-BAHAN :
250 gm mentega
110 gm gula aising
50 gm tepung ubi | diayak
20 gm serbuk coklat | diayak
300 gm tepung jagung | diayak
50 gm tepung kastad | diayak
1 sudu teh perisa coklat
1 biji telur
Bahan hiasan :
Manik gula warna perak secukupnya
CARA MEMASAK :
Pukul mentega bersama gula aising hingga kembang.
Kemudian masukkan telur, pukul rata.
Kemudian masukkan semua jenis tepung, adunkan menjadi doh.
Kemudian masukkan doh dalam acuan berbentuk bunga dan tekan di atas dulang pembakar yang telah digriskan dengan mentega.
Susun manik sebiji di atasnya.
Panaskan oven dan bakar dalam suhu 170 darjah celsius selama 15 minit
Saiz hidangan : 120 – 150 keping
Waktu memasak : 15 minit
Cara Memasak : Bakar
Jenis masakan : Biskut
Keistimewaan : Rasa penuh bercoklat
INFO CHEF : Biskut ini mudah rapuh dan lembut berderai kerana penggunaan tepung jagung dan kastad.
3. BROWNIES COOKIES
BAHAN- BAHAN :
200 gm mentega
300 gm tepung gandum | diayak
50 gm serbuk koko | diayak
100 gm perang
10 gm serbuk penaik | diayak
20 gm coklat cip
1biji telur
Bahan hiasan :
Cip coklat secukupnya
Coklat cair untuk dipaipkan atas biskut
CARA MEMASAK :
Cairkan mentega, kemudian masukkan gula perang dan telur.
Kemudian masukkan serbuk koko dan serbuk penaik, gaul rata.
Adunkan menjadi doh dan terap mengikut acuan yang disukai.
Hiaskan dengan cip coklat.
Panaskan oven dan bakar dalam suhu 180 darjah celcius selama 18 minit.
Sejukkan di atas redai, dan paipkan dengan coklat .
Saiz hidangan : 100 keping
Waktu memasak :18 – 20 minit
Cara Memasak : Bakar
Jenis masakan : Biskut
Keistimewaan : Brownies lembut kaya dengan rasa coklat
Anggaran kos : RM 50
INFO CHEF : Jika mahukan rasa yang rangup bakar lama sedikit 18-20 minit, dan jika mahukan rasa ‘chewy’ pendekkan masa membakarnya kepada 15 mini
4. ALMOND COFFEE COOKIES
BAHAN-BAHAN :
250 gm mentega
120 gm gula perang
400gm tepung kotak | jika ‘superfine’ tak perlu ayak
100 gm serbuk badam
50 gm serbuk coklat | diayak
20gm serbuk penaik
1 biji telur
1 sudu teh perisa kopi
100 gm hirisan badam
Bahan hiasan :
Coklat putih secukupnya
Hirisan badam secukupnya
CARA MEMASAK :
Pukul mentega bersama gula perang hingga kembang.
Masukkan telur diikuti dengan serbuk coklat.
Kemudian masukkan tepung, perisa kopi dan serbuk badam
Masukkan pula hirisan badam, adun sehingga menjadi doh. Hiaskan hirisan badam di atasnya juga.
Panaskan oven dan bakar dalam suhu 170 darjah celcius selama 18 minit
Sejukkan dan paipkan dengan coklat putih sebagai hiasan.
Saiz hidangan : 120 – 150 keping
Waktu memasak : 18 minit
Cara Memasak : Bakar
Jenis masakan : Biskut
Keistimewaan : Gabungan rasa kopi dan badam yang sedap
INFO CHEF : Anda boleh juga menggunakan pes serbuk kopi menggantikan perisa kopi.
Kek pisang memang tak jemu makan dan sangat mudah disediakan. Apa kata raya kali ini anda sediakan kek pisang sendiri, ia tak memerlukan bajet besar kerana tidak banyak guna bahan campuran. Sesuai di waktu kita sedang berjimat cermat ni, namun hasilnya tetap sedap.
KEK PISANG BAHAN-BAHAN:
4 biji telur saiz A
120gm gula perang | boleh campur dengan gula putih
300gm pisang berangan | lenyekkan dengan garpu
225gm tepung gandum
3/4 sudu teh baking powder
1/4 sudu teh soda bikarbonat
150gm minyak masak
CARA MEMBUAT:
Putar telur dan pisang dengan kelajuan tinggi hingga bahan kembang
Masukkan tepung yang telah diayak dengan soda bikarbonat sedikit demi sedikit hingga habis.
Kacau balik menggunakan spatula sahaja.
Akhir sekali, masukkan minyak, kacau sekadar bercampur dalam adunan (jangan terlalu lama).
uang dalam loyang dan bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu dengan kepanasan 165-170C. Menggunakan api atas bawah.
Setelah bertukar warna kecoklatan, itu menandakan kek pisang sudah masak.
INFO: Jika inin meletakkan potongan pisang, masukkan selepas 10 minit kek dibakar. Jika dimasukkan awal bimbang akan tenggelam dalam kek.
Kali ini RASA ingin kongsikan resipi mufin lemon yang sangat senang untuk dibuat. Boleh pula bakar menggunakan air fryer sahaja.
Mufin dalam dalam bahasa Inggeris dieja sebagai muffin. Dalam bahasa Melayu, ejaannya adalah mufin ataupun turut sama ertinya dengan baulu.
Jom kita lihat resipinya.
MUFIN LEMON LEMBUT GEBU
BAHAN-BAHAN
1 cawan gula halus
2 sudu kecil parutan kulit lemon
1/2 cawan mentega
2 sudu besar jus lemon
2 biji telur ayam
1 sudu kecil esen vanila
2 sudu besar minyak jagung
1 1/2 cawan tepung kek superfine
1 sudu kecil serbuk penaik
1/2 sudu kecil garam
1/2 cawan buttermilk
CARA MEMBUAT
1. Dalam mangkuk, masukkan gula halus dan parutan kulit lemon. Gaul sekata.
2. Masukkan mentega. Satukan sebaiknya dengan gula dan parutan kulit lemon.
3. Masukkan jus perahan lemon. Gaul lagi.
4. Masukkan sebiji telur ayam. Gaul lagi sehingga sebati. Kemudian masukkan sebiji lagi telur. Kacau lagi.
5. Masukkan pula esen vanila dan kacau sehingga telur kembang.
6. Minyak jagung dimasukkan apabila telur telah kelihatan kembang dalam adunan.
7. Ayak tepung kek bersama serbuk penaik. Kemudian masukkan ke dalam adunan. Gaul menggunakan wisk supaya adunan sebati.
8. Masukkan garam dan buttermilk. Kemudian kacau perlahan sahaja. Ketepikan.
9. Ambil acuan silikon cup. Sapu dengan sedikit mentega. Masukkan adunan ke dalam acuan.
Isi 3/4 acuan sahaja. Nanti mufin akan kembang lepas dibakar.
10. Bakar menggunakan air fryer sahaja pada suhu 160 darjah selama 30 minit. Sementara menunggu muffin masak, kita buat Lemon Glaze dahulu.
Letak macam ni dalam air fryer.Dah masak!Cantik kejadiannya kan.
BAHAN LEMON GLAZE
Gula aising
Jus lemon
CARA MEMBUAT
1. Dalam mangkuk, satukan gula aising dan jus lemon.
2. Kacau sebati. Jangan terlalu cair.
3. Siap
CARA MENGHIDANG
1. Ambil seketul mufin. Letakkan atas piring.
2. Sapukan sedikit lemon glaze ke atas mufin.