Kek lumut keju ini memang super sedap dan tak rasa muak memakannya. Sekarang ini dah masuk penghujung bulan Syawal dan ramai yang mengadakan rumah terbuka sama ada pejabat atau sekolah anak-anak.
Bolehlah buat kek ini untuk majlis pejabat atau sekolah. Kalau nak tempah, harganya boleh tahan mahal. Bila buat sendiri lebih menjimatkan. Selain itu, boleh adjust ikut selera kita. Contoh kalau nak kurang manis, boleh kurangkan gula.
Boleh ikut resipi yang dikongsikan oleh puan Vivian Lenti ini ye.
Sedapnya Kek Keju Meleleh Kukus Pandan ni. Resipi istimewa buat anda yang tak ada ketuhar. Hanya kukus sahaja. Caranya pun tidak rumit. Bolehlah cuba buat. Kombinasi kek yang lembut, krim keju yang melimpah ruah dan parutan keju yang banyak, memang terbaik. Jom cuba resipi perkongsian saudari Umi Hayati ni. Pasti puas hati.
CARA KEK KEJU MELELEH PANDAN KUKUS YANG SEDAP & MUDAH
BAHAN-BAHAN ( 1 LOYANG BULAT):
1 cawan gula
3 biji telur
1 sudu besar ovalette – beli online disini
1/2 cawan minyak masak – ikut sukatan. Jangan dilebihkan.
1/2 cawan susu cair – ikut sukatan. Jangan dilebihkan.
1/2 penutup pewarna hijau – beli online disini
1 penutup besar perisa pandan – boleh ditukar kepada perisa strawberi, vanilla dan warna
2 cawan tepung gandum – beli online disini
1 sudu teh baking powder – beli online disini
CARA MEMASAK:
Pukul telur dan ovalette sampai gebu dan berwarna putih.
Masukkan minyak masak, susu cair, pewarna hijau dan perisa pandan. Pukul lagi hingga sebati.
Kemudian masukkan tepung gandum dan baking powder. Pukul sekejap tapi jangan lama.
Matikan mixer dan kaup balikkan bahan tadi.
Masukkan kek ke dalam loyang yang dah dialas dan kukus selama 30 minit menggunakan api sederhana. Pastikan air telah mendidih sebelum memasukkan kek.
Tutup ( balut) penutup pengukus dengan kain bersih.
Nampak menarik betul resipi puding swiss roll ni. Resipi ni boleh olah juga guna jenis kek swiss roll perisa apa yang kita suka. Cara penyediaan pun sangat mudah dan tak terlalu susah untuk disiapkan. Bahan-bahan yang diperlukan juga mudah dijumpa di pasaraya berdekatan dengan rumah. Resipi ni dikongsikan Mr. Ali di Facebook ni meraih sambutan yang sangat hangat. Air tangan lelaki ni memang lain macam sikit kalau dah pandai memasak, betul tak? Apa kata korang cuba redipi puding swiss roll ni nanti? Bolehlah buat stok minum petang.
Dapur bersepah?? Gunalah Muzy 3 Layer Anti Dust Dish Storage Boxbarang dapur tersimpan rapi confirm tak sakit mata lepas ni! Dapatkan dengan harga istimewa menggunakan code RASGSP5disini!!!
CARA PENYEDIAAN:
– Panaskan 900 ml air bersama sama 12 gram agar agar tali atau boleh pakai serbuk agar agar dan 185 gram gula .
-Bila agar agar dah terurai, gula dah larut and mendidih sila masukkan satu titik or dua titik pewarna hijau. Kacau hingga tiada ketul dan warna sebati . Dh sebati off api. Tunggu dalam 2-3 minit.
-Masukan agar agar tadi kedalam bekas. Masukan dalam 2-3 senduk sahaja . Boleh rujuk gambar.
– Selepas tu masukkan swiss roll yg siap dipotong. Susun keliling dinding bekas. Seterusnya potong kecil kecil dan mampatkan biar ia jadi satu layer swiss roll. Rujuk gambar
– Masukkan lagi agar agar sedikit demi sedikit sampai agak agak dah menutupi lapisan swiss roll tadi. Masukan dalam peti atau chiller selama 10 minit bagi dia set
– Sementara itu lebihan agar agar tadi on atas api balik dan masukkan 135 susu full cream atau boleh pakai susu cair. Kacau sebati. Dah sebati off api. Ketepikan dalam 4-5 minit
Memang pelik rasanya kalau tiada Biskut Semperit Kelapa di dalam balang kuih. Antara biskut yang wajib ada di atas meja! Yang best makan biskut ini kerana ia mencair di dalam mulut. Baunya juga harum dek penggunaan mentega dan juga kelapa. Semestinya biskut ini menggunakan Anchor Unsalted Butter, 100% mentega tulen New Zealand yang diperbuat daripada susu berkualiti tinggi. Memang puas hati kalau dapat buat biskut ni. Jom cuba nanti.
SEMPERIT KELAPA
Bahan-bahan:
250gram Anchor Unsalted Butter
200gram tepung jagung
140 tepung kastard
50gram tepung gandum
100gram kelapa kering
100 gula aising
1 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanilla
Hirisan ceri – pilihan
Cara Memasak:
Di dalam mangkuk; satukan Anchor Unsalted Butter, gula kastor dan esen vanilla. Pukul hingga lembut dan sebati.
Masukkan kuning telur dan kacau lagi hingga sebati.
Masukkan tepung jagung, tepung kastard & kelapa kering. Kaup balikkan sebati hingga jadi doh yang lembut.
Masukkan doh dalam acuan semperit kemudian terap ke atas dulang pembakar yang telah dialas dengan kertas parchment. Jika suka boleh hias dengan potongan ceri.
Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 170-180C selama 15-18 minit atau hingga biskut masak. Sejukkan.
Nak makan kuetiau tapi malas nak keluar? Jom belajar cara buat kuetiau homemade yang mudah, bersih dan jimat. Resipi lengkap Kak Yong Ima Shida, confirm jadi!