Kek ini dinamakan Kek Madeline kerana menggunakan acuan loyang  yang berbentuk seperti gelas kecil. Gabungan kek butter, strawberi dan kelapa kering mencentuskan rasa enak yang hebat.

Kek Madeline, Kek Butter Tradisional Sapu Jem Dan Salut Kelapa Kering. Memang Sedap!

Kek Madeline, Kek Butter Tradisional Sapu Jem Dan Salut Kelapa Kering. Memang Sedap!

Ads

Kek Madeline, Kek Butter Tradisional Sapu Jem Dan Salut Kelapa Kering. Memang Sedap!

Kek Madeline, Kek Butter Tradisional Sapu Jem Dan Salut Kelapa Kering. Memang Sedap!

KEK MADELINE

BAHAN-BAHAN

Ads
  • 5 biji telur gred A
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan butter/marjerin
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 2 cawan tepung kek (kalau guna tepung gandum tambah 1 sudu kecil baking powder)
  • Jem strawberi
  • Kelapa kering

 

CARA MEMASAK:

Ads
  • Satukan gula dan butter. Pukul sampai kembang
  • Masukkan telur satu persatu dan kacau sebati
  • Selepas itu masukkan tepung dan kacau sebati
  • Masukkan adunan dalam acuan madelin
  • Bakar suhu 175c dalam masa 25 minit
  • Bila sudah masak, sapukan jem strawberi dan golekkan dengan kelapa kering

 

Kredit: Siti Shuhaidah Samsudin

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI