Kek minyak susu ini gebu ini sungguh cantik kejadiannya. Sedap pulak tu. Cara masak pun tak susah sangat. Boleh dihidangkan untuk para tetamu yang datang beraya ke rumah sepanjang Syawal ini.
Ikut saja resipi yang dikongsikan oleh puan Mieenn Mieenn ini ye.
Kek Minyak Susu Gebu Gebas
Bahan-bahan:
10 biji telur ayam gred B atau C (kalau A guna 8 biji saja)
Lembut dan gebu dua gabungan kek coklat dan puding karamel. Pasti jadi rebutan bagi mereka yang suka manisan karamel.
KEK COKLAT PUDING KARAMEL BAHAN-BAHAN KARAMEL
4 Sudu besar gula
CARA MEMASAK:
Cairkan gula dalam loyang hingga perang tapi jangan gelap sangat sebab nanti akan rasa pahit. Ketepikan loyang tu.
BAHAN-BAHAN PUDING TELUR:
1 tin susu cair
1/2 cawan gula
3 Sudu besar susu pekat
3 biji telor
Sedikit esen vanila
2 keping roti buangkan bahagian tepi dan carik-carikkan.
CARA MEMASAK:
Masukkan semua bahan ke dalam blender dan kisar sampai halus.
Tapiskan ke dalam loyang karamel tadi.
Panaskan pengukus sehingga air mendidih dan kukus selama 20 ke 25 minit.
BAHAN-BAHAN KEK COKLAT:
5 biji telor
1 cawan gula
1 cawan susu pekat
1/4 cawan susu cair
1/2 cawan air panas
1 cawan minyak.
Secubit garam
1 3/4 cawan gandum
1 cawan serbuk koko
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
CARA MEMASAK:
Kacau telur sampai kembang dan masukkan gula kacau lagi
Sambil itu masukkan susu pekat dan susu cair. Kacau sampai pekat.
Masukkan tepung gandum yang telah di ayak bersama koko dan baking powder dan soda bikabornat. Masukkan sedikit demi sedikit dengan mixer kelajuan perlahan.
Selepas itu masukkan minyak dan air panas. Kacau sehingga sebati.
Masukkan adunan kek ke dalam puding karamel yang sudah siap kukus tadi.
1. Ayak bahan-bahan yang bertanda * dan ketepikan. 2. Putar mentega hingga kembang. 3. Masukkan susu pekat, pukul hingga sebati. 4. Masukkan bahan ayak berselang-seli dengan air ais cream soda. Kacau hingga sebati.
5. Gris loyang saiz 8 inci dan lapik baking paper. 6. Masukkan adunan dan ratakan, hentak-hentak sikit acuan bagi buang udara. 7. Bakar pada suhu 180°c selama 50 minit atau ikut ketuhar masing-masing. 8. Dah siap sejukkan. Hias dengan topping coklat atau cream cheese.
*Guna cawan kopi ye. Saya guna cawan sukat beras dan guna loyang 7 inci, kek jadi rendah. Kalau loyang 6 inci, baru cantik.
Hari ini terlebih rajin, nak baking Orange Muffins. Muffin perisa oren ni gerenti makan tak kan muak. Agar nampak lebih meriah di atasnya taburkan buah-buahan kering untuk nampak lebih menarik.
Bahan-bahan: 1 biji telur (A) 1/2 cawan gula kastor-BELI ONLINE DI SINI 200ml susu segar 1 sudu besar sunquick oren+sedikit pewarna oren (kalau nak tukar perasa lain pun boleh) 90 ml minyak jagung @masak 2 cawan tepung kek-BELI ONLINE DI SINI (kalau tepung biasa tambahlah baking powder) ayak 1/2 cawan buah-buah kering(cuci dengan air panas dulu dan tos) Buah-buah kering ini separuh letak dalam adunan,separuh lagi untuk letak atas muffin
Cara membuat: 1.Pukul telur,gula,guna tangan saja. 2.Bila dah kembang letak susu pukul lagi. 3.Letak perasa oren,pukul lagi. 4.Kemudian letak minyak,pukul lagi. 5.Letak tepung sikit-sikit sambil kacau-kacau sebati. 6.Letak 3/4 adunan tu dalam cawan kertas. 7.Bakar suhu 170, 30/35minit. Api atas/bawah.
Selain sedap dibuat sambal, goreng kunyit atau dimasuk dalam tomyam sotong juga enak dibuat masak lemak. Jika nak lebih sedap dan istimewa boleh cuba buat sotong masak lemak Padang.