Teringin nak baking kek? Paling mudah min kongsikan resipi kek oren oleh Kuqhen, ringkas penyediaannya hanya menggunakan periuk nasi. Resipi kek oren lembap ini boleh dimasak dengan dua cara sama ada kukus ataupun boleh juga dibakar. Enak dimakan panas-panas lagi, anak-anak pun makan bertambah sedap.
Kek oren ni berasaskan daripada pati minuman sunquick, parutan kulit oren dan buah oren yang ditabur dalam kek yang belum dibakar lagi supaya rasanya lebih umppph.
Sedikit tip ingin dikongsi ialah cara penyimpanan kek supaya tahun lebih lama disebabkan kek ni tiada bahan pengawet, jadi anda kena simpan dalam bekas tupperware yang kedap udara dan simpannya di dalam peti ais.
Oppss lupa plak.. untuk pastikan kek sudah masak atau tidak caranya cucuk lidi atau buluh dalam kek dan keluarkan jika ia tidak melekat tandanya kek anda sudah masak.
Kek Oren Moist
Bahan-bahan:
3 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
★ Satukan ketiga-tiga bahan di atas, gaul sekejap dan ayak 2-3 kali untuk mendapatkan tekstur kek oren yang halus.
4 biji telur gred A Atau 5 biji telur gred B
2 sudu makan lapisan luar parutan kulit buah sunkist ( jangan parut sampai ke kulit putih, pahit kek nanti)
1/2 cawan pati sunquick
2/3 cawan gula
2/3 cawan susu pekat manis
1 cawan minyak sayuran
1 cawan air panas
1 sudu teh vanilla
Sedikit pewarna kuning lemon, kuning telur @ kaler oren
Cara memasak:
1. Dalam bekas, pecahkan telur dan buangkan tali pusat telur untuk elakkkan bau hanyir. Masukkan gula dan telur dan pukul sebati, barulah dimasukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis berselang-seli dengan minyak sambil dipukul sebati. Bole guna mixer mesin atau tangan.
2. Tambahkan susu, pukul sekejap dan masukkan air panas, pukul lagi hingga adunan kelihatan licin tidak berketul. Terus campurkan sunquick, pukul lagi hingga sebati dan adunan kelihatan mula kembang pada proses ini.
3. Akhir sekali letakkan parutan kulit oren juga pewarna. Pukul sekejap hingga warna sekata dan adunan kek oren boleh dimasak dengan cara kukus atau bakar. Tabur buah oren sikit supaya lebih sedap.
*Bakar dalam periuk nasi.
Selamat mencuba bagi yang mengidam kek oren.
Kredit :Kuqhen
INGIN MEMBELI ACUAN KEK, BOLEH BELI DI SINI.
Resipi Mudah Buat Kek Hokkaido Creamy Custard Honey Yang Sedap
Kek Span Perisa Coffemix Gebu ,Ikut Langkah Tepat Gerenti Jadi
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Jom Buat Samperit Dahlia Yang Diminati Selamanya
Satu lagi kuih lejen yang diminati sampai sekarang adalah samperit. Ada bermacam samperit tapi samperit dahlia adalah antara yang paling diminati. Nak membuatnya tidak susah. Tapi nak dapat yang cantik tu memang tangan kena berseni. Ini resipinya. Bolehlah try buat nak raya ni ye.
SAMPERIT DAHLIA
BAHAN-BAHAN
1 cawan gula
250 gram mentega
2 biji kuning telur ayam
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh pewarna kuning
1 cawan tepung jagung
1 cawan tepung kastard
1 cawan tepung gandum
Ceri untuk hiasan
CARA MEMBUAT
1. Pukul gula, mentega sehingga sebati. Masukkan kuning telur ayam sebiji demi sebiji. Pukul sehingga kembang.
2. Masukkan esen vanila dan pewarna kuning. Putar 20 saat.
3. Ayakkan semua tepung dan campurkan sedikit demi sedikit ke dalam bahan yang diputar sambil diuli perlahan, menjadi satu doh yg lembut. Tambah tepung jagung jika masih lembik.
4. Sapu dulang dengan mentega. Masukkan doh dalam acuan bunga dahlia dan picitkan dalam dulang pembakar.
5. Hiaskan dengan ceri.
6. Rehatkan acuan selama 20 minit kemudian bakar pada suhu 150c selama 30 minit.
Selamat mencuba!
5 Kek Gebu Dari Adriana Cakes House. Kek Lobak Merahnya Memang ‘Legend’…
Kepelbagaian bahan ramuan kek adalah kunci kepada terciptanya pelbagai resepi kek. Tak payah tunggu raya pun boleh aje buat kek ni. Kalau terlebih boleh aje simpan dalam peti sejuk. Jadi kalau ada tetamu tetiba datang ke rumah , bolehlah jamu kek sedap gebu ni.
Samada dari buah-buahan, bijirin ,kekacang, coklat dan perisa memberikan variasi dan ‘warna’ kepada kek tersebut. Norhayati Ahmad dari Adriana Cakes House sudi berkongsi resipi kepada ‘followers’ RASA.
1. KEK LOBAK MERAH DENGAN BADAM
BAHAN-BAHAN :
BAHAN A:
- 200 gm tepung gandum atau tepung kek | diayak
- 1/2 sudu teh soda bikarbonat | diayak
- 1/2 sudu teh serbuk kayu manis | diayak
- *Satukan semua bahan A ini, kemudian di ayak.
Bahan B:
- 250 gm lobak merah | diparut halus dan telah di perah
- 100 gm almond nibs | dipanggang dahulu selama 5 minit dalam oven pada suhu 160 C)
- 240 gm gula halus
- 180 gm minyak jagung
- 2 biji telur saiz A
Bahan krim keju :
- 150 gm krim keju
- 30 gm mentega tanpa garam
- 60 gm gula aising
- 10 gm whipping cream
*Badam hancur (kasar) @ almond nib dan parutan keju cheddar untuk hiasan
CARA MEMASAK :
Kek :
1. Putar gula dan telur hingga kembang
2. Masukkan minyak jagung dan putar lagi hingga sebati dengan kelajuan sederhana
3. Masukkan campuran tepung yang telah diayak tadi dan kaup balik sehingga sebati.
4. Masukkan lobak dan badam, kaup balik sehingga adunan sebati.
5. Sediakan loyang pembakar 23 sm, lapik loyang dengan kertas pembakar dan sapukan sedikit mentega pada loyang.
6. Tuangkan adunan dan bakar adunan di dalam ketuhar pada suhu 170 darjah celcius yang telah di panaskan dahulu selama 15 minit.
7. Bakar kek selama 40-50 minit bergantung kepada oven masing-masing..
8. Setelah masak, keluarkan dari oven dan biarkan sebentar dalam loyang pembakar dan kemudian terbalikkan atas redai.
Krim keju :
1. Pukul keju krim,mentega dan gula aising hingga kembang.
2. Dalam bekas lain, pukul whipping cream sehingga kembang.
3. Masukkan whipping cream ke dalam adunan keju krim dan kaup balik adunan sehingga sebati. Krim keju sedia disapukan pada kek.
Saiz hidangan: 1loyang pembakar bulat saiz 23 sm (1.5 kg)
Waktu memasak: 40 – 50 minit
Keistimewaan: Kek lobak merah klasik denan ‘topping’ krim keju yang lazat.
INFO : Selain badam anda juga boleh menggantikan dengan kacang walnut atau jenis kekacang , panggang dahulu kekacangnya. Lobak merah hendaklah disagat kasar.
2. KEK JAGUNG LAPIS
BAHAN-BAHAN :
Bahan kek :
- 5 biji telur gred A
- 160 gm gula
- 125 gm tepung gandum*
- 1 sudu kecil baking powder* (*disatukan dan diayak)
- 75 gm minyak jagung
- 15 gm ovalet
- 2 sudu makan susu segar
Bahan kastad :
- 1050 ml santan (200ml santan kotak + air)
- 225 gm gula castor
- 10 gm serbuk agar agar
- Sedikit pewarna kuning
- 100 gm tepung Hoen Kwee (warna kuning)
- 75 ml air
- Secubit garam
- 400 gm ( 1tin jagung krim)
CARA MEMASAK :
Kek :
1. Satukan telur, ovalatte dan gula. Pukul hingga kembang dan gebu. Perlahankan speed mixer dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Masukkan juga susu segar. Gaul rata.
2. Masukkan minyak jagung dan gaul rata. Tuang dalam tin segi empat berukuran (20 sm x 20sm,) yang telah disapu dengan mentega dan alas dasarnya dengan kertas mentega.
3. Sapukan juga permukaan kertas dengan mentega.
4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170 darjah celcius selama 30 minit. Bila sudah masak keluarkan kek dari oven dan sejukkan di atas redai.
5. Kecilkan sedikit kek dgn cara memotong bahagian tepi kek sehingga menjadi (17.8 sm ). Kemudian potong kek menjadi 3 keping.
Kastad:
1. Satukan semua bahan untuk kastad (kecuali jagung dalam tin) dalam bekas tahan panas.
2. Masak di atas air mendidih (secara double boiler) gunakan whisk.
3. Kacau hingga pekat dan berkilat. Masukkan jagung dan kacau sebati. Padamkan api dan biar suam sedikit sebelum dilapis .
Cara buat lapisan kek jagung
1. Gunakan tin berukuran 20sm x 20sm (kedalaman 8 sm )
2. Tuang 1/3 adunan kastard ke dalam loyang dan ratakan. Kemudian letakkan 1 lapis kek di atas kastard tadi dan ditekan tekan sedikit.
3. Tuang lagi 1/3 kastad di atas kek. Kemudian lapiskan dengan sekeping lagi kek.
4. Ratakan biar memenuhi bahagian yang kosong di sekeliling loyang. Lapiskan lagi dengan kek dan kemudian kastard dan di akhiri dengan kek.
5. Isi ruang ruang tepi kek dengan lebihan kastard.
6. Kemudian masukkan dalam peti sejuk sekurang kurangnya 1 jam. Keluarkan kek dari acuan.
*Bahagian yang ada kastad itu di atas dan kek di bawah. Ini bermakna kek ini dimulai dengan bahagian kastad dan akhir dgn kek.
Saiz hidangan: 1 tin pembakar segi empat 20sm x 20sm (1.5 kg)
Waktu memasak: 45 – 50 minit
Keistimewaan: Rasa jagung dapat dinikmati dalam kastad jagung yang dibuat
INFO : Simpan dalam peti sejuk selama 1 jam dan potong serta hidangkan semasa sejuk.
3. KEK KACANG PECAN COKLAT GANACHE
BAHAN-BAHAN :
Bahan kek :
- 4 biji telur gred A
- 180 gm gula kastor
- 170 gm tepung kek | diayak
- 2 sudu makan serbuk kacang pecan
- 1 sudu teh serbuk penaik | diayak
- 1 sudu makan ovalet
- 50 ml minyak jagung
- 1 sudu teh perisa badam
Bahan krim:
- 200 gm non dairy whipping cream (pukul sehingga kental)
Bahan Choc Ganache :
- 100 gm coklat masakan
- 100 gm non dairy whipping cream
- 1 sudu makan mentega
CARA MEMASAK :
Kek :
1. Ayak berrsama tepung kek dan serbuk penaik.
2. Satukan semua bahan di atas kecuali minyak jagung
3. Pukul dengan kelajuan tinggi sehingga adunan menjadi putih, kembang dan gebu.
4. Tambahkan minyak jagung dan kaup balik sehingga sebati.
5. Tuang adunan ke dalam loyang 20 sm yang telah dilapik dan disapu mentega.
6. Bakar pada suhu 170 darjah celcius selama 30-35 minit bergantung kepada suhu oven anda.
7. Terbalikkan kek di atas redai sebaik sahaja kek masak. Selepas 5 minit, terbalikkan semula dan keluarkan dari loyang pembakar.
8. Biarkan kek sejuk, kemudian potong kepada 2 atau 3 kepingan.
Coklat Ganache :
1. Panaskan whipping cream sehingga mendidih
2. Masukkan whipping cream yang telah mendidih tadi ke dalam mangkuk berisi coklat masakan.
3. Tambahkan mentega dan kacau sebati. Biarkan sejuk sebelum digunakan.
Menghias kek:
1. Potong kek kepada 2 atau 3 keping. Letakkan sekeping kek di atas lapik kek.
2. Sapukan kek dengan whipping cream tadi. Kemudian letak sedikit coklat ganache di atasnya. Ratakan.
3. Letakkan lapisan seterusnya. Salut keseluruhan kek dengan menggunakan whipping cream. Simpan di dalam peti ais selama lebih kurang 1 jam atau sehingga krim mengeras.
4. Kemudian, curahkan coklat ganache di atasnya dan ratakan ke seluruh kek. Sejukkan.
5. Akhir sekali, hiaskan atas kek dengan baki kacang pecan mengikut kreativiti anda.
Saiz hidangan: 1 loyang bulat atau empat segi bersaiz 20 sm (1kg)
Waktu memasak: 40 – 45 minit
Keistimewaan: Rasa coklat dan kacang pecan yang lazat
INFO : Coklat ganache yang betul cara masaknya akan menyedapkan lagi kek coklat dan menambah lebih perisa coklat kepada kek coklat anda.
4. KEK TIRAMISU
BAHAN-BAHAN:
Bahan kek span perasa kopi :
- 150gm tepung superfine | diayak
- 150 gm gula kastor
- 5 biji telur gred A
- 1 sudu besar ovalet
- 1 sudu teh serbuk penaik
- 80 ml susu segar
- 80 ml minyak jagung
- 1 sudu teh perasa kopi
Bahan sirap kopi:
- 1 sudu besar kopi paket 3 dalam 1(apa apa jenama)
- ¼ cawan air panas
* Satukan bahan di atas untuk menjadikan sirap kopi
Bahan krim keju:
- 250 gm krim keju
- 120 gm gula aising
- 200 gm whipping cream
- 150gm yogurt perasa asli
- 20 gm gelatin
- 80ml air panas
Cara membuat:
Kek :
1. Satukan tepung, gula, telur, ovalete dan serbuk penaik. Pukul selama 5 minit.
2. Perlahankan mixer, masukkan susu segar dan pukul lagi sehingga adunan kembang dan gebu.
3. Matikan mixer, masukkan minyak jagung dan gaulkan secara kaup balik.
4. Tambah kan perasa kopi dan kacau sebati.
5. Sediakan loyang bersaiz 20 sm (disapu mentega serta dialas bahagian bawah loyang). Masukkan adunan dan hentakkan sedikit adunan.
6. Bakar kek pada suhu 170 darjah selama 25-30minit.
7. Setelah masak, terbalikkan loyang di atas redai dan biarkan selama 1 minit (bertujuan supaya kek tidak mengecut dan turun). Selepas itu terbalikkan semula loyang dan keluarkan kek.
Krim keju :
1. Putar krim keju dan gula hingga lembut. Masukkan yogut dan pukul lagi sehingga sebati.
2. Campur gelatin dan air panas. Gaul hingga gelatin larut. Setelah sejuk, campurkan gelatin ke dalam adunan keju tadi. Gaul sebati.
3. Masukkan whipping cream yang telah dipukul hingga kental ke dalam adunan keju dan gaul sebati.
Menghias kek:
1. Letakkan sekeping kek span di atas papan alas kek. Renjiskan sirap kopi ke atas permukaan kek supaya ia menjadi lembab.
2. Kemudian letakkan adunan keju ke atas kek dan ratakan.
3. Letakkan lapisan kedua dan ulangi langkah sama sehingga lapisan terakhir kek. Ratakan krim dibahagian tepi kek.
4. Untuk hiasan, taburkan serbuk koko di atas kek menggunakan penapis.
Saiz hidangan: 1 loyang bulat 20 sm ( 1kg)
Waktu memasak: 30 minit
Keistimewaan: Rasa kopi asli dengan aroma kopi yang harum
INFO :Kek yang menepati citarasa penggemar kopi. Rasa krim keju mengimbangi rasa kopi dan memberi rasa lemak berkrim pada tiramisu ini.
5.KEK KEJU OREO
Bahan-bahan :
Bahan dasar kerak :
- 80 gm biskut oreo | telah di asingkan intinya
- 50 gm mentega | yang dicairkan
Bahan krim keju :
- 250 gm krim keju @ cream cheese
- 200 gm non dairy whipping cream
- 150 gm yogurt biasa
- 50gm gula kastor
- 15 gm gelatin
- 60 ml air panas
- 50 gm serbuk oreo dan sedikit biskut oreo sebagai hiasan
CARA MEMASAK :
Dasar kerak:
1. Hancurkan biskut sehingga menjadi serbuk. Sediakan loyang spring form 18cm. Alas loyang dengan pembalut plastik atau kertas minyak supaya senang untuk dikeluarkan.
2. Tuang mentega ke dalam biskut. Kacau rata. Tuang ke dalam loyang dan padatkan. Simpan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 30 minit hingga sejam.
Kek krim keju :
3. Bancuh gelatin dengan air panas. Kacau sehingga gelatin larut. Suamkan.
4. Pukul krim keju cheese dan gula hingga gula hancur dan nampak gebu.
5. Masukkan yogut dan juga whipping cream. Pukul lagi hingga sebati. Masukkan gelatin dan pukul lagi hingga rata.
6. Gunakan spatula, masukkan serbuk oreo dan kacau sedikit. Tidak perlu kacau sebati.
7. Tuang separuh adunan ke dalam loyang biskut tadi. Letakkan beberapa keping biskut oreo dan tuangkan baki adunan cheese di atasnya.
6. Sejukkan semula di dalam peti ais lebih kurang 2-3jam.
Saiz hidangan: 1 loyang bulat 20 sm ( 2 kg)
Waktu memasak: 40 minit
Cara Memasak :Gelatin panas dan didinginkan dalam peti sejuk
Keistimewaan: Biskut oreo memberi kelainan rasa pada kek keju
INFO : Balut dasar loyang pembakar menggunakan plastik pembalut untuk memudahkan kek dikeluarkan dari loyang pembakar.
TERIMA KASIH : ADRIANA CAKES HOU SE. FB: Adriana Cake & Cookies, IG : Adriana_cakeshut
Cara Buat Blueberry Cheese Cake Dengan Kos Serendah RM30
Nak membeli kek, kadang harganya bukan main lagi. Boleh cecah tiga angka kalau siap dengan dekorasi di atas kek tu. Kalau beli yang bajet pula, kadang rasanya tak sesedap mana. Daripada kecewa, elok juga kalau buat sendiri, kan?
Melalui facebook, SuiSan Aliezsha berkongsi resipi blueberry cheese cake. Paling menarik kek itu sedap tapi dibuat dengan bajet tak sampai RM30 pun. Kalau beli di kedai, tentu harganya lebih mahal daripada ni. Jadi bagi korang yang nak makan kek keju dengan harga bajet, boleh try buat sendiri. Tak lawa tak pe, yang penting dapat makan seisi keluarga.
BLUEBERRY CHEESE CAKE
BAHAN LAPISAN BAWAH
8 keping biskut digestive (hancurnya guna lesung batu)
2 sudu besar mentega (dicairkan)
CARA MEMBUAT LAPISAN BAWAH
1. Masukkan biskut yang telah dihancurkan ke dalam bekas.
2. Masukkan pula mentega yang telah dicairkan.
3. Gaul sebati. Alaskan loyang dengan kertas minyak. Masukkan biskut ke dalam loyang dan tekan-tekan untuk dipadatkan.
BAHAN CHEESE
250 gram cream cheese tatura
2 sudu besar gula halus
2 biji telur ayam
1/2 sudu besar jus lemon
1 1/2 sudu besar tepung gandum
Jem blueberi secukupnya
CARA MEMBUAT CHEESE
1. Campurkan cream cheese dan gula halus. Kacau sebati. Kemudian masukkan telur ayam. Putar lagi.
2. Masukkan jus lemon. Putar lagi.
3. Masukkan pula tepung gandum. Gaul rata.
4. Curahkan adunan ke dalam loyang berisi biskut hancur tadi. Bakar pada suhu 160 darjah selama 20 minit.
5. Selepas masak, biarkan sejuk dan letak jem blueberi di atasnya. Sejukkan dalam peti sejuk.
.
.
Selamat mencuba!
Kredit Resipi: https://www.facebook.com/groups/shareresipi/permalink/3675131409180040/
Nak dapatkan pelbagai peralatan memasak elektrik di Shopee? Jom klik link ini. Manalah tahu nak beli periuk atau kuali baru, kan? Harga pun berbaloi-baloi. Jom klik sini
Korang nak beli BLENDER baru tak? Jom klik sini untuk tengok BLENDER BARU. Nanti boleh kisar bawang nak masak daging masak hitam dengan blender. Yeeha!
Nak dapatkan peralatan memasak yang baru? Semuanya menarik, jom klik link ni untuk cuci mata. Mana tahu ada yang berkenan kan? Klik sini (saya nak beli periuk baru la)
NAK RESIPI LAIN? Klik sini:
https://rasa.my/nasi-lemak-kukus-ikan-siakap-goreng-menu-luar-biasa-di-restoran-ngeteh-santai/
https://rasa.my/nak-petua-bantu-masalah-angin-dalam-badan-jom-buat-dua-jus-kesihatan-ini/
https://rasa.my/jom-try-buat-ikan-kembung-rebus-air-asam-memang-syok/
Jom tengok video ni
https://www.youtube.com/watch?v=8z9E4CUDm5Q&list=PLeFxvDQwYge2Z4S3GiUhGD-X4hTKVMcL_&index=7