Kek oren lembut moist lembab ni memang ramai yang suka. Apa yang penting tak muak langsung bila makan. Bila guna pes oren sanquick memang lagi sedap. Memang lembut sangat tekstur kek ni.
Kek Oren
Bahan-bahan:
3 biji telur ¾ cawan gula 1 sudu besar ovalette 3 sudu besar pes oren sanquick
¼ cawan minyak matahari
¼ cawan santan
1 1/4 tepung gandum
Cara membuat:
1.Adun sampai gebu telur, gula,pes oren sanquick.
Ads
2.Masukkan minyak matahari. 3.Masukkan santan. 4.Pewarna dan mix sampai gebu.
5.Kemudian masukkan tepung gandum yang diayak 1 1/4 cawan ,adun sampai gebu.
6.Gris loyang supaya tidak melekat.
7.Cucuk supaya tengok dah masak atau belum. 8.Bakar suhu 150-160 selama sejam mengikut jenis oven.
Ramai yang beli biskut roti gula ni walhal nak buat punyalah senang. Kalau ada roti putih yang tak habis nak makan atau hampir tamat tempoh boleh gunakan untuk buat biskut roti gula ini. Caranya cuma empat langkah saja.
Cara buat roti gula rangup
1. Potong roti keping putih (boleh guna apa-apa jenama) kepada empat bahagian.
2. Sapu mentega, nak guna margerin pun boleh terpulang ikut citarasa.
3. Tabur sedikit gula pasir atas roti yang disapu mentega tadi.
4. Kemudian boleh bakar. Yang ini bakar guna air fryer, set time 5 minit dulu, suhu 180 darjah. Kalau belum garing tambah lagi masa. Kena agak-agak, tengok pada warna roti ini nanti. Nak bakar guna oven pun boleh.
Siap! Dah sejuk simpan dalam bekas kedap udara. Roti gula ni dah sejuk pun tetap rangup.
Kek Pandan gebu yang dinikmati bersama krim dan parutan keju. Memang sedap! Bagi anda yang suka sangat makan Kek Keju Leleh ni, boleh cuba resipi perkongsian saudari Ummydarwisha Mansor ni. Pasti puas hati.
KEK KUKUS PANDAN
BAHAN A:
3 biji telur
1 sudu makan ovalette
1 cawan gula halus
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh pes pandan
Pewarna hijau epal secukupnya
BAHAN B:
1 ½ cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1/2 sudu teh cream tartar
1/2 cawan minyak masak
CARA MEMASAK:
Satukan bahan-bahan A. Pukul hingga kembang dan gebu.
Kemudian masukkan tepung gandum yang telah diayak bersama baking powder, soda bikarbonat dan cream tartar.
Sebatikan adunan menggunakan spatula atau senduk sehingga sekata.
Seterusnya masukkan minyak masak. Kacau lagi hingga adunan menjadi licin berkilat.
Tuang adunan kek ke dalam bekas dan kukus menggunakan api besar selama 15 minit atau sehingga kek masak.
Angkat dan sejukkan.
BAHAN CREAM CHEESE
BAHAN-BAHAN:
250gm krim keju
1 cawan susu pekat manis
1 cawan krim putar ( whipping cream)
1 cawan susu segar
HIASAN:
1 buku keju cheddar – diparut
CARA MEMASAK:
Satukan semua bahan dan pukul hingga tidak berketul.
Tuang adunan krim keju ke atas kek yang siap dikukus dan disejukkan seketika.