Terliur juga saat melihat kek pisang coklat ini. Melihatkan rupa bentuknya saja dah tahu yang rasanya pasti premium. Bukan rasa kek pisang yang biasa. Memang patutlah namanya Kek Pisang Coklat Kluster Kayangan.
Sebelum ini, memang ramai juga yang dah mencuba resipi ini. Menurut Suhasnida Ismail yang berkongsi resipi viral ini, sahabatnya Rushdi Lazim merupakan pemilik asal resipi kek pisang coklat ini.
Diperakui kesedapannya, Kek Pisang Coklat Kluster Kayangan ini memang lain daripada biasa. Rasanya sangat sedap, teksturnya lembab dan cukup mewah dengan coklat.
Paling penting, mudah membuatnya, Tak perlu gunakan blender mahupun mixer. Bahannya juga ada diletakkan cuka untuk menghasilkan buttermilk. Jom cuba buat.
Kemudian, campurkan susu dengan cuka untuk dijadikan buttermilk. Biarkan seketika dalam anggaran masa 10 minit.
Cairkan mentega di dalam pan.
Menjadi begini.
Campurkan pula susu dengan gula di dalam mangkuk. Godek-godekkannya dan masukkan mentega yang telah dicairkan tadi.
Masukkan buttermilk (campuran susu dan cuka) tadi.
Ads
Setelah itu, ayakkan tepung, soda bikarbonat dan juga serbuk koko. Masukkan ke dalam adunan tadi.
Kemudian, masukkan garam dan pisang.
Masukkan pula 2 genggam chocolate chips dan segenggam walnut jika mahu kekacang. Salutkan chocolate chips dengan tepung untuk elakkan daripada mendap dan mencair di dalam adunan ketika membakar nanti.
Taburkan lagi di atas kek tadi lebihan coklat dan kekacang yang ada.
Bolehlah dibakar pada suhu 150c selama 45 minit atau sehingga kek masak. Adunan kek ini menggunakan loyang 7 inci.
Kek ini akan lebih sedap jika menggunakan coklat Belgium dan pure butter. Selamat mencuba.
Rasa sama macam kek, tapi comel dan mudah dimakan di mana jua. Itulah kelebihan muffin. Gebu dan lembut, makanan kegemaran kanak-kanak dan juga dewasa.
Cuti hujung minggu ni bolehlah cuba resepi Norhayati Ahmad dari Adriana Cakes House ini. Gerenti sedap dan gebu.
KEK MUFFIN COKLAT
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
1 cawan minyak jagung
1/2 cawan susu pekat
1 cawan susu cair
1 cawan serbuk koko | diayak
1 cawan gula kastor
Bahan B:
1 cawan tepung gandum | diayak
1 sudu teh serbuk penaik | diayak
1 sudu teh soda bikarbonat | diayak
1 sudu teh esen vanilla
3 biji telur saiz A
Bahan buttercream coklat :
100 gm krimwell
100 gm shortening
1-2 cawan gula aising (manis ikut kesukaan masing masing)
Pewarna jika perlu
½ cawan non dairy whipping cream (dipukul hingga kental)
Sedikit perasa coklat/ pes coklat
CARA MEMASAK : 1. Ayak Bersama tepung, baking powder & soda bikarbonat. Asingkan. 2. Dalam mangkuk, satukan semua bahan A. Masak sebentar di atas api perlahan dan kacau sebati. Biarkan sejuk sebentar. 3. Dalam satu bekas lain, dengan menggunakan mixer, putarkan telur sehingga gebu, kemudian masukkan esen vanilla dan putar lagi. 4. Masukkan adunan coklat tadi ke dalam adunan telur dan putar sehingga adunan sebati. 5. Masukkan tepung yang telah di ayak dan putar sebati. 6. Isi ke dalam cawan muffin sebanyak 2/3 penuh. Bakar pada suhu 170 darjah (api atas dan bawah) selama 25 minit. 7. Setelah masak, sejukkan di atas redai, kemudian boleh di hias menggunakan krim buttercream. Topping buttercream coklat : Satukan semua bahan dan pukul hingga sebati. Masukkan whipping cream dan perasa coklat dan gaul sebati. Masukkan dalam beg piping, sedia untuk digunakan.
Saiz hidangan: 20 biji kek cawan Waktu memasak: 45 – 50 minit Keistimewaan: Kek cawan kaya dengan rasa coklat dan koko Anggaran kos: RM 15
INFO CHEF :Kek coklat ini lembut dan lembut teksturnya.
KEK MUFFIN VANILLA
BAHAN-BAHAN :
Bahan kek :
1 1/4 cawan tepung kek | diayak
1 1/4 sudu teh serbuk penaik
1/2 sudu teh baking soda @ soda bikarbonat
1/2 sudu teh garam
2 biji telur telur
3/4 cawan gula kastor
1 1/2 sudu teh esen vanilla
1/2 cawan minyak jagung
1/2 cawan buttermilk (atau 1/2 cawan susu campur 1/2 sudu teh cuka atau jus lemon dan ketepikan selama 5 minit sebelum digunakan)
Bahan butter cream:
100 gm krimwell
100 gm shortening
1-2 cawan gula aising (manis ikut kesukaan masing masing)
Pewarna jika perlu
½ cawan non dairy whipping cream (dipukul hingga kental)
CARA MEMASAK : 1. Panaskan oven pada suhu 170C. 2. Di dalam mangkuk, satu dan ayakkan tepung kek, serbuk penaik, baking soda dan garam. Ketepikan. 3. Di dalam mangkuk pengisar elektrik, putar telur selama 10-20 saat. Masukkan gula dan terus putar dengan menggunakan kelajuan sederhana selama 30 saat. Masukkan vanila dan minyak dan putar lagi hingga sebati. 4. Kurangkan kelajuan, masukkan campuran tepung diikuti separuh dari susu, tepung dan susu lagi. Kacau sebati. 5. Adunan agak cair. Tuang ke dalam kertas acuan muffin sebanyak 2/3 penuh. Bakar selama 15-18 minit. 6. Setelah masak, sejukkan di atas redai sebelum di hias. Buttercream: 1. Satukan semua bahan dan pukul hingga sebati. Masukkan whipping cream dan gaul sebati. Masukkan dalam beg piping dan sedia untuk menghias kek cawan.
Saiz hidangan: 16 biji kek Waktu memasak: 20 minit Keistimewaan: Kek vanilla yang lembut dan gebu Anggaran kos: RM15
INFO CHEF : Kek vanilla yang sedap dimakan ‘plain’ walau tanpa ramuan tambahan seperti kekacang atau buahan beri.
Yang dibawah ini pula resipi asas membuat muffin. Jika anda suka yang ‘plain’ sahaja inilah resepi mudahnya.
PLAIN MUFFIN
Bahan-bahan :
2 cawan tepung gandum | diayak
1 1/4 sudu teh serbuk penaik | diayak
1/2 sudu teh garam
2 sudu makan gula kaster
1 biji telur (saiz A) | dipukul ringan
1 cawan susu
1/4 cawan mentega yang telah dicairkan
CARA MEMASAK : 1. Panaskan oven ke suhu 190 darjah Celcius. 2. Griskan dulang acuan muffin. 3. Campurkan tepung gandum, serbuk penaik, garam dan gula di dalam mangkuk. 4. Masukkan telur, susu, dan mentega, kacau rata, larutan bater ini tidak cair. 5. Sudukan ke dalam dulang pembakar muffin, isikan 2/3 sahaja untuk ruang mengembang. 6. Bakar selama 20-25 minit.
Sedapnya Basque Burnt Cheesecake ni. Kalau beli di kedai, sepotong pun dah mahal. Memang tak puas makan. Jadi apa kata kita cuba buat sendiri di rumah. Menerusi perkongsian saudari Rita Zara, beliau menunjukkan cara-cara menyediakan Basque Burnt Cheesecake yang sedap dan mudah. Sangat berbaloi cuba.
CARA MASAK BASQUE BURNT CHEESECAKE
BAHAN-BAHAN:
250gm krim keju
125ml whipping cream jenis dairy/tenusu (kalau beli dalam kotak 250ml, guna separuh je) – jangan guna non-dairy
Buat biskut ni sudah tidak mengira musim. Jika beli musim perayaan harga biskut pun melambung tinggi. Jomlah kita buat sendiri Biskut Bangkit Cheese. Biskut ni sedap sangat, rapuh ,cair dimulut rasa cheese yang puas sangat. Sekali makan gerenti ketagih.
Biskut bangkit cheese Bahan-bahan: 3 cawan tepung ubi (sangai sehingga tpg jd ringan) 3 cawan tepung jagung 1 ketul butter cup 250g cream cheese tatura 1 cawan gula halus (ikut kemanisan disukai) 2 biji kuning telur 1 sudu kecil baking powder 1sudu kecil esen vanilla 1 ketul cheddar
1. Tepung jagung,tepung ubi,baking powder ayak terlebih dahulu. 2.Putar butter,gula sehingga kembang,masukkan cream cheese,esen vanilla dan kuning telur putar lagi hingga kembang sebati. 3.Kemudian masukkan tepung sikit demi sedikit putar seketika.
4.Kemudian uli sehingga doh tak melekat pada tangan,parutkan cheddar gaul sebati,jika doh kekurangan tepung, tambah tepung ubi.
5.Biarkan doh dalam beberapa minit kemudian tekap acuan.
6.Panaskan oven atau air fryer, bakar pada suhu 170-30 minit ikut oven masing-masing.Kalau tak cukup masak ditambah masa.Biar kekuningan seperti di bawah, anda akan rasa cair dimulut dan rangup-rangup cheese tu.
Selain sedap dibuat sambal, goreng kunyit atau dimasuk dalam tomyam sotong juga enak dibuat masak lemak. Jika nak lebih sedap dan istimewa boleh cuba buat sotong masak lemak Padang.