Kek Pisang Moist Hanya 30 Minit Lembut & Gebu

Share

Siapa suka makan kek pisang? patut cuba resipi yang sangat ringkas dan mudah ini. Kombinasi enak manis pisang dan cip coklat yang sangat serasi.

KEK PISANG MOIST HANYA 30 MINIT

BAHAN-BAHAN:

  • 4 biji pisang berangan masak ranum/ apa-apa pisang yang sesuai.
  • 1/4 cawan gula
  • 1 cawan tepung gandum*
  • 1 sudu teh soda bikarbonat*
  • Secubit garam*
  • Sedikit esen vanila
  • 2 biji telur grade A
  • 1/4 cawan minyak jagung/minyak masak

 

CARA MEMASAK:
1. Lenyek pisang sampai hancur dan kacau sebati dengan gula.
2. Ayak bahan-bahan bertanda * dan satukan dalam satu mangkuk.
3. Pukul telur sampai berbuih.
4. Satukan semua bahan step 1,2, 3 dan gaul rata.
5. Masukkan esen vanila.
6. Selepas itu masukkan minyak jagung dan kaup sebati.
7. Kemudian masukkan dalam paper cup/ loyang (saya guna 1 paper cup= 2 scoop ice cream

)
8. Hiaskan dengan apa-apa topping yang di sukai (saya letak chocolate chip sebab kombinasi pisang dan coklat memang sangat sedap)
9. Hentakkan sikit loyang/ paper cup untuk buang angin.
10. Masukkan dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu. Set suhu 200c. Bakar selama 30min atau sehingga masak.

PERINGATAN: SETIAP OVEN ADALAH BERBEZA. JADI MASA MEMASAK MUNGKIN SEDIKIT BERBEZA

 

Info: Boleh hiris nipis pisang dan letak ke atas adunan sebelum dibakar.

 

Kredit: Sabariah Sharif

Published by
Zera Naim