Minum petang ni anak-anak teringin kek. Buat comel-comel kek kukus memang layan,anak-anak pasti suka. Kalau rasa manis kurangkan kemanisannya.
Kek Red Velvet Chocolate Kukus
Bahan-bahan:
*1 cawan minyak masak
*3 biji telur
*1 cawan susu cair
*1 cawan susu pekat manis
3 cawan tepung gandum (kalau adunan agak pekat, tambahkan sedikit air)
1 sudu makan baking powder
1 sudu kecil soda berkarbonat
*1 cawan gula (kemanisan ikut selera anda. Rasa tawar tambah lagi gula, rasa manis kurangkan gula)
Serbuk koko secukupnya
Red velvet emulco secukupnya
Chocolate emulco secukupnya
Sedikit garam
*Sedikit esen vanilla
Cara membuat:
1.Kisarkan semua bahan bertanda*
Ads
2.Kemudian ayak tepung gandum bersama baking powder dan baking soda di dalam besen.
3.Setelah itu, masukkan bahan yang dah kisarkan tadi ke dalam besen tepung gandum. kacau mesra.
4.Bahagikan 2 bahagian sama rata adunan tadi ke dalam 2 besen berasinganmasukkan 1 bahagian 3 sudu makan serbuk koko dan chocolate emulco masukkan bahagian 1 lagi ke dalam besen lain. Masukkan red velvet chocolate dan sedikit chocolate emulco
4.Sapukan minyak masak pada acuan.
5.Pasang api dan panaskan kukusan. Setelah itu, masukkan kek dan tunggu sampai kek masak.
Selalu biskut menggunakan coklat atau pelbagai jenis coklat seperti white chocolate atau dark chocolate. Kali ini, cuba kita gunakan Ovaltine pula. Beri kelainan sedikit pada variasi biskut yang kita buat.
Jom kita lihat resipinya.
OVALTINE CHOCOLATE CHIP COOKIES
BAHAN A
1 cawan mentega
1/2 cawan gula halus
1 biji telur ayam
1/4 cawan minyak jagung
BAHAN B (diayak)
1 sudu kecil serbuk penaik
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 cawan Ovaltine
1/2 cawan susu tepung
1 cawan tepung jagung
3 cawan tepung gandum
BAHAN C
1 cawan badam cencang (dibakar sekejap)
1 cawan chocolate chip
CARA MEMBUAT
1. Satukan mentega bersama gula halus. Gaul rata.
2. Masukkan telur ayam dan juga minyak jagung. Gaul lagi.
3. Masukkan pula BAHAN B kecuali tepung gandum. Kacau adunan sehingga sebati.
4. Apabila semuanya sudah sebati, baru masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Sambil diadun sehingga adunan lembut.
5. Akhir sekali, masukkan BAHAN C. Adun rata.
6. Ambil sedikit adunan dan letakkan di atas loyang yang telah dialas dengan kertas pembakar.
Ulang proses sehingga habis adunan.
7. Bakar pada suhu 180 darjah selsius selama 25 minit atau sehingga masak bergantung kepada oven masing-masing.
8. Setelah masak, biarkan biskut sejuk seketika sebelum disimpan ke dalam bekas kedap udara.
Lagi satu biskut senang buat dan tak perlu acuan, adun rata bahan kemudian sudukan je atas dulang pembakar. Kandungan bahan mudah diperolehi dan sudah serasi dengan tekak. Hasil kejadiannya juga rangup. Apa lagi bolehlah ajak-anak cuba membuat sama barulah rasa tak jemu menunggu berbuka puasa dan seronok menanti raya. Macam biasa resipi dikongsikan di sini ye.
CORNFLAKES CRUNCHY CHOCOLATE CHIPS BAHAN-BAHAN:
250g buttercup atau boleh guna planta
1 cawan gula aicing
1 sudu kecil esen vanila
3/4 cawan tepung jagung
2 cawan tepung gandum
Cornflakes secukupnya ( dalam 3 cawan, kasi ramas sikit ye)
Chocolate chips
Chocolate rice | tambahan sahaja
Almond cincang | tambahan sahaja
CARA MEMBUAT:
Kacau sebati butter, gula aicing dan esen vanila. Guna senduk je. Jangan pukul sampai kembang.
Kemudian masukkan tepung jagung dan tepung gandum sikit-sikit ye. Tak perlu ayak. Kacau sebati.
Adunan memang lembik ye, jangan panik. Masukkan cornflakes, chocolate chips dan almond, gaul sebati.
Sudukan adunan atas loyang yang dah disapu butter/ planta. Nak cubit-cubit guna jari pun boleh. Lepas tu nak golek-golekkan dalam baki cornflakes yang ada pun boleh. Ikut suka.
Jarakkan sikit ye, biskut akan mengembang. Tapi dia punya kembang tu biasa-biasa je sebab kita tak guna soda bikarbonat dan baking powder.
Sebelum tu, boleh panaskan oven dulu ye dalam 5-10 minit. Kemudian baru boleh bakar biskut kita, suhu 160’c masa 20minit atau ikut oven masing-masing ye (api atas bawah).
Mula-mula keluar dari ovan biskut memang lembut, lepas itu baru akan keras. Sejukkan dulu baru susun dalam balang.
Tengok warnanya yang pelbagai buat teruja nak makan. Inilah kek Paddle pop viral. Kalau ada yang nak buat sambutan hari jadi untuk anak, kek inilah patut jadi pilihan. Pasti jadi rebutan nanti khasnya anak-anak.
Kek Paddle Pop Viral Kek Vanila untuk 10 bekas 5 biji telur 1 cawan gula halus 1 sudu besar ovalate-BELI ONLINE DI SINI 1 sudu besar creamy vanila(perisa ikut selera masing-masing) -adun sebati sampai gebu sementara itu ayak 2 cawan tepung gandum 1 sudu kecil baking powder-BELI ONLINE DI SINI 1sudu kecil soda bikarbonat
Cara buat: 1.Masuk dalam adunan telur sikit-sikit sampai habis. 2.Matikan mixer dan tambah 1/2 cawan minyak jagung. Kacau rata 3.Jika guna bekas SQ450, kukus 8-10 minit. 4.Belahkan 3 kek untuk letak di bekas yang akan di transfer.Warna jangan lebih empat nanti jadi caca marba. Sama ada nak letak dalam adunan cheese perasa creamy vanilla, 1 sudu besar kisar sekali atau bahagikan warna baru letak perisa yang berbeza. Contoh: ungu yam atau bluebery,pink strawberi,kuning pisang,biru laici,plain cheese.Boleh je ikut kreativiti masing-masing. Ingat masa letak pewarna biar setitis-setitis sebab tak nak warna terlalu pekat.
Resipi Cheese 500g cream cheese 1 cawan susu pekat @1/2 tin 1 1/2 cawan whipping dairy 1 cawan susu segar (ikut cawan jadi tambah 1/2 cawan dulu blend kalau pekat baru tambah lagi) Adun sebati atau blender Kalau blend tercair boleh masuk chiller 1 jam nanti dia pekat atau kalau terpekat boleh tambah susu segar. *Nota untuk jenama bahan-bahan yang diguna Cream Cheese – Dairyland / Royal Victoria / Tatura Susu Pekat – Dairy Champ Susu Segar – Dutch Lady Whipping Cream – Royal Victoria / Emborg Kredit : Azlina Ina
ADA YANG NAK MEMBELI MIXER BARU? BOLEH LIHAT DI SINI.
Selain sedap dibuat sambal, goreng kunyit atau dimasuk dalam tomyam sotong juga enak dibuat masak lemak. Jika nak lebih sedap dan istimewa boleh cuba buat sotong masak lemak Padang.