Kek Sarang Semut adalah salah satu dari kek tradisional yang menjadi kegemaran ramai masa hari raya. Dari orang dewasa hinggalah kanak-kanak. Semua sukakan rasanya. Nak buat pun tak susah. Bagi anda yang nak cuba buat kek ini tetapi tak ada ketuhar? Boleh cuba resipi perkongsian saudari Ella Suhaila ini. Hanya masak guna pemanggang ajaib. Memang mudah! Hasilnya pun nampak sempurna. Jom cuba!
RESIPI KEK SARANG SEMUT / GULA HANGUS
BAHAN GULA HANGUS:
1/2 cawan gula
1 cawan air panas
2 sudu besar margerin atau mentega – beli online disini
CARA-CARA:
1. Buat gula hangus. Bila gula dah cairatau perang,masukkan air panas (hati-hati nanti gula melompat @ merecik)
2. Bila dah mendidih, masukkan margerin atau mentega. Sebatikan dan padam api.
CARA MEMASAK:
1. Kacau sebati telur,susu, esen vanilla & soda bikarbonat. (empunya resipi hanya kacau guna garfu je. Kacau-kacau manja, pusing 1 arah).
2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit.Kacau sampai tepung sebati.
3. Masukkan gula hangus yang masih panas dalam adunantepung dan kacau lagi.
4. Lapik dasar pemanggang ajaib dengan aluminium foil. Oles sedikit margerin pada aluminium foil.
5. Tapis adunan ke dalam pemanggang. Bakar menggunakan api kecil selama 20-30 minit atau hingga kek masak.
6. Sedia untuk dinikmati.
Ads
NOTA:
Gandakan adunan supaya kek memenuhi pemanggang ajaib.
Adunan tidak perlu diperap.
Bakar hanya menggunakan pemanggang ajaib. Guna api kecil sahaja.
Masa kanak-kanak dulu, min ingat lagi ibu tersayang rajin buat biskut ni masa Raya. Resipi orang dulu dulu ni bahan-bahannya ringkas aje. Doh biskut masuk acuan kayu, bila nak keluar hentak sikit
.
Jom semak resipi dari Amanda Rania Zafreen ni.
BISKUT BUAH KANA
BAHAN-BAHAN :
150gm mentega
90gm gula aising
1biji kuning telur
180gm tepung gandum | diayak
100gm tepung jagung
1/2 sudu teh baking powder
* pewarna ( optional )
*jem buah-buahn secukupnya.
CARA MEMASAK :
Pukul mentega, gula dan kuning telur. Pukul sekadar untuk sebati , tak perlu kembang
Uli tangan pun boleh. Kalau nak masikkan warna boleh ikut citarasa sendiri. Rehatkan sekejap ( 5-10minit)
Gunakan acuan buah kana & cetak sehingga habis. Bakar & sapukan jem semasa biskut masih suam-suam..cantumkan. Siap .
Kreatif sungguh pemilik resipi ni biskut buah kana dibuat ikut tema perayaan.. Kalau Hari Raya Aidilfitri, Amanda buat warna kuning + hijau. Kalau utk Xmas saya buat warna hijau + merah. Untuk Tahun Baru Cina dibuatnya merah + kuning.
Sudah sibuk mencari barang persediaan membuat kuih dan biskut. Inginkan kelainan daripada segi rasa, mungkin anda boleh mencuba resipi biskut raya berasaskan keju ini. Jika pandai mengolah, biskut akan menjadi lemak dan sedap. Pasti ramai yang akan menggemarinya di hari raya nanti.
1. PARMESAN PINEAPPLE TART
BAHAN-BAHAN:
BAHAN A:
100gm mentega
100gm marjerin
50gm krim keju
60gm gula ising
1 biji kuning telur
Esen vanila
50gm tepung jagung diayak bersama
330gm tepung gandum
BAHAN B:
Jem nenas secukupnya
BAHAN HIASAN:
3 biji kuning telur
Keju cheddar diparut memanjang
CARA MEMASAK:
Pukul mentega, marjerin, krim keju dan gula hingga kembang. Masukkan telur serta esen vanila dan pukul sebati.
Masukkan tepung gandum dan tepung jagung – diuli sebati.
Ambil sedikit adunan. Dibulat dan dileperkan.
Isikan jem nenas, dikepalkan dan dibulatkan semula adunan tadi.
Sapukan dengan kuning telur dan tabur keju cheddar di atasnya.
Bakar di dalam oven dengan suhu 150C selama lebih kurang 15 hingga 20 minit atau hingga kekuningan.
Angkat, sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
INFO CHEF : Parutan keju cheddar di atasnya menambah kesedapan biskut.
Saiz hidangan : 80 keping
2. BISKUT KEJU SARANG SEMUT
BAHAN –BAHAN:
200gm mentega
100gm krim keju
125gm gula ising
150gm tepung gandum
300gm tepung kastard
70gm keju cheddar diparut
HIASAN:
Coklat rice untuk tabur
Cawan kertas
CARA MEMASAK:
pukul mentega, krim keju dan gula hingga kembang.Masukkan tepung gandum dan tepung kastard. Gaul rata. Sejukkan adunan di dalam peti ais selama setengah jam. Kemudian parutkan adunan tadi bersama keju cheddar.
Dengan menggunakan sudu kecil, masukkan campuran adunan dan parutan keju ke dalam cawan kertas. Hiaskan dengan coklat rice.
Bakar di dalam oven dengan suhu 160C selama 30 minit .
Keluarkan dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
INFO CHEF : Boleh juga hiaskan dengan ceri merah untuk lebih menarik.
Saiz hidangan : 140 biji
3. BISKUT KEJU CORNFLAKE
BAHAN-BAHAN:
100gm tepung superfine
100gm tepung jagung
150gm gula ising
125gm mentega buttercup
125gm krim keju
150gm cornflakes (diramas kasar)
CARA MEMASAK:
Pukul mentega, gula ising dan krim keju hingga sebati.
Masuk tepung sedikit demi sedikit dan kacau hingga sebati.
Sudukan adunan ke atas conflakes dan kepal-kepalkan ia mengikut saiz yang dikehendaki.
Bakar pada suhu 160C selama 30 minit atau masak.
INFO CHEF : Boleh juga dimasukkan ke dalam cawan kertas jika mahu.
Saiz hidangan : 80 keping
4. SAMPRIT DAHLIA CHEESE
BAHAN-BAHAN:
200gm mentega
100gm krim keju
130gm gula ising
200gm tepung jagung
140gm tepung kastard
180gm tepung gandum
2 biji kuning telur
2 sudu makan susu pekat
1/2 sudu teh esen vanila
Bunga hiasan secukupnya
CARA MEMASAK:
Pukul mentega, krim keju dan gula hingga sebati.
Masukkan telur dan esen vanila, pukul sebati.
Masukkan semua jenis tepung yang telah diayak bersama dan kacau hingga menjadi doh.
Rehatkan adunan selama kira-kira 30 minit.
Kemudian gunakan acuan semprit dan hiaskan dengan bunga.
Bakar selama 30 minit dengan suhu 160C.
Keluarkan dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
INFO CHEF : Boleh juga hias dengan ceri merah dan hijau.
Saiz hidangan : 180 keping
5. OREO CHEESE BALL
BAHAN-BAHAN:
137gm/1 paket oreo
100gm krim keju
200gm milk chocolate compound
BAHAN HIASAN:
Nestum yang mencukupi
CARA MEMASAK:
Asingkan fillingoreo dan kisarnya hingga biskut oreo hancur.
Campurkan semula oreo hancur berkenaan dengan fillingoreo dan krim keju.
Gaul semua bahan hingga sebati hingga menjadi doh yang lembut.
Bulatkan doh mengikut kesesuaian.
Keraskan di dalam peti sejuk seketika .
Sementara itu cairkan coklat menggunakan teknik double boil.
Kemudian celup bebola oreo yang disejukkan tadi dengan coklat cair
Gaulkan dengan nestum.
Sejukkan semula. Simpan di dalam bekas kedap udara.
INFO CHEF: Ia tidak perlu dibakar.
Saiz hidangan : 40 biji
6. BISKUT KEJU LEMON
BAHAN A:
70gm mentega
30gm krim keju
70gm gula ising
1 biji kuning telur
1 sudu teh pes lemon
BAHAN B:
100gm tepung gandum
40gm tepung kastard
40gm tepung jagung diayak bersama
20gm serbuk keju
2 sudu teh susu pekat
BAHAN HIASAN:
Kuning telur
Biji kuaci secukupnya
CARA MEMASAK:
Pukul mentega dan gula ising sehingga kembang. Kemudian masukkan kuning telur dan pes lemon. Pukul sebati.
Masukkan bahan B sedikit demi sedikit dan gaul sehingga sebati hingga menjadi doh.
Canaikan doh dan terap dengan acuan.
Sapu dengan kuning telur dan hiaskan dengan biji kuaci.
Bakar pada suhu 160ºC selama 30 minit.
INFO CHEF: kuning telur membuatkan permukaan biskut tapak berkilat dan cantik.
Saiz hidangan : 70 keping
7. BISKUT KRIM KEJU CHOKLAT HATI
BAHAN-BAHAN:
250gm mentega
125gm krim keju
100gm gula halus
275gm tepung gandum
350gm tepung jagung
25gm susu tepung
1 2 biji kuning telur
1/2 sudu teh esen vanila
BAHAN HIASAN:
125gm keju Cheddar diparut
150gm coklat masakan – dicairkan menggunakan double boil
CARA MEMASAK:
Pukul mentega dan gula, masukkan telur kuning dan esen vanila. Pukul lagi.
Masukkan krim keju dan pukul sebati.
Masukkan tepung susu, tepung jagung dan tepung gandum.
Uli sampai sebati.
Terap dengan acuan berbentuk hati.
Tabur keju yang telah diparut di atasnya.
Bakar di dalam oven pada suhu 160C selama 30 minit.
Setelah sejuk, celupkan separuh biskut dengan coklat masakan.
Simpan di dalam bekas kedap udara.
INFO CHEF : Boleh juga tabur sedikit coklat urai di atasnya jika mahu.
Saiz hidangan : 140 keping
8. BANGKIT KEJU
BAHAN-BAHAN:
220gm mentega
200gm gula ising
50gm shorterning
1 biji telur
100gm serbuk badam
50gm keju cheddar diparut
300gm tepung sagu
300gm tepung ubi
CARA MEMASAK:
Pukul mentega, gula ising dan shorteninghingga kembang.
Masukkan telur dan susu cair dipukul sebati.
Kemudian masukan serbuk badam, keju parut dan tepung gandum. Adun hingga menjadi doh. Canai dan terap menjadi bentuk bunga.
Bakar di dalam oven dengan suhu 160C selama 30 minit.
Keluarkan dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
INFO CHEF : Boleh juga gunakan bentuk acuan lain jika mahu.
Saiz hidangan : 250 keping
9. BISKUT CHEEZY TIRAMISU CRUNCH
BAHAN A:
200gm mentega
50gm krim keju
50gm minyak sapi
100gm gula perang
BAHAN B:
50gm tepung jagung
50gm cornflakes – dimesin
1 sudu teh Nescafe
40gm keju cheddar diparut
300gm tepung gandum
BAHAN HIASAN:
2 biji kuning telur
Gajus secukupnya
Keju Cheddar diparut
CARA MEMASAK:
Putar mentega, krim keju, minyak sapi dan gula perang hingga kembang.
Masukkan kesemua bahan B dan gaul hingga menjadi doh yang tidak melekat.
Canai dan terap.
Sapukan kuning telur, letakkan biji gajus dan taburkan parutan keju di atasnya.
Bakar di dalam oven menggunakan suhu 150C selama 30 minit.
INFO CHEF: Parutan keju cheddar di atasnya juga menambah aroma pada biskut.
Saiz hidangan : 120 keping
10. CREAM CHEESE CHOC CHIPS COOKIES
BAHAN-BAHAN:
100gm cawan mentega
20gm shorterning
55gm krim keju
140gm gula perang
40gm gula halus
1 biji telur
1 sudu teh esen vanila
170gm tepung naik sendiri
100gm tepung gandum
10gm tepung jagung
1 sudu teh baking soda
1/4 sudu kecil garam
350 cawan cip coklat
100gm keju cheddar diparut
CARA MEMASAK:
Pukul mentega dan krim keju hingga kembang.
Masukkan telur dan esen vanila. Pukul sebati.
Masukkan tepung gandum, tepung jagung, baking soda, garam dan adun hingga menjadi doh.
Masukkan cip coklat dan keju parut. Gaul adunan dengan menggunakan spatula.
Sudukan adunan sedikit demi sedikit ke dalam dulang pembakar.
Bakar di dalam oven dengan suhu 150C selama 30 minit.
Keluarkan dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
INFO CHEF : Agak mudah dibuat.
Saiz hidangan : 100 keping
RESIPI: TERIMA KASIH NORSUHAIDA SIRON DAN NORSUHAIZA SIRON, BATU CAVES SELANGOR.
Melalui facebook, SuiSan Aliezsha berkongsi resipi blueberry cheese cake. Paling menarik kek itu sedap tapi dibuat dengan bajet tak sampai RM30 pun. Kalau beli di kedai, tentu harganya lebih mahal daripada ni. Jadi bagi korang yang nak makan kek keju dengan harga bajet, boleh try buat sendiri. Tak lawa tak pe, yang penting dapat makan seisi keluarga.
BLUEBERRY CHEESE CAKE
BAHAN LAPISAN BAWAH
8 keping biskut digestive (hancurnya guna lesung batu)
2 sudu besar mentega (dicairkan)
CARA MEMBUAT LAPISAN BAWAH
1. Masukkan biskut yang telah dihancurkan ke dalam bekas.
2. Masukkan pula mentega yang telah dicairkan.
3. Gaul sebati. Alaskan loyang dengan kertas minyak. Masukkan biskut ke dalam loyang dan tekan-tekan untuk dipadatkan.
BAHAN CHEESE
250 gram cream cheese tatura
2 sudu besar gula halus
2 biji telur ayam
1/2 sudu besar jus lemon
1 1/2 sudu besar tepung gandum
Jem blueberi secukupnya
CARA MEMBUAT CHEESE
1. Campurkan cream cheese dan gula halus. Kacau sebati. Kemudian masukkan telur ayam. Putar lagi.
2. Masukkan jus lemon. Putar lagi.
3. Masukkan pula tepung gandum. Gaul rata.
4. Curahkan adunan ke dalam loyang berisi biskut hancur tadi. Bakar pada suhu 160 darjah selama 20 minit.
5. Selepas masak, biarkan sejuk dan letak jem blueberi di atasnya. Sejukkan dalam peti sejuk.
Nak dapatkan pelbagai peralatan memasak elektrik di Shopee? Jom klik link ini. Manalah tahu nak beli periuk atau kuali baru, kan? Harga pun berbaloi-baloi. Jom klik sini https://invol.co/cloqny
Selain sedap dibuat sambal, goreng kunyit atau dimasuk dalam tomyam sotong juga enak dibuat masak lemak. Jika nak lebih sedap dan istimewa boleh cuba buat sotong masak lemak Padang.