Dengar nama pun dah meleleh rasa, ni kan pula kalau dapat makan kek yang satu ni . Kalau korang suka kek yang ada rasa masam manis , ini lah kek yang patut korang cuba rasa dan buat. Taburan mangga di atas kek memang padu rasa. Kalau biasa kita bakar , kali ni min kongsi cara buatnya dengan kukus . Fuh dah la lembut, kenyal dan nikmat sungguh.
Sponge cake versi kukus
Bahan A :
3 biji telur gred A
½ cawan gula
½ sk esen vanilla
½ sk esen mango
1 sk ovalate
pewarna kuning lemon
Bahan B :
1 cawan tepung gandum
½ sk baking powder
½ sk soda bicarbonate
½ sk cream of tartar (optional)
Bahan C :
⅛ cawan minyak masak
Cara-cara :
1) putar bahan A hingga kembang Dan gebu selama 15@20min.
2) ayak bahan B Dan masukkan kedalam bahan A Yang dh diputar tadi. Putar lg hingga sebati & licin tidak berketul.
3) masukkan bahan C. Kacau guna senduk sahaja.
4) gris loyang @ acuan size 8/9 . Masukkan adunan & kukus selama 40min.
Resipi cheese leleh :
500gram cream cheese tatura (suhu bilik)
¾ cawan susu pekat manis (kalau nak manis lebihkan)
½ cawan susu cair carnation
Cara-cara :
1) putar cream cheese hingga lembut & licin
2) masukkan susu pekat. Putar lagi hingga sebati
3) masukkan susu cair. Putar lg hingga licin
**tuangkan adunan cream cheese keatas sponge cake Yang dah masak tadi. Drizzle kan dgn mango topping & hiaskan dgn mango fresh.
Sedia untuk dinikmati.
Selamat mencuba.