KHASIAT ubi keledek ungu jarang diketengahkan sedangkan makanan yang sering dihidangkan diwaktu petang itu mempunyai pelbagai khasiat seperti vitamin B, C dan E, zat mineral, beta karotin, protein dan kanji. Ubi keledek atau nama saintifiknya Ipomoea dan tergolong dalam kumpulan Convolvulaceae boleh didapati dalam pelbagai warna seperti kuning, oren dan ungu.

Kandungan anthocyanin dalam ubi keledek mempunyai kelebihan termasuk melindungi kerosakan DNA, membantu mengurangkan perkembangan sel kanser, menstabilkan penyakit kencing manis serta meningkatkan daya ingatan.

 

IKLAN

Cantikkan warnanya? Warna asli tanpa sebarang pewarna tambahan. Tak cukup makan sepotong, makan lagi dua tiga potong!
Jom tengok resepinya di bawah ini.

Bingka Keledek Ungu

  • Bahan:
    300g keledek ungu yg sudah dibuang kulit-kukus*
    1 cawan tepung gandum-ayak
    1 cawan gula pasir*
    2 biji telur gred A*
    1 cawan santan pekat*
    1/2 sudu teh esen vanila
    3 sudu besar minyak masak*
    sedikit bijan untuk tabur
    1/2 sudu teh garam*
  • Cara membuat:
    1.Kisar bahan bertanda hingga halus.
    2.Satukan bahan kisar dengan esen vanila dan tepung gandum,gaul rata.
    3.Tuang ke dalam loyang 7” yang telah digris dengan marjerin.Taburkan bijan.
    4.Bakar dalam oven pada suhu 170’C selama 35-40 minit.
    Setelah masak biarkan betul-betul sejuk baru dipotong.

 

Antara kuih-muih tradisional yang menggunakan keledek ungu sebagai bahan utama dalam masakan.

 

 

Sumber Resepi:

Rahel

ANEKA RESEPI KUIH BINGKA