Ada peminat mi kari siam di sini? Sedap betul bila dapat makan petang-petang begini kan. Mi kari siam yang sedap ialah kuahnya yang pekat dan gandingan sambal yang power.
Menerusi perkongsian daripada Ameera, resipi yang ditunjukkan adalah sangat mudah dan cepat. Jom kita cuba.
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga pecah minyak.
2. Masukkan serbuk kari ayam/ daging. Kacau rata.
Ads
3. Masukkan ayam. Ikut suka hati kalau ada nak letak fishcake, fishball, sotong atau daging. Terpulang pada selera masing-masing.
4. Masukkan akar ketumbar, daun limau, kiub ayam dan sos ikan. Kacau.
5. Kemudian masukkan santan dan juga air ye. Jangan banyak sangat dan jangan sikit sangat. Agak-agak ye.
6. Masukkan gula. Kacau rata. Apabila sudah siap, tutup api.
STEP KEDUA UNTUK BUAT SAMBAL
Ads
BAHAN KISAR:
1 biji bawang merah besar 4 ulas bawang putih 2 biji cili merah besar 2 genggam udang kering – beli online DI SINI 10 tangkai cili kering – beli online DI SINI
Yong Taufu yang sedap ia bergantung kepada kuahnya, sedap kuah sedaplah rasa Yong Taufu anda makan. Bagaimana untuk menghasilkan kuah Yong Taufu yang sedap, berikut dikongsikan resipi supaya anda boleh buat sendiri di rumah dan boleh makan bersama keluarga. Maklumlah sekarang ni musim PKP, tak boleh makan di luar ye.
KUAH YONG TAUFU UNTUK KUAH HITAM: 2 sudu makan tauchu 2 sudu makan tepung jagung 2 sudu makan tepung gandum 3 sudu makan kicap pelat 3 sudu makan sos tiram 4-5 sudu makan gula 3 cawan air BAHAN KUAH MERAH: 1/2 cawan kacang tanah yang telah digoreng 1 sudu makan tepung gandum 1 sudu makan tepung jagung 4-5 sudu makan gula 3 sudu makan cili kering kisar 2 ulas bawang putih | ketuk Sedikit minyak masak BAHAN LAIN: Isian Yong Taufu | bergantung kepada pilihan anda Bijan putih | sangai Bawang goreng | jika suka
CARA MEMBUAT:
Masukan semua sos hitam dalam blender dan kisar hingga tauchu halus.
Kemudian renehkan atas api sederhana hingga mendidih sekejap.
Tutup api dan ketepikan.
Buat pula kuah merah: Masukkan semua bahan kecuali cili kisar dalam blender dan kisar hingga halus.
Panaskan sedikit minyak, tumis dua ulas bawang putih, setelah wangi masukkan cili kisar, tumis hingga pecah minyak.
Masukkan bahan kisar tadi dan masak lebih kurang lima minit atau hingga kuah pekat.
Tutup api.
Celur bahan-bahan isian Yong Taufu ikut pilihan anda dan hidangkan bersama kedua-dua kuah ini dan taburkan di atasnya bijan sangai dan bawang goreng sebagai pelengkap rasa.
Peminat pasta boleh cuba 3 resipi ini. Gerenti sedap dan mudah pulak tu.
Sesekali layan masakan ala barat pun best. Bosan juga asyik makan nasi kan Lagi pula, bila masak pasta tak perlu lauk sampingan lain. Semua dah masuk dalam situ. Mudah.
Boleh cuba tiga jenis pasta yang simple tapi sedap ini untuk hidangan keluarga.
Panaskan air di dalam periuk hingga mendidih dan masukkan minyak zaitun ke dalamnya.
Masukkan spageti dan biar selama 6-8 minit. Angkat, toskan dan lalukan di bawah air biasa. Ketepikan.
Seterusnya panaskan minyak zaitun dan tumis bawang putih hingga naik bau dan sedikit perang. Masukkan brokoli cincang dan kiub ayam, gaul hingga sebati.
Kemudian masukkan brokoli yang dipotong kasar. Gaul seketika. Tutup api dan masukkan spageti yang sudah dimasak tadi.
Gaul sebati dan masukkan pula keju parmesan. Perasakan dengan garam dan serbuk lada hitam secukup rasa.
Angkat dan sedia untuk dihidangkan. Boleh masukkan sedikit potongan cili api jika mahukan rasa pedas.
Selalunya kalau buat kuih semperit mesti semperit susu je dari dulu lagi, kalini apa kata kita buat semperit Biscoff sempena dah boleh rentas dengan bebas untuk raya ni. Resipi ni dikongsikan oleh Faiqah Che Fauzi di Facebook. Cara asas pembuatan semperit Biscoff ni sama je macam semperit biasa cumanya ada penambahan rasa Biscoff tu jadinya sesiapa yang dah biasa buat semperit tu tak jadi masalahlah kalau nak cuba resipi ini. Jom kita cuba!
SEMPERIT BISCOFF
BAHAN-BAHAN:
1 buku buttercup
1/2 cawan susu pekat
3 sudu besar lotus biscoff spread
2 susu besar lagi guna untuk piping kemudian nanti
1/2 cawan tepung kastard
3 cawan tepung jagung
Biskut lotus yang dihancurkan
Choc chip perisa butterscotch/caramel
CARA PENYEDIAAN:
1. Letak buttercup, susu pekat, lotus spread dalam bekas lepas tu kacau sampai semua mesra
2. Tambah tepung kastard & tepung jagung
3. Uli sampai jadi doh. Doh kena lembut supaya senang nak tekan nanti
4. Tekan doh guna acuan semperit.
5. Pipe kan lotus spread, taburkan biskut lotus biscoff yang dah dihancurkan
Jom cuba resipi meatball homemade sedap menyengat tanpa MSG! Sihat, mudah disediakan dan sesuai untuk hidangan keluarga. Ikuti langkah mudah ini sekarang.