Jom cuba buat cincauhomemade. Selama ni, min ingatkan cincau ni dihasilkan dari agar-agar. Rupanya herba yang mampu menyejukkan badan ni dihasilkan dari pokok cincau. Pokok cincau ni pula, ada dua jenis iaitu pokok cincau hitam dan pokok cincau hijau. Bagi sesiapa yang nak tanam, bolehlah cari di nurseri-nurseri.
DAUN CINCAU HITAM
Kredit: Hayasrie Sukri SukriKredit: Wikimedia
DAUN CINCAU HIJAU
Kredit: Lavendarungu NanieKredit: Wikipedia
CARA HASILKAN CINCAU HIJAU
Ads
BAHAN-BAHAN:
1 liter air mineral
9 helai daun cincau hijau – dibuang tulang tengah daun
CARA MEMASAK:
1. Satukan air dan daun cincau. Kisar hingga halus. Boleh juga diramas hingga hancur.
2. Tapis air kisaran daun cincau dan masukkan ke dalam bekas bersesuaian untuk dibekukan.
3. Simpan dalam peti sejuk dan nikmati ikut citarasa anda.
Jika tiada pokok cincau, herba ini boleh dibeli di kedai-kedai ubat cina. Hanya menggunakan tiga bahan asas, anda mampu hasilkan sendiri di rumah. Mudah je! Bagi yang ingin cuba buat cincau secara homemade, boleh cuba resipi di bawah ini. Selamat mencuba!
Ads
CARA-CARA BUAT CINCAU HITAM HOMEMADE ( GUNA DAUN CINCAU KERING)
BAHAN-BAHAN:
Daun cincau kering ( boleh didapati di kedai-kedai ubat cina. Beli anggaran RM5)
1500ml air
4 sudu makan tepung ubi kayu ( bancuh dengan sedikit air)
CARA MEMASAK:
1. Rendam daun cincau dengan 1500 ml air dalam periuk selama 30 minit. Daun cincau boleh beli dari kedai ubat cina (rm5). Jika ada tanam pokok cincau, petik daunnya dan jemur sehingga kering selama 1 minggu sebelum digunakan.
2. Rebus daun cincau selama 40 minit lepas tu tapis untuk asingkan daun.
Ads
3. Bancuh 4 sudu besar tepung ubi kayu dengan sedikit air biasa dan masukkan dalam periuk. Kacau selama 15 minit. Angkat dan biarkan seketika.
4. Tuang adunan ke dalam bekas. Bila sejuk, masukkan dalam peti sejuk.
Rangup dan sedap serta kelazatan inti ayam berkeju dan cendawan. Inilah keenakan pastri lapis Cheesy Chicken & Mushroom Puff padahal guna pastri lapis yang sudah siap dipek ( jenama Kawan pun okay). Namun pastri lapis ni memang rangup dan mudah berderai.
Yang penting isinya kena sedap, selain sosej dan isi ayam, bahan seperti susu segar, mentega, keju mozarella dan kepingan keju menjadikannya lebih sedap dimakan.
Bila dah masak masukkan sup campbell, susu segar, garam sedikit
Masukkan lada hitam, capsicum dan perasakan
Masak hingga pekat dan tutup api
Penyediaan :
Sediakan puff pastri (pastri lapis), letakkan inti atas puff dan sedikit cheese
Kelar bahagian atasnya dgn pisau
Tutup puff, guna garfu tekankan tepi puff hingga habis (rujuk gmbr)
.
Letakkan dlm dulang pembakar dan sapukan egg wash
Panaskan oven suhu 180 dan bakar selama 25- 30 minit
.
.
Rujukan :
FB: Resipi Mutiara HATI
Jika anda suka membeli belah secara online, jom layari DI SINI untuk mendapatkan tawaran dan pelbagai perkakas dan peralatan dapur untuk memudahkan kerja anda di dapur.
Orang Malaysia, memang tak canggung dengan sebahagian masakan Cina. Malah ada daripada masakan Cina dah sinonim dengan tekak masyarakat di Malaysia. Menariknya masakan Cina ni boleh dimasakan dengan cara ringkas seperti tumis, kukus, reneh, panggang dan goreng cepat dan menggunakan api besar. Untuk kelainan ini ada 4 menu masakan Cina yang pedas dan sedap. Selamat Tahun Baru Cina.
TAUHU DENGAN AYAM PEDAS
BAHAN-BAHAN:
2 keping tauhu lembut Jepun
3gm bawang putih | cincang halus
2gm halia | hiris halus
80gm isi dada ayam | rebus dan hancurkan
30gm pes kacang
30gm sos tradisional Sichuan
20gm sos soya Jepun
2gm serbuk cili
2gm perasa
20gm minyak lada hitam
30gm minyak cili
CARA MEMASAK:
Reneh tauhu. Angkat dan tos airnya.
Kemudian, tumis bawang putih, halia dan serbuk cili.
Masukkan minyak cili, minyak lada hitam, perasa, sos soya Jepun, pes kacang dan sos tradisional Sichuan. Kacau sebati.
Seterusnya masukkan tauhu yang direneh tadi dan kacau perlahan-lahan.
Akhir sekali masukkan isi ayam yang telah hancurkan sebelum dihidangkan.
PES KACANG PEDAS
BAHAN-BAHAN:
250gm isi dada ayam | dipanggang terlebih dahulu
150gm timun | hiris bulat & nipis
30gm kacang tanah | goreng tanpa minyak dan kisar
5gm bijan | goreng tanpa minyak
200 gm sos Sichuan
10gm daun ketumbar
CARA MEMASAK:
Susun hirisan timun di tepi sekeliling pinggan.
Kemudian letakkan hirisan dada dan letakkan di tengahnya. Kemudian ketepikan.
Sementara itu sediakan sos.
Dalam satu bekas, campurkan sos Sichuan, bijan dan kacang tanah yang telah ditumbuk tadi. Kacau sebati.
Kemudian tuangkan kuah pes tadi ke atas isi ayam dan timun tadi.
Hiaskan dengan daun ketumbar di atasnya sebelum dihidangkan.
AYAM CHONG QING CILI KERING
BAHAN-BAHAN:
300gm ayam | potong dadu
20gm cili kering | potong kecil
10gm lada hitam | kisar kasar
5gm halia | hiris
5gm bawang merah | hiris
5gm bawang putih | hiris
1/2gm garam
30gm minyak lada hitam
3gm serbuk cili
2gm serbuk perasa
CARA MEMASAK:
Goreng ayam yang telah dipotong kiub dalam minyak panas.
Kemudian tumis hirisan cili kering, halia, bawang merah, putih dan lada hitam hingga naik bau.
Masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Kacau rata.
Perasakan dengan garam, minyak lada hitam, serbuk cili dan serbuk perasa. Kacau sebati.
Hiaskan dengan daun bawang sebelum dihidangkan.
AYAM GORENG CILI KERING BERSAMA KACANG GAJUS
BAHAN-BAHAN:
300gm ayam | potong kiub
2gm cili kering | hiris 2cm
3gm halia | hiris
3gm bawang merah | hiris
1gm lada hitam | kisar akasar
1/2gm garam
30 gm minyak lada hitam
3gm serbuk cili
2gm serbukperasa
10 gm kacang gajus | goreng sangai
Sedikit minyak masak untuk menumis
CARA MEMASAK:
Goreng ayam yang telah dipotong kiub dalam minyak panas. Angkat dan ketepikan.
Dalam kuali lain, panaskan sedikit minyak, kemudian tumis cili kering, lada hitam, halia dan bawang merah.
Seterusnya masukkan ayam yang telah digoreng tadi.
Goreng dan kacau rata menggunakan api yang kuat.
Kemudian lengkapkan rasa dengan memasukkan garam, minyak lada hitam, serbuk cili, dan perasa secukupnya. Kacau sebati.
Akhir sekali, masukkan kacang gajus. Kacau rata sebelum dihidangkan.
SZECHUAN BEEF
BAHAN-BAHAN:
600gm daging lembu Australia | bersih, potong dadu
50gm cili benggala hijau | potong dadu
50gm cili benggala merah | potong dadu
50gm cili benggala kuning | potong dadu
50gm lobak merah | hiris nipis dan bentuk seperti bunga
20gm cili kering | potong
30gm spicy hot bean soauce
20gm sos tiram
10gm serbuk pati ayam
4 sudu makan air
50gm minyak masak
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng daging kira-kira 30 saat.
Angkat dan ketepikan.
Menggunakan kuali yang sama, masukkan semua sayuran yang telah dipotong tadi. Goreng seketika.
Satukan sos tiram, hot bean sauce, gula, serbuk ayam dan air secukupnya ke dalam satu mangkuk.
Kacau sekata dan tuang adunan ke dalam kuali berisi sayuran tadi. Kacau sebati.
Masukkan semula daging yang telah digoreng tadi ke dalam kuali dan goreng lagi.
Keenakan ayam panggang bergantung kepada bahan perapan, jika anda dan keluarga menggemari ayam panggang, boleh cuba resipi yang dikongsikan ini, sangat mudah bahan perapannya juga simple. Tak rugi cuba, hasilnya gerenti sedap. Lepas ni anda dah tak perlu beli lagi. Kan jimat tu..
AYAM PANGGANG LADA HITAM BAHAN A: 1/2 ekor ayam | cuci bersih & toskan BAHAN B (KISAR): 1 batang serai 5 ulas bawang putih Sedikit halia BAHAN C (kuantiti sesuai selera ye) Sedikit sos tiram Sos cili Sos tomato Serbuk kunyit Lada hitam serbuk Lada hitam hancur Sedikit lada putih Garam Sedikit minyak masak @ minyak bijan 1 sudu besar marjerin BAHAN D; Gula atau madu secukupnya
CARA MEMBUAT:
Sediakan mangkuk, gaul sebati semua bahan C, masukkan bahan B gaul sebati kemudian perap pada ayam sekurangnya 30min.
Masukkan bahan D. Boleh skip kalau tidak suka, saya letak madu supaya tak de la nnt rasa masin je.
Kalau guna gula terus masuk & kacau bersama dalam bahan perap tadi.Kalau guna madu, sapu bila ayam lagi 10-15min nak masak baru ayam nampak cantik berkilat.
Bakar dalam oven ikut suhu masing-masing ye. Sy guna suhu bawah 180, atas 150. Lebih kurang 1 jam 30min.