
Haa raya-raya ni, siapa yang ada rancangan untuk buat rumah terbuka tu boleh lah cuba resepi ni untuk dihidangkan sebagai pencuci mulut. Tak rumit pun, dan dijamin sedap! Selamat mencuba!
Resepi Pengat Ubi Campur
Bahan-Bahan
2 biji keledek manis purple
2 biji keledek kuning
2 biji ubi kayu
2-3 keping gula melaka
2 sudu gula
Sedikit garam
Sekotak santan
3 gelas air
2 helai daun pandan
Cara Penyediaan
1) Potong dadu ubi keledek & ubi kayu
2) Cairkan gula melaka bersama air. Masukkan daun pandan yg disimpul
3) Masukkan gula
4) Apabila dah cair, masukkan ubi
5) Masukkan santan dan sedikit garam
6) Apabila ubi sudah empuk. Padamkan api
Kredit Resepi: Azan Mukminah Saffin
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
3 Biskut Comfirm Sedap, Jom Buat Raya Ni!

Kalau ada hajat nak buat sendiri biskut raya. Ini tiga resipi biskut raya yang sedap dan senang membuatnya. Gerenti jadi dan mesti ramai tetamu memuji keenakanya. Usah tunggu lagi, segeralah membaking kuih raya.
RED VELVET CRINCLE COOKIES
BAHAN-BAHAN:
- 115gm mentega
- 200gm muscovado sugar (gula perang)
- 2 biji telur
- 2 sudu teh pewarna merah
BAHAN AYAK:
- 280gm tepung gandum
- 1 sudu teh serbuk penaik
- ¼ sudu teh soda bikarbonat
- 40gm serbuk koko
- 25g gula ising | untuk digolek dengan bebola doh
CARA MEMASAK:
- Pukul telur dan muscovado sugar sehingga kembang.
- Masukkan telur. Pukul lagi. Campur pewarna merah.
- Masukkan bahan ayak. Campur semua sehingga menjadi doh.
- Bulat-bulatkan doh dan golekkan dengan gula ising.
- Susun di atas dulang pembakar. Tekan sedikit doh menjadi leper sedikit.
- Bakar selama 12-15 minit pada suhu 165C.
- Keluarkan dan sejukkan. Sedia dinikmati.
SAMPERIT
BAHAN-BAHAN:
- 250gm buttercup
- 50gm gula kastor
- 120gm susu pekat manis
- 370gm tepung jagung
- 30gm tepung kastard
- 1 sudu teh esen vanilla
- Pewarna kuning, ungu dan pic secukupnya
- Manik hiasan secukupnya
CARA MEMASAK:
- Masukkan mentega dan gula ke dalam mangkuk mixer. Pukul sebati.
- Masukkan susu dan esen vanila.
- Ayak tepung jagung bersama tepung kastard dan masukkan ke dalam adunan tadi. Gaul dengan tangan sehingga menjadi doh.
- Bahagikan doh kepada tiga bahagian. Warnakan dengan satu warna bagi setiap adunan.
- Masukkan ketiga-tiga doh berwarna ke dalam acuan semperit. Tekan membentuk bunga. Lakukan hingga selesai. Hias dengan manik hiasan di atasnya.
- Bakar suhu 160°C selama 15 – 20 minit.
- Keluarkan dan sedia dinikmati.
WHITE CHOCOLATE PEANUT BUTTER BARS
BAHAN-BAHAN:
- 226gm mentega | cairkan
- 1 cawan mentega kacang
- 1 cawan biskut cream crackers
- 450gm gula ising
- 340gm coklat putih
CARA MEMASAK:
- Di dalam mesin pemproses makanan, kisar biskut cream crackers, gula dan mentega kacang.
- Kemudian gaul bersama mentega yang dicairkan.
- Masukkan ke dalam loyang 8 x 8 inci. Tekan-tekan sedikit.
- Cairkan coklat putih dan tuang ke atas aduan tadi. Sejukkan sebelum potong.
Rupa Macam Karipap Tapi Ini Apam Puri Inti Kastad, Sedapnya…

Rupa macam karipap tapi sebenarnya apam puri. Tapi yang paling best intinya kastad, wow sedapnya.
Bahannya pun tak rumit, lembut aje teksturnya, kalau tak nak manis boleh kurangkan gula dalam inti kastad tu. Berbaloi untuk dicuba, boleh buat warna warni barulah nampak menarik dan menambat selera.
APAM PURI INTI KASTAD
BAHAN-BAHAN :
Bahan inti :
1 cawan tepung gandum – beli online DI SINI
2 sudu besar tepung kastard – beli online DI SINI
1 cawan gula (taknak manis boleh kurangkan)
3 cawan air
Pewarna kuning -beli online DI SINI
Bahan kulit :
2 cawan tepung gandum – beli online DI SINI
2 setengah cawan air
1 biji telur
1 sudu kecil baking powder – beli online DI SINI
sedikit garam
Pewarna ikut suka -beli online DI SINI
CARA MEMASAK :
Penyediaan inti :
1. Satukan semua bahan kacau sebati lepas itu tapis.
2. Tuang dalam periuk atau kuali.
3. Masak dengan api perlahan.
4. Kacau sampai pekat lepas itu angkat ketepikan.
Penyediaan kulit :
1. Satukan semua bahan kemudian tapis.
2. Kemudian panaskan pan sapu minyak sikit, dah panas boleh la tuang sikit adunan tepung tadi.
3. Bila dah masak boleh letak pada acuan karipap dan letak inti tadi.
4. Lepastu siap dikapit.
Selamat mencuba
Kredit Masni Bahari
Via : FB Resepi Masakan Terkini
JOM SEMAK RESIPI INI :
DAN JUGA RESIPI INI :
Manisan Istimewa Peanut Tang Yuan, Rasa Lemak-Lemak Kacang

Nama manisan ini, Peanut Tang Yuan ataupun bebola beras pulut. Manisan ini disediakan masyarakat Cina sempena Winter Solstice Day.
Manisan Peanut Tang Yuan ini sedap dimakan panas-panas. Bila gigit bebola itu, boleh rasa lemak-lemak kacang disamping kemanisan kuahnya.
Resipi yang dikongsi Manja Mafiaa ini, senang saja untuk dibuat kerana caranya sama seperti nak buat kuih onde-onde.
PEANUT TANG YUAN
BAHAN INTI KACANG:
1 cawan kacang tanah tanpa kulit – beli online di sini
2 sudu gula – beli online di sini
½ sudu marjerin – beli online di sini
TONTON Mango Baked Cheesecake | Dapur Rasa Live
TONTON Ikan, Sotong & Udang Celup Tepung | Dapur Rasa Live
CARA-CARA:
1. Kacang tanah dipanggang dalam ketuhar dengan suhu 180C selama 20 minit.
2. Kemudian, kisar kering sampai halus dengan gula. Masukkan dalam mangkuk dan gaulkan dengan marjerin.
3. Siap untuk inti kacang. Ketepikan.
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
4. Sediakan doh. Tepung pulut dibancuh dengan air. Caranya macam nak kuih buah melaka.
5. Uli sehingga doh tak melekat di tangan. Dah siap doh, boleh bahagi kepada 3 bahagian untuk diwarnakan.
5. Gentel doh dan isikan dengan inti kacang tadi (sama cara macam buat kuih buah melaka).
6. Masukkan di dalam air mendidih dalam periuk. Apabila timbul, boleh angkat dan terus masukan ke dalam bekas yang berisi air dan ais. Ini bagi mengelakkan ia lekat antara satu sama lain.
BAHAN UNTUK KUAH:
200ml air tapis
1 ketul gula kerek (boleh juga guna gula melaka) – beli online di sini
Daun pandan
3 sudu gula putih – beli online di sini
Garam sedikit
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
CARA BUAT:
Masukkan semuanya ke dalam periuk. Masak sehingga ia mendidih. Tutup api. Tunggu sejuk.
Kredit resipi: Manja Mafiaa
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Pertama Kali Buat Muruku Berempah, Menjadi Dengan Resipi Ini
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official: