Korang pernah makan kerabu yang dibuat guna gula perang? Rasanya memang lebih sedap. Selain itu, rasa ikan bilis yang masin-masin tu cukup melengkapi sedapnya resipi kerabu. Rasa yang pedas-pedas ditambah pula dengan masam daripada limau dan manis daripada gula perang, memang cukup menyelerakan. Cubalah!
KERABU IKAN BILIS GULA PERANG
Ads
BAHAN UTAMA
1 mangkuk ikan bilis (goreng)
BAHAN HIRIS HALUS
1 kuntum bunga kantan
1 batang serai
1 pokok daun ketumbar
3 helai daun limau purut
1 labu bawang besar
5 tangkai cili padi
1 biji tomato
BAHAN PERASA
8 biji limau kasturi (perah)
2 sudu besar gula perang
2 sudu besar sos ikan
Ads
CARA MEMBUAT
1. Campur bahan perasa. Kacau sampai gula cair.
2. Masukkan bahan hiris halus dan gaul sampai semua mesra.
3. Akhir sekali, masukkan ikan bilis dan gaul sehingga semua sebati.
Hidangan sampingan yang istimewa dan enak. Daging dan sayur kailan ditumis dengan rencah ringkas tetapi melazatkan. Mudah dan tidak perlu masak sayur lagi. Bagi geng mak-mak yang sibuk, ha…sesuai sangatlah masak lauk ni. Cepat siap & lengkap!
DAGING GORENG BABY KAILAN
BAHAN-BAHAN: Bahan Perapan Daging:
300gm daging ] hiris nipis
1 sudu teh kicap
2 sudu teh minyak sayur
1 sudu teh tepung jagung
Sedikit garam dan gula
Bahan Sos:
2 sudu makan air
1 sudu teh minyak bijan
1 sudu teh tepung jagung
Bahan Tumis:
3 pokok anak kailan ] potong 3-4cm & celur angkat
2 sudu makan minyak
1 biji cili merah ] hiris serong
2 biji bawang merah ] hiris
6 ulas bawang putih ] cincang kasar
3 sudu minyak masak
Garam dan perasa secukupnya
CARA MEMASAK:
Masukkan daging bersama semua bahan perapan ke dalam mangkuk. Gaul dan perap lebih kurang 30 minit.
Sambil itu sediakan sos. Di dalam mangkuk kecil campurkan semua bahan sos. Kacau rata dan ketepikan.
Panaskan air dalam periuk, kemudian celur anak kailan lebih kurang satu minit, angkat dan toskan.
Untuk menumis daging, panaskan sedikit minyak masak, Masukkan bawang putih, bawang merah hingga wangi.
Kemudian masukkan daging yang telah diperap tadi.
Gaul rata, sehingga daging masak dan bertukar warna keperangan.
Seterusnya, masukan hirisan cili dan kailan yang telah dicelur tadi, kacau seketika.
Masukkan sos yang telah disediakan tadi, sos tiram, garam dan gula secukup rasa.
Kastard labu merupakan antara pencuci mulut yang cukup popular di Thailand. Kastard ini begitu lembut dan terasa lemak santan dalam labu yang dikukus. Jika tiada santan segar, boleh diganti dengan susu cair. Ini resipi perkongsian Naeamah Balqis, mudah dan tidaklah susah nak buatnya. Selamat mencuba!
KASTARD LABU
BAHAN-BAHAN:
1 biji labu sederhana besar | dibuang biji
1 cawan susu cair
5 biji telur gred B
2 susu makan tepung kastard
1 sudu kecil esen vanilla
Susu pekat atau gula | ikut tahap kemanisan anda
CARA PENYEDIAAN:
1. Potong labu bahagian atas dan buang biji.
2. Kemudian, kacau sebati bahan-bahan di atas.
3. Setelah sebati, tapis dan masukkan ke dalam labu.
4. Panaskan pengukus dalam 10 minit, baru masukkan buah labu tadi. Kukus sehingga masak.
Permintaan anak.Katanya tgh viral skrg ni.Haritu pergi beli.. try rasa,sedap.Tapi agak mahal, sebatang hmpir rm10.. Cuba buat sendiri… alhamdulillah boleh la daripada tak jadi langsung… sy share resipi..
CORN DOG Bahan-bahan:
Sediakan sosej dan mozarela blok..
Potong panjang2….
Cucuk sosej dulu, pastu cucuk mozarela..
asingkan… buat bancuhan tepung…
1.kacau bg sebati adunan tepung, dan salut pada sosej dan mozarela yg dh cucuk td..
2.kemudian salut pulak breadcrumb dan goreng dgn api panas..
3.curah sos cili, sos blackpepper, cheese powder dan mayonis..