Kerabu maggi seafood ala Thai buat masam-masam dan pedas memang sedap. Nak jadikan kudapan atau makan malam pun sesuai. Makan macam ni memang tak cukup sepinggan.

Lagi sedap bila letak pelbagai jenis makanan laut seperti sotong, udang dan juga crab stick. Bagi masam dan pedas lagi membangkitkan selera.

Perkongsian daripada Ariana Sofia Ahmad ni memang nampak mengujakan. Paling penting ada mi segera dari Thailand barulah jadi!

RESEPI KERABU MAGGI SEAFOOD THAI

Kerabu Maggi Seafood Thai, Bagi Masam & Pedas Baru Syok. Makan Tak Cukup Sepinggan Kerabu Maggi Seafood Thai, Bagi Masam & Pedas Baru Syok. Makan Tak Cukup Sepinggan

Maggi thai ni memang sedap bila buat kerabu maggi. Ni Ariana bagi resepi untuk korang cuba. Sedapnya macam duk negara sebelah

BAHAN-BAHAN:

Maggi thai 2 bungkus

Ads

3 ekor sotong sederhana dipotong kecik

8 ekor udang dibuang kulit

6 batang isi ketam dipotong 2@3

1 batang sosej dipotong nipis (pilihan)

1biji @ 2 sudu besar air perahan limau nipis

2 sudu besar cuka makan

2 sudu besar sos cili thai ( sos manis thai)

1/2 sk ajinomoto

1/2 sudu besar gula

1 biji tomato dipotong dadu

2 tangkai daun ketumbar di hiris halus(sedikit sahaja)

Ads

1 biji bawang merah dipotong dadu

4 biji cili padi dipotong kecik

1/2 batang lobak merah diparut halus

Kobis ungu di hiris nipis

Sos ikan 2 sudu besar

CARA MEMASAK:

  1. Bahan-bahan utama yang wajibKerabu Maggi Seafood Thai, Bagi Masam & Pedas Baru Syok. Makan Tak Cukup Sepinggan
  2. Jangan lupa Maggi Thai Jenama, xda maggi ni tak jadi maggi thaiKerabu Maggi Seafood Thai, Bagi Masam & Pedas Baru Syok. Makan Tak Cukup Sepinggan
  3. Mula-mula rebuskan maggi 1-2minit @ sehingga lembutKerabu Maggi Seafood Thai, Bagi Masam & Pedas Baru Syok. Makan Tak Cukup Sepinggan
  4. Dah masak angkat dan toskanKerabu Maggi Seafood Thai, Bagi Masam & Pedas Baru Syok. Makan Tak Cukup Sepinggan
  5. Rebus segala lauk pauk sotong, udang, isi ketam dan sosej. Boleh jugak tukar kepada ayam kalau tak makan seafood.Kerabu Maggi Seafood Thai, Bagi Masam & Pedas Baru Syok. Makan Tak Cukup Sepinggan
  6. Dah masak kena toskan jugak. Masukkan dalam bekas maggi tadi.Kerabu Maggi Seafood Thai, Bagi Masam & Pedas Baru Syok. Makan Tak Cukup Sepinggan
  7. Masukkan bawang, cili api, daun ketumbar, lobak, kobis, tomato ke dalam bekasKerabu Maggi Seafood Thai, Bagi Masam & Pedas Baru Syok. Makan Tak Cukup Sepinggan
  8. Perahkan air limau nipis ke dalam bekasKerabu Maggi Seafood Thai, Bagi Masam & Pedas Baru Syok. Makan Tak Cukup Sepinggan
  9. Masukkan cuka makan. Boleh kurangkan kalau taknak masamKerabu Maggi Seafood Thai, Bagi Masam & Pedas Baru Syok. Makan Tak Cukup Sepinggan
  10. Masukkan sos ikanKerabu Maggi Seafood Thai, Bagi Masam & Pedas Baru Syok. Makan Tak Cukup Sepinggan
  11. Masukkan sos cili thai
  12. Masukkan ajinomoto dan gula. Boleh rasa dulu sebelum tambah gula. Manis ikut kesesuaian masing -masingKerabu Maggi Seafood Thai, Bagi Masam & Pedas Baru Syok. Makan Tak Cukup Sepinggan
  13. Akhir sekali masukkan semua rencah yang ada dalam maggiKerabu Maggi Seafood Thai, Bagi Masam & Pedas Baru Syok. Makan Tak Cukup Sepinggan
  14. Sekarang gaul semua bahan bagi rata @ sebati.Kerabu Maggi Seafood Thai, Bagi Masam & Pedas Baru Syok. Makan Tak Cukup Sepinggan
  15. Dah siap letakkan dalam bekas. Dan tabur sedikit daun ketumbar atas maggi.Kerabu Maggi Seafood Thai, Bagi Masam & Pedas Baru Syok. Makan Tak Cukup Sepinggan
  16. Wahhh!! Tak sabar nak makan. Nak buat makan-makan bolehlah buat kerabu maggi. Simple, cepat dan sudah tentunya sedap

Kredit: Ariana Sofia Ahmad

Ads

Dapatkan pelbagai resipi terkini yang mudah & enak di laman web RASA

Resipi Nasi Briyani Udang Mudah & Sedap Boleh Masak Sempena Deepavali

Tak Perlu Kisar Rempah, Resipi Kari Ayam Sedap Ni Memang Mudah

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

https://www.youtube.com/watch?v=iz-HZRPMNnA

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI