Kerabu Mempelam Telur ni boleh buat anda tidak duduk diam. Lihat gambarnya sahaja sudah cukup untuk buat orang yang melihatnya terliur. Jom cuba resipi perkongsian dari saudari Norraihan Ismail‎ ini.

 

BAHAN-BAHAN:

Ads
  • Mempelam telur muda
  • Bawang merah
  • Cili padi
  • Cili flake
  • Kacang tanah | disangai
  • Udang kering | digoreng
  • Gula perang secukup rasa

 

BAHAN SOS:

  • Kicap sotong
  • Madu

 

CARA MEMASAK:

  1.  Potong nipis mempelam telur seperti dalam gambar dan rendam dalam air sejuk.
  2.  Potong bawang merah dan cili. Campurkan cili kering, belacan dan gula perang.
  3.  Gaul bahan-bahan tadi hingga sebati. Kemudian masukkan bahan-bahan lain( termasuk sos) kecuali udang kering.
  4.  Campur semua bahan hingga rata. Kemudian gaul dan masukan udang kering.
  5.  Sedia untuk dinikmati.

 

Ads

NOTA:

* Untuk sos, campurkan madu dengan kicap sotong dan masak hingga mendidih. Sejukkan sepenuhnya.

* Bahan-bahan diatas tiada jumlah yang spesifik. Ikut kesesuaian & citarasa anda.

Ads

 

Kredit resipi & gambar: Norraihan Ismail‎ via MAHN

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI