Ads
Home Makan Kerabu Taugeh Bersantan Rasa Berlemak Masam Pedas Enak

Kerabu Taugeh Bersantan Rasa Berlemak Masam Pedas Enak

Ads
Kerabu yang mempunyai rasa berlemak dari parahan santan dan kerisik yang disanggai. Tetapi di seimbangkan dengan perahan limau yang memberi rasa masam pada kerabu.
Kerabu Taugeh Bersantan Rasa Berlemak Masam Pedas Enak

KERABU TAUGEH BERSANTAN

Ads
Ads
Ads
BAHAN-BAHAN:
  • 300gm tauge | dicelur
  • 1 ikat pucuk paku | dipetik bahagian lembut dan dicelur
  • 6 biji bawang merah | dimayang halus
  • 5 biji cili padi | dihiris
  • 2 sudu makan udang kering
  • 2 sudu makan marjerin
  • 1 sudu makan kerisik
  • 2 biji jus limau kasturi
  • 200ml santan pekat | dipanaskan sekejap
  • 250ml air
  • ½ sudu teh serbuk perasa
  • Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Panaskan marjerin dan goreng udang kering sehingga garing. Ketepikan.
2. Campurkan tauge, pucuk paku, udang kering, kerisik, bawang merah, cili padi dan jus limau kasturi. Gaul sehingga sebati.
3. Seimbangkan santan pekat dan air. Gaul lagi sehingga sebati dan perasakan.
4. Sedia untuk dimakan bersama nasi putih.
Info Chef: Selain jus limau kasturi, boleh juga digunakan perahan limau nipis dan lemon.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI