Sedapnya makan kerepek, tambah pula kerepek yang disukai. Sedar-sedar dah habis sebotol. Kalau dah suka lebih baik buat sendiri, lagi puas hati makan. Kerepek bawang putih ni sangat mudah buatnya. Buat banyak boleh simpan buat kudapan.
KEREPEK BAWANG PUTIH
Bahan-bahan:
10kg bawang putih
Garam
Minyak untuk menggoreng
Cara membuat:
Ads
1.Pecahkan sebiji-sebiji supaya senang nak buang kulit.
2.Bila dah relai,rendamkan dengan air selama 15 minit.
3.Buang air,bila bawang basah senang tuk dikupas kulit
4.Bila dah dikupas kulit, boleh la disagat.
5.Setelah siap disagat,rendamkan sekejap dengan air garam..
6.Buang air garam dan bilaskan dengan air bersih.
7.Toskan air,bila dah sejat air,boleh la terus digoreng bersama dengan minyak yang banyak dan minyak betul-betul panas.
8.Selepas digoreng,toskan bersama tisu dapur
9.Bila dah sejuk,boleh la disimpan dalam bekas yang kedap udara.
Kudapan kuih tiram, ada yang panggil kuih lidah buaya, bujang lapuk, sabana, kapal terbang dan banyak lagi. Tapi ramai yang susah untuk dapai kuih tiram yang rangup dan cantik kembang. Ini cara mudah yang anda boleh pelajari.
KUIH TIRAM BAHAN A:
300gm tepung gandum
20gm tepung jagung
10gm majerin,
CARA MEMBUAT:
Adun sebati semua bahan.
Bahagi 3 bahagian (110gm untuk 1 bahagian)
BAHAN B:
157gm air tapis
5gm garam
CARA MEMBUAT:
Kacau sebati bagikan 3 bahagian(54gm untuk 1 bahagian)
Untuk yang berwarna boleh masukkan 1 atau 2 titis pewarna makanan
DOH YANG SUDAH SIAP:
BAHAN UNTUK GAM TEPUNG:
50gm tepung beras
50gm tepung jagung
50gm minyak
CARA MEMBUAT:
Adun sebati dan jangan berketul.
CARA MENCANAI:
1.Ambil 1 doh leperkan sedikit supaya senang hendak mesin, gunakan mesin pasta.
2.Mula mesin guna no3 (tebal) sudah jadi macam itu potong tengah, dapat 2 keping dan mesin pula no 9 (nipis)
3.Ini yang sudah siap mesin nipis no 9.
4.Sapu gam tepung, tinggalkan sedikit bahagian hujung tidak perlu gam supaya goreng nanti bahagian hujung tidak terbuka.
5.Mula gulung sampai hujung,
6.Ulang step sampai habis
12. Ambil 1 gulung potong selebar 1 jari telunjuk atau 1 cm, buang sedikit bahagian hujung kanan dan kiri.
13. Ambik 1 potong tekan sedikit dengan jari, kemudian tekan dengan gelas di tengah dan tolak gelas ke depan dan ke belakang 2 kali. Tidak terlalu nipis dan tidak terlalu tebal.
14. Siap nipiskan semua, boleh panaskan minyak.
15. Minyak sudah panas masukkan 1 keping, dah timbul terbalikan kemudian buat macam dalm gambar guna garfu dan lidi.
INFO: Sejukkan dulu kuih tiram sebelum taburkan dengan serbuk gula.
Kadangkala buntu juga untuk memikirkan menu pagi yang tidak menjemukan dan anak-anak pun suka makan. Selain menu berat boleh buat menu sihat dan mengenyangkan ini. Sangat mudah dan bahan-bahannya senang untuk didapati. Kombinasi ubi kentang dan keju mozarella sungguh menyelerakan.
BEBOLA KENTANG CHEESE
3biji kentang
2biji telur(sebiji pun boleh)
1tangkai daun bawang
1biji cili merah(dicincang halus)
1cawan tepung gandum
2cawan serbuk roti
1sudu kecil lada hitam/lada sulah
1sudu besar butter
150g keju mozzarella
minyak secukupnya
Cara-caranya:
1.Rebus ubi dan letakkan sedikit garam.
2.Setelah ubi lembut,bolehlah dilenyekkan.
3.Masukkan tepung gandum setelah ubi lumat.
4.Masukkan telur, daun bawang dan butter.
5.Gaul hingga sebati adunan tadi.
6.bentukkan bola dan leperkan untuk letakkan keju mozzarella.
7.Letakkan bebola tadi ke dalam serbuk roti.
8.Sedia untuk digoreng.
9.Setelah kekuningan boleh angat dan toskan minyak.
Jom belajar buat meatball homemade. Ramai yang puji ‘meatball’ Ikea memang sedap terutamanya sos dan bebola dagingnya yang bersaiz besar. Sebenarnya tak susah sangat pun hendak buat hidangan ini. Boleh cuba resepi perkongsian PuanTahrunnisah Jali. Katanya resepi ini asalnya dari Kak Sue Norrman yang kini menetap di Sweden. Resepi ini adalah resepi asli Swedish dari mak mertua beliau yang diubah ikut citarasa.
CARA HASILKAN MEATBALL HOMEMADE & SOS SWEDISH
BAHAN-BAHAN:
500gm daging kisar
1/2 biji bawang besar – cincang halus (*)
1 sudu makan mentega (*)
3/4 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh kryddpeppar@ mixed spices
1/3 sudu teh serbuk kayu manis- saya tambah
1/3 sudu teh gula
1-1/2 sudu teh garam
2 sudu makan serbuk roti – kisar halus
30ml susu segar
1 biji telur ‘c’- saya tak guna tapi kalau nak, boleh masukkan.
CARA MEMASAK:
Tumis bahan yang bertanda (*) keperangan dan ketepikan.
2. Satukan bahan-bahan selebihnya dan sebatikan. Masuk bawang yang ditumis tadi. Uli lagi hingga sebati dan bulat-bulatkan mengikut saiz yang digemari.
3. Dengan menggunakan non-stik pan, masukkan sedikit mentega dan masukkan bebola daging tadi.
4. Masak menggunakan api sederhana dan tutup kuali supaya bebola daging masak. Balik-balikkan sekejap hingga garing.
Nota: Lebihan mentega di dalam kuali jangan dibuang. Ia boleh digunakan untuk menyediakan sos.
BAHAN SOS:
Lebihan mentega yang digunakan untuk menggoreng bebola daging.
2 cawan stok ayam / air rebusan ayam
2 cawan whipping krim
1 sudu makan kicap cair
1 ketul kiub ayam
Sedikit serbuk lada hitam
1/2- 1 sudu makan tepung kentang bancuh dengan air sikit untuk memekatkan sos.
Garam dan gula jika perlu- tambahan kalau kurang rasa.
CARA MEMASAK:
Satukan semua bahan kecuali whipping creamdan bancuhan tepung kentang.
Didihkan danapabila rasa dah cukup, masukkan whipping cream. Didihkan lagi dalam seminit dan kecilkan api masuk bancuhan tepung sedikit demi sedikit namun jangan terlalu pekat.
Hidangkan sos bersama bebola daging, lingon jem dan kentang. Boleh juga diganti dengan ‘mix fruits’
Ayam masak kicap memang ada banyak versi, ada yang berkuah dan ada yang kering. Tapi jika juga ayam masak kicap versi pekat dan pedas boleh guna resipi perkongsian Almie Amira