Sayuran hijau hijau bayam brazil menjadi popular sejak tahun lalu lagi. Tumbuhan yang berasal dari Brazil ini boleh dimakan mentah dijadikan salad dan dimasak tumis, daunnya tidak berlendir dan boleh dikatakan sedikit rangup.
Sayuran ini dipercayai bersifat anti kanser dan ia mempunyai banyak khasiat kesihatan dan kecantikan pada tubuh. Di Brazil ia dimakan mentah dengan tomato, cuka atau bawang putih.
Bayam brazil juga sedap dimasukkan dalam masakan, dan rangup dibuat kudapan. Jom semak resipi perkongsian dari Roslinda Rosli ini yang memetik sayur ini di depan rumahnya sahaja. Kudapan bayam goreng bertepung ni memang sungguh sedap.
KEREPEK BAYAM BRAZIL
BAHAN-BAHAN :
Ads
5 sudu tepung bestari original
1 sudu tepung bestari pedas
2 sudu tepung jagung
2 sudu tepung beras
1 sudu rempah kari
Gaul sebati bahan di atas
CARA MEMASAK: 1. Cuci bersih daun bayam(ambil daun sahaja). 2. Taburkan campuran tepung di atas tadi sehingga sekata. 3. Goreng dalam minyak panas
TIP EMPUNYA RESIPI : *Empunya resipi tak letak garam sebab tepung dah cukup masin *Tak gunakan telur sebab kalau pakai telur kerepek berminyak sangat dan kerangupan tak kekal lama. *Gandakan bahan campuran tepung jika nak buat banyak
Ads
Kredit: roslinda rosli
ANDA SEDANG MENCARI PERKAKAS DAN PERLATAN DAPUR DAN RUMAH, JOM LAYARI DI SINI,BANYAK PILIHAN MENANTI ANDA.
Penggemar hidangan Sotong Kangkung mesti suka resipi ni. Maklumlah, jika dibeli, sepinggan kecil sahaja dah mahal harganya. Sedangkan ia boleh dihasilkan sendiri secara homemade. Menerusi perkongsian saudari Rosilawati Masri beliau kongsikan resipi Sotong Kangkung yang mudah, sedap & tak hanyir. Selamat mencuba.
RESIPI SOTONG KANGKUNG MUDAH, SEDAP & TAK HANYIR
Untitled design (15)
BAHAN-BAHAN:
2-3 ekor sotong kembang
1kg kangkung – potong kecil
1 botol kecil sos plum
5-6 sudu makan petis
1 biji limau kasturi
5-6 sudu makan kacang tumbuk halus
1 sudu makan gula
2 sudu teh cili tumbuk – boleh lebihkan
CARA MEMASAK: 1. Cuci sotong dan potong kecil. Rebus dalam 10-15 minut. Toskan. 2. Dalam air panas yang berlainan, celur pula kangkung selama 7-8 minit. Toskan. 3. Dalam bekas bersesuaian, campurkan sos plum, petis, gula dan cili tumbuk. Kacau hingga sebati. Perah sedikit asam limau.
4. Letak kangkung dan sotong dalam pinggan ikut jumlah yang hendak dimakan. Tuang sos campuran dengan secukupnya, tabur kacang tumbuk dan sedia untuk dinikmati.
Ni dia resipi Sotong Goreng Berempah Kari yang disiarkan ‘live’ dalam FB Majalah Rasa oleh
Datin Ira Ghani baru-baru ini. Pengarah Urusan Posifif Image Resources yang juga Pengasas Kosmetik Aura Seri ni bukan sahaja
cantik dan pandai bergaya tetapi juga ‘handal’ di dapur.
Tapi ingat sotong ni korang jangan goreng lama sangat, kalau tak jadi liat macam ‘tayar’ nanti. Kalau ada tetamu
datang mengejut di musim raya ni,boleh aje masak sotong cara nih.
CARA MEMASAK :
1. Sotong dibersihkan dan dipotong bulat.
2. Gaul dengan serbuk kunyit, serbuk kari dan sedikit garam kemudian perap dalam beberapa minit.
3. Panaskan minyak dalam kuali dan masukkan sotong yang telah diperap tadi.
4. Masukkan bawang besar, cili dan garam secukup rasa. Kacau sebati.
6. Goreng dalam 2- 3 minit dan padamkan api.
Sekarang ni, si kecil memang mudah diserang demam, batuk dan selesema. Keadaan cuaca dan pelbagai lagi masalah kesihatan sejagat memang memudahkan si kecil untuk turut berjangkit. Boleh cuba buat sup dan lebihkan herba seperti bawang putih dan halia untuk menambah antibodi si kecil.
SUP ISI AYAM UNTUK SI KECIL
BAHAN-BAHAN
2 sudu besar minyak zaitun
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 biji bawang merah (ditumbuk)
Sedikit halia (ditumbuk)
Isi ayam / kaki ayam
Sup bunjut / rempah 4 sekawan
Air secukupnya
Sedikit daun sup
Sayuran hijau
Sedikit serbuk lada hitam
Sedikit bawang putih yang digoreng.
CARA MEMBUAT
1. Panaskan minyak zaitun dan tumiskan bawang putih, bawang merah dan halia sehingga layu .
2. Masukkan isi ayam dan masak seketika.
3. Masukkan sup bunjut dan air secukupnya.
4. Biarkan sehingga mendidih.
5. Kemudian masukkan sayuran hijau dan serbuk lada hitam. Kacau sebati .
6. Apabila sayur sudah masak, tutupkan api .
7. Taburkan bawang putih yang digoreng .
8. Boleh juga masukkan sedikit minyak bawang putih agar aroma sup tersebut boleh membangkitkan selera si manja.
Kajian menunjukkan teh daun jambu batu mampu merencatkan virus H1N1 hingga 5 kali lebih kuat daripada teh hijau. Ketahui cara penyediaannya untuk bantu rawat influenza secara semula jadi.