Kebiasaannya, kita pasti akan membuang biji durian selepas menikmatinya. Tetapi, tahukah anda sebenarnya biji durian boleh dibuat kerepek. Resipi kerepek biji durian ini telah dikongsi oleh Azura Jhamary. Katanya, ia cukup rangup bila dijadikan kerepek. Tambah pula serbuk cheese, confirm menjilat jari. Jom kita lihat resipi yang dikongsi olehnya. Selamat mencuba!
KEREPEK BIJI DURIAN CRISPY (3-4 ORANG MAKAN)
BAHAN-BAHAN:
5 hingga 7 biji durian (lebih pun boleh)
1 senduk Tepung Bistari
Pisau sagat biji durian
CARA PENYEDIAAN:
1. Sebelum kopek kulit durian, rendamkan dahulu biji durian. Ia bertujuan untuk membuang sisa-sisa isi durian.
Ads
2. Kemudian, kopek kulit biji durian. Hati-hati kerana ia akan keluar lendir yang banyak. Jadi, rajin-rajin rendam dan keringkan.
3. Sagat biji durian semampu yang boleh. Hati-hati kerana biji durian agak keras sedikit.
4. Selepas disagat, letakkan hirisan biji durian ke dalam tepung. Tak perlu letak air di dalam tepung.
5. Tuang minyak ke dalam kuali dan tunggu sehingga minyak betul-betul panas.
Ads
6. Perlahankan api dan masukkan adunan yang sudah disalut tepung tadi.
7. Goreng sehingga keperangan dan garing mengikut kesesuaian kita.
Ads
8. Angkat dan toskan minyak. Sedia untuk dihidang!
Jika anda sedang mencari KUALI yang berkualiti pada harga yang rendah, boleh klik DISINI.
KREDIT RESIPI & FOTO: AZURA JHAMARY
ANDA JUGA BOLEH CUBA RESIPI INI:
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Sesekali tukar menu selalu Sotong Butter Telur Masin, apa kata kali ni tukar menu Ayam pulak. Cara masak yang sama tapi rasanya lebih enak dan berlemak. Jom cuba resipi Ciknie mana tau sedap terlajak!
AYAM BUTTER TELUR MASIN
BAHAN BAHAN:
5 ketul ayam – potong kecil
5 sudu besar tepung jagung
Sedikit garam
5 biji telur masin – rebus dan hancurkan yg kuning sahaja
Setengah senduk butter
4 ulas bawang putih- cincang
2 tangkai daun kari
6 @ 7 biji cili padi – hiris
Sedikit susu sejat kalau tak ada boleh aje bubuh air.
CARA-CARA:
Perap ayam kejap dgn tepung jagung dan garam. Goreng dan ketepikan
Panaskan butter, tumis bawang putih, daun kari dan cili padi hingga naik bau.
Lepas tu masukkan kuning telur masin yang dah dihancurkan. Gaul rata
Bila dah start berbuih tu masukkan sikit air, perasa, sedikit gula. Dah boleh masukkan ayam dan gaul rata. Siapppp!
Mulut asyik mahu mengunyah lebih baik jadikan tempe goreng rempah snek ringan yang berkhasiat. Tempe diperbuat daripada kacang soya yang mengalami proses penapaian.
Sepotong tempe mengandung berbagai unsur yang bermanfaat, seperti karbohidrat, lemak, protein, serat, vitamin, enzim, daidzein, genisten, serta antibakteria yang bermanfaat untuk kesihatan.
TEMPE GORENG REMPAH
.
BAHAN-BAHAN:
Ketumbar
Jitan manis
Bawang putih
Serbuk kunyit
Garam
Tepung gandum
Air
.
INFO: Ikut sukatan berapa banyak tempe (Dikisar atau ditumbuk)
CARA MEMASAK: 1. Potong tempe mengikut ketebalan yang dikehendaki.
2. Bancuh bancuhan dengan bahan-bahan kisar. Jangan terlalu cair atau terlalu pekat.
.
3. Masukkan tempe yang sudah dibelah ke dalam bancuhan.
.
4. Panaskan minyak dan gorengkan tempe sehingga keperangan
5. Bila tempe sudah garing boleh angkat dan toskan.
.
INFO:
Boleh makan begitu saja atau sedap cicah dengan sos atau sambal kicap.
Makin nipis tempe dipotong makin rangup bila digoreng.
Di musim PKP ni kalau anda ingin cuba buat kuih Akok sendiri, ini resipi yang sangat mudah, begitu juga dengan cara membuatnya. Adun guna blender, bakar dengan acuan Trio Cupcake je. Hasilnya lebih cantik dan rasa tetap sama. Kepada yang suka kuih ini, kalau takda Trio Cupcake boleh je guna acuan cupcake biasa atau serabai atau bakar dalam ketuhar menggunakan resipi yang sama. Selamat mencubalah ye.
KUEH AKOK BAHAN-BAHAN: 6 biji telur 2 keping gula nise/ gula melaka besar (kalau kecil 3keping) 1 cawan santan 1/2 sudu teh garam 3 sudu makan tepung gandum 1/2 cawan air 1 helai daun pandan
CARA MEMBUAT:
Masak gula nise atau gula melaka dan letakkan sehelai daun pandan hingga gula hancur.
Tapis dalam bekas dan sejukkan.
Masukkan dalam blendar bersama telur, air, santan garam dan tepung.
Blender hingga sebati dan halus (boleh saja kalau nak kacau dengan tangan).
Kemudian tuangkan dalam Trio Cupcake dan bakar hingga masak.
Jika tidak ada boleh je bakar guna ketuhar dengan suhu 180C selama 20.